Visus kauniečius arba į miestą traukiniu atvykusius svečius Kauno geležinkelio stoties perone sutikdavo nedidelis pastatas, kuriame 24 val. per parą liedavosi alkoholis, o čia besisvečiuojantys asmenys dažnais atvejais sunkiai pastovėdavo ant kojų.
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

Šiandien užėję į vidų, nepajausite nuo alaus limpančių grindų ar ore tvyrančio alkoholio kvapo. Dabar čia veikia veganiškų užkandžių kavinukė „Ridikas“, o jos virtuvėje besisukanti užkandinės įkūrėja Indrė Kočiūnaitė skaičiuoja jau 10-tą maitinimo įstaigos gyvavimo mėnesį.

Visur gerai, bet namuose geriausia

Prieš pradėdama savo verslą, kaip ir didelė dalis jaunų žmonių, Indrė laimės ieškojo užsienyje.

„Po mokyklos niekur nestojau, nes tada dar nežinojau, ko noriu iš gyvenimo, todėl ieškoti savęs nusprendžiau svetur. Pirmoji mano stotelė buvo Anglija, kurioje pradėjau dirbti viename arabiškos virtuvės restorane. Čia susipažinau su restorano savininke, kuri vėliau mano istorijoje suvaidino didžiulį vaidmenį. Po to sekė ir kiti darbai, kitos patirtys. Išvykau metams į Italiją, po to vėl grįžau į Angliją, čia mokiausi, tačiau gyvenimas svetur atrodė nemielas, vis pagalvodavau apie Lietuvą, “, – pasakojo kavinės įkūrėja.

Ridikas
Ridikas
© Asmeninio albumo nuotr.

Mergina atskleidė, kad gaminti maistą mėgo visuomet, tačiau verslo idėja gimė labai spontaniškai.

„Paauglystėje turėjau problemų su skrandžiu, todėl labai atsakingai turėjau rūpintis savo mityba. Mėsos beveik nevalgiau, tačiau vartojau kitus gyvulinės kilmės produktus – pieną, varškę, jogurtą, – pasakojo Indrė. – Visą mano požiūrį į gyvenimo būdą, tikriausiai, apvertė vienas dokumentis filmas, kuriame buvo pateikta 100 priežasčių, kodėl yra verta tapti veganu. Nuo tada pradėjau domėtis veganizmu, o Lietuvoje beveik nebuvo tokio tipo restoranų, todėl po truputį mano galvoje pradėjo suktis mintys, jog ir gimtinėje galima skatinti ir puoselėti veganišką kultūrą.“

Prireikė daug drąsos

Indrė sako, kad nors idėjos sukosi viena po kitos, tačiau be vieno žmogaus paskatinimo sprendimo pradėti verslą galbūt būtų ir nepriėmusi.

„Pradėjau vis daugiau apie tai galvoti, net ir patalpų dairytis. Pirmoji idėja buvo „versliukas ant ratų“, toks riedantis vegabusas. Galvojau įsigyti autobusiuką, viskas man atrodė labai romantiška, bet kuo daugiau informacijos rinkau, tuo labiau tas romantizmas blėso, realybė neatrodė tokia paprasta,– pasakojo mergina. – Vis dėlto Lietuvoje ekonominė situacija nėra lengva, o aš neturėjau specialaus išsilavinimo, kuris man būtų padėjęs pradėti vystyti tokį verslą, todėl priimti sprendimo vis nesiryždavau. Tačiau mano minėta palestinietė, kurios restorane dirbau Anglijoje, tapo žmogumi, kuris mane stūmė į priekį, palaikė, visada skatino, nes matė, kad man trūksta ryžto.“

Indrė
Indrė
© Asmeninio albumo nuotr.

Lietuvė su savo buvusia viršininke tapo partnerėmis bei nusprendė, kad nedidelė kavinukė traukinių perone bus pradžia to, apie ką taip ilgai svajojo Indrė.

„Kartu į Lietuvą grįžome praėjusių metų spalio mėnesį. Neturėjome daug laiko, todėl iš visų skelbimų išsirinkome šitą patalpėlę – būtent ši vieta atrodė arčiausiai širdies, ji buvo kažkuo ypatinga. Taip, tai buvo rizikingas eksperimentas – turim pripažinti, jog nei žmonių kiekiu, nei veganiniška kultūra Lietuva negali lygintis su Anglija, tačiau mums pavyko ir šią apleistą vietą pavertėme jaukia ir šilta kavinuke“, – pasakojo mergina.

Užklysdavo ir senieji baro lankytojai

Indrė prisimena kurioziškų situacijų, kai tik atsidarius užkandinei, užsukdavo senosios aludės klientai.

„Kai atsidarėme, buvo sausio mėnuo ir buvę šios vietos klientai labai aktyviai lankėsi, tikėdamiesi rasti čia tai, ko seniau gaudavo. Ir iš tiesų buvo tokių atvejų, kai čia užklydę žmonės pasakodavo savo prisiminimus, kaip čia gerdavo, kas čia yra nutikę ir visokių kitokių istorijų“, – prisimena mergina.

Ridikas
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

„Ridiko“ savininkė pasakoja, kad būna ir tokių atvejų, kai užėję, tačiau supratę, kad alaus čia jau nebegaus, žmonės pasirenka kavos, arbatos puodelį ar netgi kažką užkąsti.

„Žinoma, mes visus aptarnaujame, jeigu jie nėra piktai nusiteikę, bet pasitaiko ir agresyvių, nepatenkintų, kuriuos tenka išprašyti lauk. Čia laukiami visi – svarbu, kad žinotų į kokią vietą atėjo ir nesipiktintų, kad nėra to, ko nerado, būtų gerai nusiteikę ir neproblematiški“, – sako Indrė.

Griauna mitus apie veganus

Veganiškos virtuvės atstovė sako, kad pati idėja buvo parodyti lietuviams, kurie taip mėgsta mėsą ir galvoja, kad be jos negali, jog galima skaniai ir visavertiškai pavalgyti renkantis patiekalus, kuriuose nėra gyvulinės kilmės produktų.

„Tikrai nesiruošiame skleisti kažkokios propagandas ar bandyti atvesti žmones į veganizmą, tiesiog kviečiame paragauti mūsų patiekalų ir patiems įvertinti“, – sako Indrė ir priduria, jog sulaukia ir visavalgių žmonių, kurie čia valgo tik dėl to, kad jiems yra tiesiog skanu.

„Atsidaryti ir įrengti patalpas labai padėjo mano tėtis, kuris yra stalius ir visų galų meistras. Visą mėnesį kol tėtis dirbo, maitinau jį veganišku maistu: buvo labai linksma, nes pavalgęs jis vis sakydavo „labai skanu, va šitą galėtumėt siūlyti kavinėje“, o tai man didelis komplimentas, nes jis užkietėjęs mėsos mėgėjas“, – juokiasi Indrė.

Ridikas
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

Su dar trimis kolegėmis dirbanti Indrė sako, jog pastebėjo labai įdomią tendenciją, griaunančią kai kuriuos mitus apie lyčių stereotipus.

„Pastebėjome, jog daugiau nei 50 proc. mūsų klientų yra vyrai. Formuojama nuomonė, kad daugiau moteris renkasi tokį gyvenimo būdą, tačiau iš tiesų vyriškoji lytis čia užsuka labai dažnai. Greičiausiai tai viską valgantys žmonės, tačiau daugiau dėmesio skiriantys sveikesniam ir įvairesniam maistui“, – mano mergina.

Paklausta apie darbuotojams keliamus reikalavimus, veganiškos kavinės savininkė atsako, jog valgymo įpročiai tikrai nėra svarbiausias dalykas.

„Natūraliai į skelbimą atsiliepia žmonės, kuriems artimas toks gyvenimo būdas, gyvena tomis pačiomis idėjomis ir turi tą patį bendrą tikslą. Niekada neparodyčiau durų naujam žmogui, kuris sakytų „aš valgau mėsą“, tačiau dabar turime veganų komandą, ir tai yra puiku“, – juokiasi Indrė.

Interjeras – kova prieš vartojimo kultūrą

Kavinės savininkė sako, jog interjeras atspindi jos filosofiją tausoti aplinką ir vartoti atsakingai. Jis kuklus, bet jaukus, lankytojai sėdi ant Indrės senelio rankomis pertrauktų kėdžių, šviestuvėlių gaubtai iš kokoso kevalų, prijuostes darbuotojoms pritaikė Indrės močiutė.

„Labai dažnai pagalvoju apie šių laikų kultūrą. Žmonės yra linkę imti viską naują ir vartoti, o mes bandome atkreipti dėmesį, kad galima imti kažką jau panaudotą ir prikelti jį antram gyvenimui. Žinoma, kai pradedi tokį verslą – neišsisuksi, reikia naudoti vienkartinius maišelius ir indelius maistui išsinešti, tačiau galima tai kompensuoti kitais dalykais, pavyzdžiui, kūrybingai atnaujintu interjeru“, – sako Indrė.

Ridikas
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

Dauguma interjero detalių, pasak Indrės, yra iš jau panaudotų medžiagų, o tai kartu yra ir geras taupymo planas. Nemažai detalių ir pačios Indrės bei jos sesers rankų darbas – pavyzdžiui, lentynos bei duris puošiančios plytelių dekoracijos.

„Medžiagų ilgai nesirinkome, žiūrėjome, ką turime ir ką iš to galime padaryti. Daugelis kavinių tiek Lietuvoje, tiek užsienyje labai įpareigoja, sukausto, o aš norėjau, kad mūsų erdvė būtų tokia, kurioje galima būtų atsipalaiduoti ir pasijausti kaip namie“, – sakė kavinės savininkė.

Nori įnešti naujovių

Kalbėdama apie bendrą veganiškų restoranų situaciją Lietuvoje, Indrė mano, kad tokio pobūdžio maistas yra kiek nuobodokas, siauras asortimentas, todėl vienas iš jos tikslų – tokią virtuvę paįvairinti, įnešti naujų vėjų, eksperimentuoti ir didinti asortimentą bei gaminti skirtingų skonių visų pamėgtus užkandžius.

Ridikas
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

„Falafeliai, galima sakyti, vegetarams jau yra pasidaręs kaip keiksmažodis, o mes juos darom šiek tiek kitaip – skirtingų skonių. Į vidų dedame skirtingas daržoves – burokėlius, saldžiąsias bulves, grybus, neseniai ėmėme gaminti su duonmedžio vaisiumi ir kiekvieną savaitę į asortimentą „įvedame“ po naują skonį, kad nepabostų ir klientai visada atrastų kažką naujo. Turime ir dienos pietus, kuriais stengiamės taip pat varijuoti ir kiekvieną kartą pasiūlyti vis kitokį skonį bei pasirinkimą“, – sako mergina.

Be autentiškai gaminamų falafelių, čia galima paskanauti suktinių, troškinių, įvairių sriubų ir kepsnelių, o taip pat saldumynų ir natūralių gaiviųjų gėrimų.

Dienos pietūs – sriuba ir karštas patiekalas kainuoja 5 eurus. Kiti patiekalai kainuoja nuo 4,5 iki 2 eurų.

Ridikas
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

Lygindama Anglijos ir Lietuvos maitinimo įstaigų aptarnavimo kultūrą, Indrė išskiria svarbiausią skirtumą bei sėkmingo verslo garantą.

„Sėkmingai kavinei yra reikalingi 3 aspektai: jaukus interjeras, geras aptarnavimas ir skanus maistas. Anglijoj aptarnavimo sferoje žmonės įdeda daugiau širdies, o čia, Lietuvoje, tai tebėra silpna vieta. Žinoma, tas nuoširdumas gali būti tikras, o gali būti ir suvaidintas, todėl čia mes stengiamės kaip įmanoma jaukiau ir maloniau priimti žmones ir tuo pačius keisti tuos stereotipus, kad Lietuvoje trūksta jaukaus aptarnavimo“, – sako kavinės įkūrėja.

Marketingas paprastas

Daugiau nei mėnesį užkandinėje dirbanti Ieva sako, kad socialiniai tinklai bei programėlės „TripAdvisor“ ir „Happy Cow“, kur yra nurodomos visos vietos, kuriose yra siūlomas veganiškas ir vegetariškas asortimentas, yra geriausias būdas sužinoti apie jų užkandinę.

„Labai daug kas mus suranda būtent per šias programėles. Visada yra labai smagu skaityti žmonių atsiliepimus, kurie, galime pasigirti, vien teigiami“, – sako už prekystalio stovinti mergina.

Pasak merginos, per visą gyvavimo laiką buvo tik vienas atvejis, kai žmogus neigiamai įvertino jų užkandinę.

Ridikas
Ridikas
© Mantas Jokubauskas

„Kai tik atsidarėme, buvo vienas komentaras, kuriame žmogus parašė, kad mes griauname Kauno palikimą, turėdamas omenyje prieš tai veikusią aludę. Tai net nežinau, kaip į tokį komentarą reikėtų reaguoti“, – juokiasi Ieva.

Kavinės „Ridikas“ įkūrėja Indrė sako, kad ateityje norėtųsi plėstis ir įkurti kavinukes kituose Lietuvos miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje, tačiau visai nesibaimina konkurencijos ir tikisi, kad ne tik jos, bet ir kitų tokio tipo kavinių Lietuvoje atsiras vis daugiau.

„Nelaikyčiau jų konkurentais, o greičiau draugais ar didėjančia šeima, nes Lietuvoje kol kas trūksta tokio tipo maitinimo įstaigų“, – sako Indrė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vanagaitė įkvėpė Kremlių: aukština NKVD smogikus ir vėl šmeižia partizanų vadus (159)

Birželio mėnesį Vilniaus Našlaičių kapinėse atrasti Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko...

Užkalnis neišmanėlėms šeimininkėms: jūs ruošiate ne šventę, o pragarą sau ir kitiems (32)

Maistas vienija žmones arba bent jau turėtų vienyti. Net tie, kas nebesišneka, kartais tylėdami...

Pinigų lengvai nesusigrąžinsi: kovoje dėl 500 eurų prireikė geležinės kantrybės (91)

Pusę metų ir nemažai nervų bei energijos – tiek Edgarui Jankūnui iš Klaipėdos kainavo kova...

Kazachstane rastos kapinės pribloškė misijos dalyvius: jau manėme, kad nieko nebus (37)

Laikas čia, Kazachstane, lekia kitaip. Greičiau. Pirmosios dienos pralėkė akimirksniu. Galbūt...

Po nesaugaus sekso džiaugiasi išeitimi: kodėl ja naudotis – nebent išskirtiniais atvejais? (5)

Yra daugybę diskusijų ir klausimų, kokias kontraceptines priemones reikėtų naudoti ir kokią...

Kovos su išpūstomis kainomis – klientus žada nuo galvos iki kojų aprengti už 15 eurų mados ekspertų vertinimas (102)

Kretingoje įsikūrusi drabužių parduotuvė užsimojo „susprogdinti“ išpūstą drabužių...

Valstybė skolą iš jūsų sąskaitos susigrąžins pati: kiek tai teisėta ir teisinga (346)

Gyventojai reiškia nepasitenkinimą, kad „Sodros“ nurodymu skolos už privalomąjį sveikatos...

Netikėta britų operacija: nerimo būta tokio didelio, kad Rusija skubiai pasiuntė diplomatų (270)

Tai – neeilinė 30 valandų operacija, kurios tikslas buvo Solsberyje nužudyti vieną konkretų...

JAV plaukimo žvaigždė vėl apsikvailino ir sulaukė ilgos diskvalifikacijos (5)

Pastaraisiais metais skandalais labiau nei rekordais garsėjantis Ryanas Lochte dar kartą...

Prieš naujieną apie nėštumą seksualioji Kate Upton apsinuogino apatinių fotosesijos metu

Kate Upton pakėlė uždangą nuo puikių naujienų, jog su vyru Justinu Verlanderiu laukiasi...