„Ši savaitė ir viskas. Eisim poilsiauti“, - šypsosi pašnekovas. Dainiaus teigimu, pirmadienis – paskutinė diena, kai dar galima sulaukti klientų, esą poilsiautojai dažnai būtent pirmąją savaitės dieną palieka kurortą. Kitomis dienomis, anot jo, visai tuščia. Vyras tikisi, kad jei vasaros paskutinysis savaitgalis nepašykštės gerų orų, vienas kitas pirkėjas dar atsiras. Paklaustas, ar uždirbtų pinigų užtenka pragyventi visą žiemos sezonui, vyras atvirauja – tikrai ne, tenka prisidurti, tačiau Palangoje darbą rasti ne visada pavyksta, todėl traukia į įvairius renginius ir muges.

Bamba, kad brangu

Rūkyta žuvimi palangiškis pasakoja prekiaujantis jau 5-erius metus. Anot jo, šis sezonas ne prastesnis ir ne geresnis nei praėjęs. Nepaisant permainingų vasariškų orų, pirkėjų, anot Dainiaus, šiais metais netrūko.
„Su prekyba vistiek tas pats išeina, ar geresnis, ar blogesnis oras. Žmonių vistiek yra. O pas nuomininkus tai, aišku, kad šiemet prasčiau. Liepos mėnesį žmonių nebuvo. Žinoma, geras oras – daugiau žmonių atvažiuoja, blogas – mažiau, bet vistiek tas pats išeina“, - sako Dainius.

Nors, prekybininko teigimu, žmonės mėgsta pasipiktinti kainomis, žuvį vistiek perka. O kainos iš tiesų gali pasirodyti įkandamos ne visiems. Už vieną kilogramą, anot Dainiaus, šiemet populiariausios žuvies – karšio – čia gali tekti sumokėti 5,5 euro, tuo tarpu gurmanams už kilogramą kalmarų pakloti tektų 15,6 euro, o už kilogramą ungurio – net 35 eurus. Pardavėjas pastebi, kad lietuviai linkę pirkti pigesnes žuvis, tuo tarpu rusų turistai negaili pinigų ir gurmaniškoms jūrų gėrybėms.

„Vieni bamba, kad brangu, kiti ne. Viskas dabar brangu. Bet pas mus nuo praėjusių metų kainos nekilo“, - tikina Dainius.

Prekiavo ledais

Paklaustas, ar Palangoje didelė konkurencija, vyras gūžčioja pečiais: „Nemanau, pirkėjų daug – užtenka visiems. Didelis stabdys laivai, kurie plaukioja jūroje – jiems nei leidimų, nieko nereikia, nelegaliai prekiauja“.

Palangiškis žuvies pats negaudo – perka ją iš rūkyklų Kretingoje ar Vidmantuose. Vyras teigia, jog šiais metais, taupydami lėšas, net ir darbuotojų nebesamdė esą labai brangu – tenka sumokėti ne tik algą, bet ir nemažus mokesčius.

„Praėjusiais metais samdėm, o šiemet jau patys dirbam. Mokesčius kai sumoki, tai nieko nebelieka. Geriau pats. Mažiau dirbi, bet išeina geriau“, - sako Dainius.

Prieš tai vyras teigia prekevęs ledais netoli jūros, tačiau sako, jog prekyba žuvimi sekasi kur kas geriau.

Akis traukia užrašas

Vis dėlto prekiauti žuvimi ne taip paprasta, kaip atrodo. Nors priėjus prie rūkytos žuvies kiosko Dainius ramiai sėdi kėdėje, o aplink žmonių beveik nesibūriuoja, užsuka vos vienas kitas pirkėjas, Dainius pripažįsta – klientai malonūs ne visada, o girtų žuvies mėgėjų užsuka bene kasdien. Tiesa, anot Dainiaus, toli gražu ne visi jie piktybiniai, bet kartais jūrų gėrybės patraukia tokių nemalonių svečių dėmesį, kad tenka kviesti net policiją. Būtent dėl to ant žuvies vitrinos pastatyta lentelė didelėmis raidėmis skelbia: „Prašome neužsigulti ant stiklo“.

Šis užrašas akį patraukia vos įėjus į žuvies kioskelį. Iš pradžių atrodo šiek tiek juokinga, bet paaiškėja, kad užrašas atsirado ne be priežasties. Ant stiklinių vitrinų mėgstantys prigulti alkoholio padauginę pirkėjai pridaro ne menkų nuostolių.

„Net vitriną sudaužė. Teko kviesti policiją. Tokių užsuka daug. Po visos dienos net galvą skauda. Ir piktų būna. Vieni atvažiuoja ilsėtis, kiti – nervus gadinti. Ačiū Dievui, labai rimtų incidentų nebuvo“, - tris kartus per petį nusispjauna pašnekovas.

Paklaustas, ar prekiaus ir kitais metais, vyras juokiasi: „Prekiausim, jei gyvi būsim“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)