„Būti ar nebūti Alytaus miestui? Ar mes išsivaikštome, ar pasiliekame ir kuriame savo ir savo vaikų ateitį? Manau, atsakymas aiškus – gyvename ir ieškome būdų pritraukti investicijas, kurti gerovę, atgaivinti ir auginti miestą“, – atidarydamas Alytaus ekonomikos forumą kalbėjo Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Kaip tai įgyvendinti Alytaus miesto teatre vykusiame forume diskutavo ekonomikos ekspertai, bet ir politikos, visuomenės veikėjai, verslininkai.
Vytautas Grigaravičius

Ekonomistas Gitanas Nausėda pastebėjo, kad regionai gali gyvuoti ir toliau, tačiau jų gali ir nebelikti, jeigu bus vadovaujamasi principu – išlieka tik stipriausi.

„Alytus lieka po brūkšniu, kuris neleidžia oriai gyventi“, – tvirtino G. Nausėda. Jis siūlė nenuleisti rankų ir mėginti situaciją keisti, stiprinant regionų politiką.

Pranešėjo teigimu, kad norint, jos tokie miestai kaip Alytus sėkmingai gyvuotų, čia reikia pritraukti investuotojus, o tam didelės reikšmės turėtų laisvųjų ekonominių zonų ir pramonės parkų kūrimas.

„Centrinės valdžios pagalba regionams yra be galo reikalinga. Iš valstybės reikia ne tiek pinigų, kiek kryptingos informacinės politikos, kuri pabrėžtų investuotojams, kuo išsiskiria kiekvienas regionas“, – teigia G. Nausėda.
Gitanas Nausėda

Ekonomistas priduria, kad regionams labai svarbu ir darbuotojų mobilumo užtikrinimas 50 – 80 km spinduliu. Šiuo metu darbdaviai nėra skatinami apmokėti tokias keliones, nes jos stipriai apmokestintos, o jokių lengvatų nėra.

„Be to, smulkus ir vidutinis verslas visada turi eiti lygiagrečiai didelių investuotojų atėjimui, nes vien tik investicijos nėra panacėja. Reikia mažinti smulkaus ir vidutinio verslo apmokestinimą“, – sako G. Nausėda.

Vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys kalbėdamas konferencijoje didžiausias viltis dėjo į pačius žmonės, pasak jo, Alytui išlikti padės kūrybingos asmenybės.

„Lietuva dalyvauja nuolatinėse lenktynėse – dėl žmonių ir investicijų“, – taip pat atkreipdamas dėmesį į kovą dėl išlikimo sakė G. Surplys.

Pasak jo, norint stiprinti regionų politiką svarbiausia – stipri savivalda, subalansuota vietos, regionų ir valstybės plėtra, kokybiškos paslaugos už geriausią kainą, unikalumas ir išskirtinumas.
Giedrius Surplys

„Stipri savivalda yra tada, kaip gyventojai aktyviai kontroliuoja vietos valdžią. Tiek pat svarbu išskirtinumas – atrasti kuo Alytus yra patrauklus, būti drąsiems, kalbant su potencialiais investuotojais pabrėžti visus miesto privalumus“, – didžiausiame Pietų Lietuvos renginyje verlui teigė G. Surplys.

Komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus aiškino, kad norint pritraukti žmones, labai svarbu yra sukurti mieste unikalią energiją.

„Pripažįstu, kad svarbi kultūra, infrastruktūra, gyvenimo pigumas, tai pritraukia žmonės. Bet iš esmės visus pritraukia kažkokia mintis, veiksmas, energija. Pagrindas – kokią nesąmonę, idėją, kvailystę tu padarai. Tai suvienija visas sritis, ar tai miesto valdžia, verslo bendruomenė, kultūros bendruomenė. Bet būtent darymas, ambicijos pritraukia tiek jaunus, tiek senus žmones“, – sako M. Katkus.

Diskusijos metu jis pastebėjo, kad Alytuje gausu įdomių ir kūrybingų žmonių, bet jie bent kol kas dirba atskirai, o reikėtų sukurti bendrą platformą ir skatinti juos idėjas kurti kartu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)