Vilniečiai feisbuke dalijasi nuotraukomis, kuriose pavaizduoti neįprastos išvaizdos – juodi – ledai. Vienas iš juos gaminančių yra, kaip pats vadina, amato meistras Vaidotas Vyšniauskas.
Juodi ledai
© Asmeninis albumas

Jis prieš trejus metus atidarė itališkų ledų (gelato) fabriką „Sweet Morello“, kuris, anot jo, šiandien jau pilnai stovi ant kojų. Verslininkas pasakoja ledų gamyba susidomėjęs kelionės į Prancūziją metu.

Idėja kilo Prancūzijoje

„Aš buvau kelionėje Prancūzijoje, vienoje gamykloje. Jie augina vaisius, daro jų tyres ir pasakė, kad daugiausiai dirba su ledų gamintojais. Skrisdamas atgal mąsčiau apie tą temą, jau Lietuvoje susiradau aparatus ir pradėjau nuo nulio, keletą kartų buvo atvykęs meistras pamokyti subtilybių, po to įsigijau pamokų „Gelato University“, – pasakoja pašnekovas.

Juodi ledai
Juodi ledai
© Asmeninis albumas

Jis tikina, kad gamina autentiškus itališkus ledus. „Tai vis dar vadinama rankų darbo ledais, nes pats užmaišai receptūrą, pili į aparatus, prižiūri šaldymo ir išsukimo procesą, dedi į talpas. Itališki ledai turi savo reglamentą, ruošiami pagal ypatingą technologiją. Jie yra sotūs, nepripūsti oro. Parduotuvėse parduodamų ledų svoris dažniausiai yra du kartus mažesnis nei tūris, o itališki ledai yra sunkūs“, – apie gamybos technologiją kalba V. Vyšniauskas.

Ingredientai, iš kurių gaminami skanėstai – natūralūs, tikina V. Vyšniauskas. Jis gamina ledus su lazdynų, žemės riešutais, mangais, avietėmis, vyšniomis ir pistacijomis. Populiariausi, anot verslininko, yra pastarieji – ši rūšis sudaro du trečdalius visų parduodamų ledų.

„Pistacijos yra populiariausias mūsų produktas. Pačioje Italijoje, jeigu nueini į ledainę ir nori patikrinti jos meistrą, užsisakai ledų su pistacijomis. Lygiai taip pat, kaip, eidamas į kavinę, užsisakai espresso kavos – pagal kokybę sprendi, ar tai gera vieta“, – sako verslininkas.

Iš pradžių siūlė ledus ir prekybos centruose

Šiuo metu įmonė, sako verslininkas, turi ledų autobusiuką ir dviratį. Tiesa, V. Vyšniauskas tikina, kad autobusiukas, kaip amerikietiškuose filmuose, po gyvenamųjų namų rajonus nevažinėja – pagrindinis veiksmas vyksta renginiuose.

Juodi ledai
Juodi ledai
© Asmeninis albumas

„Senamiestyje to neleidžia daryti, o kituose mikrorajonuose reikia išsiimti atskirą leidimą. Tai yra šeimos verslas, dažniausiai būnu užimtas keturias dienas per savaitę, o tris paskiriu poilsiui ir gamybai, todėl nesiimu važiuoti, sustoti“, – aiškina ledų meistras.

Jis sako, kad verslą įkurti daug pinigų vienu kartu skirti nereikėjo – palaipsniui pirko naudotą techniką ir pats, kartu su draugais, apipavidalino šaldytuvą, kuriame laikomi pardavimui skirti ledai.

„Mes pradėjome dirbti „Open Kitchen’e“, sutikdavome žmones ten. Taip pat tiekdavome ledus į parduotuves, darydavom porcijas. Tiesa, tai neapsimokėjo, bet, iš kitos pusės, davė žinomumo. Dabar dažniausiai būna taip, kad jau išbandžiusios ledus įmonės tai padaro dar kartą, atsiranda naujų. Taip ir plečiamės“, – verslo pradžią mena jis.

Pašnekovas tikina, kad panašių ledų gamintojų Lietuvoje – nedaug, o dėl to kaltina trumpą sezoną, orus. „Paprastų ledų rinkoje yra nemažai, jų tikrai daug parduodama. Bet kokybiškesnių ledų, nežinau, gal uždarbis nėra labai didelis. Mums irgi užtruko tris metus atsistoti ant kojų“, – svarsto V. Vyšniauskas.

Porcija ledų iš autobusiuko kainuoja 1,8 Eur, yra ir veganiškų ledų, kurie įkainoti 2,5 Eur, sako pašnekovas. „Yra, kas brangiau parduoda. „Open Kitchen’e“ ne kartą sakė, kodėl nesuapvalinam iki 2 Eur, bet kažkaip nedrįsau. Pernai pardavinėjau už 1,5 Eur, bet dabar pakėliau šiek tiek, dėl išaugusių žaliavų kainos.“

Juodi ledai
Juodi ledai
© Asmeninis albumas

Sako, kad juodi ledai žmonėms patinka

V. Vyšniauskas džiaugiasi sulaukęs ledų valgytojų dėmesio po to, kai pristatė neįprastos spalvos – juodus – ledus. Jis tikina, kad šios idėjos numarinti nesiruošia – jei užsakovams patiks – jie liks.

„Juodų ledų spalva išgaunama iš juodųjų sezamų sėklų pastos, tuomet ledai būna tamsiai pilki. Pabaigoje, papildomai nudažoma natūralia anglimi, kad išgautumėme visiškai juodą rezultatą“, – apie technologiją pasakoja ledų meistras.

Tam, kad ledais galėtų pasivaišinti 300 žmonių, jų gaminimui reikia sugaišti 4 valandas. Tiesa, pašnekovas tikina: sezamo skonio skanėsto gamyba netrunka daug ilgiau nei įprastai, technologija taip pat nėra daug sudėtingesnė nei paprastų ledų.

V. Vyšniauskas sako, kad lankytojai į naujovę reaguoja teigiamai: „Sako, kad čia suaugusiųjų ledai, nes tai – kitoks skonis. Vaikai dažniausiai mėgsta vaisinius, vanilinius ledus.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: artėja nauja šilumos banga

Ketvirtadienį Lietuvos orus lems stiprėjantis aukšto atmosferos slėgio sūkurys. Kaip naktį, taip...

Gydytoja papasakojo, kaip geriausia gydyti pūslelinę: tepalai ir pleistrai – praeityje (86)

Tikriausiai ir jūs esate vienas iš tų, kuris asmeniškai jau susipažino su pūsleline ( herpės...

Šiaudiniškius siaubiančio vyro bijo visas kaimas: jis lyg tiksinti bomba (206)

Dar prieš kelis metus Šiaudiniškiuose gyvenantis Julius Švedas buvo pavyzdingas šeimos žmogus,...

Pakvietė į vakarienę restorane – išėjo su pirkiniu už 2 tūkst. eurų (228)

Kaip manote, kiek gali kainuoti pagalvė? O dvi pagalvės ir antklodė? Žurnalistų pagalbos...

Neringos Venckienės tėvas ėmėsi veiksmų: šį kartą dėl anūkės (436)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kalėjime kalinčios Neringos Venckienės tėvas kreipėsi į...

Sostinėje pareigūnai per Žolinių reidą ne tik baudė, bet ir teikė pirmąją pagalbą (3)

Trečiadienį, Žolinių dieną, pareigūnai Vilniuje vos spėjo suktis – baudė neblaivius,...

Gyvai / Supertaurės mačas Estijoje: „Real“ – „Atletico“ 2:2, pratęsimas (22)

Istorinis vakaras Estijoje – trečiadienį vakare Taline dėl UEFA Supertaurės titulo kaunasi...

Į restoraną Vilniaus senamiestyje užsukusią moterį išgąsdino ne tik kvapas, bet ir vaizdas (26)

Restorane „Forto dvaras“, esančiame pačioje Vilniaus širdyje – Pilies gatvėje, su šeima...

Įsigijo naują telefono kortelę ir prasidėjo keisti skambučiai (67)

Įsivaizduokite, kad nusiperkate naują telefono SIM kortelę, dar net nespėjate naujuoju numeriu...

Per Žolinę gimęs Natalijos Bunkės sūnus atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventėje dalyvavo ir Danielius Bunkus (129)

Šiandien dainininkės Natalijos Bunkės ir verslininko Danieliaus Bunkaus sūnus Kristupas atšventė...