Nors daug kas dejuoja, kad derlius buvo prastas, sulčių spaudyklos Kauno rajone savininkas Artūras Barkauskas teigia – šį sezoną buvo daug obuolių. Viršužiglyje ir Arlaviškėse obuolių užderėjo gausiau negu pernai, o Piliuonoje ir Tursone – šiek tiek mažiau.

Kaip ir kiekvienais metais, „Kadagių slėnio“ bendrovė pasirūpino ne tik aplinkinių kaimų derliumi. „Sulaukiame klientų iš Vaišvydavos ir Šlienavos spaudyklų, jei ten eilės ilgos. Daug kas renkasi papildomai važiuoti 15 km, nei laukti 3–4 valandas“, – dėl konkurencijos nesiskundžia ponas Artūras.

Modernumo reikia ne visiems

A. Barkauskas Arlaviškių kaime (Taurakiemio seniūnija) sultis spaudžia apie 20 metų. Pradžioje spaudykla buvo primityvi, kaip sako pašnekovas – po obelimi. Obuolius tarkuodavo paprasta tarka, spausdavo skalbimo mašinos „Ryga“ būgne automobiliniu kėlikliu.

Matydamas, kad aplinkinių kaimų gyventojams tokios paslaugos reikia, vyriškis pasistatė cechą, po truputį susipirko įrangą. Šeimos verslas išsiplėtė: spaudykloje sukasi ne tik savininko dukra Vaida, bet ir du samdomi darbuotojai.

Prieš trejus metus A.Barkauskas įsigijo austrišką pasterizatorių ir pradėjo sterizuoti sultis. Jos pilstomos į 5 l talpos maišelius. Įmontuotas čiaupas neleidžia orui patekti į vidų, todėl sultys nerūgsta, jas galima gerti mėnesį ar daugiau. Neatidarytoje pakuotėje sultys nepakeičia skonio ir išsilaiko net dvejus metus.

Modernumo, anot mažos įmonės savininko, reikia ne visiems. „Du iš dešimties klientų sulčių nepasterizuoja: išspaustas pila į bidonus, kaitina namuose ir laiko stiklainiuose“, – pastebi pašnekovas.

Daug rankų darbo

A.Barkauskas prisipažįsta, kad norėtųsi modernesnės įrangos, tačiau tam reikalingos investicijos. „Džiaugiuosi, kad pavyko sukurti tokią spaudyklą. Žinoma, yra modernesnių ir didesnių, bet kaimui gera ir tokia, – sako ponas Artūras. – Mūsų pasterizatorius, kuriame sultys užkaitinamos iki 80 °C, penkių litrų maišelį pripildo per tris minutes, o modernesnėje Vaišvydavos spaudykloje – per 3 sekundes. Mūsų įrangos tempai dešimt kartų lėtesni.“

Pašnekovas neslepia, kad spaudykloje tenka pasidarbuoti ir rankomis: „Norėčiau įsigyti presų, bet jų neįperku, o užstatyti patalpas, imti banko paskolą – rizikinga. Obuolius plauname vonioje: plovimo įrangą dar tik planuojame įsigyti, nes kol kas neturime reikiamų pinigų. Tarkime, pasterizatorius atsipirko per trejus metus.“

Galimybes ir norus plėstis riboja tai, kad sulčių spaudimas yra sezoninis darbas. Nors jis prasideda rugsėjį ir prieš Vėlines baigiasi, rimčiau paplušėti tenka vos 3–4 savaites, o gaunamų pajamų užtenka keletui mėnesių. „Uždirbame nedaug, tačiau papildomos pajamos džiugina“, – sako ponas Artūras. Vyriškis gauna neįgalumo išmoką ir puse etato dirba parduotuvėje.

Pasak spaudyklos savininko, savaitgaliais Kadagių slėnio gatvėje nusidriekia eilė, obuolius reikia palikti bent 12 valandų. „Kadangi per valandą pasterizatorius vidutiniškai pripildo 22 maišelius, o per parą pasterizuojama 1,5 t sulčių, per piką šį darbą atliekame naktį, o dieną spaudžiame sultis“, – sako ponas Artūras.

Per sezoną atvyksta kelis kartus

„Šioje spaudykloje sultis spaudžiu ne pirmą kartą ir esu labai patenkinta. Aš ne ūkininkė, tačiau obuoliai užderėjo šauniai. Jau turiu 230 l – maudytis galėsiu, – juokiasi Neringa Vaičiūnaitė, Piliuonoje esančios kaimo sodybos „Ąžuolų dvarelis“ savininkė. – Sultys labai skanios, bet čia jau mano obelų nuopelnas. Šias metais šioje spaudykloje lankausi ne pirmą kartą: turėjau vasarinių obuolių, kurie saldūs, o dabar atvežiau rudeninių, nes nebeturiu, kur jų dėti. Šie obuoliai būtų voliojęsi po medžiais ir nuėję veltui, o dabar atsargas papildysiu dar 70-čia litrų.“

Sultys maišeliuose bus puiki dovana vaikams ir draugams. Pasak N.Vaičiūnaitės, šiose apylinkėse labai daug sodų, todėl puiku, kad yra ir moderni spaudykla.

Viršužiglietė Dana Alionienė į spaudyklą atsigabeno jau nuplautus obuolius. Kad sultys būtų skanesnės, maišė kelias rūšis: saldinius, grapšteinus. „Be to, dar pridėjau moliūgų – jie panaikina aštrumą. Skonis geras, geria net anūkai. Jie gyvena Anglijoje, todėl maišeliais siųsti labai patogu. Gal važiuosime aplankyti, bus puikios lauktuvės“, – sako D.Alionienė.

Moteris bendrovės „Kadagių slėnis“ spaudykloje sultis spaudžia kasmet, šiemet ši partija – jau antroji.

Sulčių mados

„Dažniausiai – trimis atvejais iš keturių – sultys spaudžiamos iš obuolių, bet kartais įmaišoma ir moliūgų, morkų. Prašome, kad šias daržoves užsakovai nuplautų ir paruoštų patys. Kiti obuolių sultis mėgsta pagardinti vynuogėmis arba apelsinais. Ką žmonės atveža, tą ir priimame. Spaudžiame ir vien svarainius – išeiga nedidelė, sultys labai rūgščios, tačiau turtingos vitaminų“, – vardija A.Barkauskas.

Tarp egzotiškesnių priedų, spaudyklos savininkas įvardija aronijas, salierų stiebus ir burokėlius. „Tačiau jų daug dėti negalima – atsiranda kartumas. Kiti burokėlių maišo dėl spalvos, nors ji iš tikrųjų priklauso nuo obuolių rūšies. Mūsų darbas − išspausti ir neperkaitinti, o ar bus skanu, jau kitas klausimas“, – teiginį „užsakovas visada teisus“, patvirtina ponas Artūras.

Dvidešimt metų šiame versle besisukantis vyriškis tvirtina, kad sulčių kokybei obuolių rūšis nėra svarbi. „Pirmiausia obuolys turi būti nepernokęs, kietas, negulėjęs ant žemės, laiku atgabentas į spaudyklą. Kai obuoliai pradeda kristi, laukti nėra ko: reikia kratyti ir vežti į spaudyklą. Pagulėjęs obuolys tampa miltingas, iš jo teka mažiau sulčių, tačiau jos būna skanesnės, saldesnės“, – niuansus atskleidžia pašnekovas.

Sakoma, kad batsiuvys dažniausiai būna be batų. „Pasigaminu jų ir sau. Tiesa, nedaug, 400–500 l penkių asmenų šeimai per metus“, – šypsosi ponas Artūras.

Obuolių sultyse yra vitaminų C, P, kalio, kalcio, geležies, vario, mangano, kobalto, cinko, nikelio druskų.

Geriamos sergant ateroskleroze, kepenų, šlapimo pūslės, inkstų ligomis, akmenlige Pektinas normalizuoja žarnyno veiklą. Didelis cukraus ir organinių rūgščių kiekis padeda atsigauti po didelio fizinio krūvio, organizmą apsaugo nuo nepageidaujamų virusų.

Obuolių sultys yra nekaloringos – 100 ml turi tik 38 kcal, tačiau jos skatina skandžio sulčių išsiskyrimą, todėl jas gerti rekomenduojama po valgio. Sultys ne tik gerina virškinimą, bet ir padeda organizmui geriau įsisavinti maisto medžiagas bei dezinfekuoja burnos ertmę, stabdo dantų ėduonį.