Eimantas Liaudanskas ir Laimonas Bečelis – buvę emigrantai. E. Liaudanskas Airijoje pragyveno 7-erius metus, o jo kolega – dešimtmetį Londone. Grįžę į gimtinę vyrai nepabūgo rizikos ir negrįžo prie samdomo darbo – įkūrė pusryčių visą dieną restoraną „Kavos era“, kurį galima rasti jau dvejose sostinės vietose.
© DELFI / Domantas Pipas

Atgal pargynė tėvynės ilgesys

Abu vyrai sutaria – atgal į Lietuvą priviliojo gimtinės ilgesys bei svetimumo jausmas.

„Pagrindinis dalykas, kad tai yra mūsų namai. Atsiranda kitas laiko suvokimas, ten daug laiko praleidi keliaudamas, savaitgaliai būna kitokie. Nėra ir lietuviškos gamtos. Daugelis atsakytų tą patį – Lietuva yra namai. Kad ir kur bebūtum, niekada netapsi vietiniu. Nuo pat išvažiavimo dienos žinojau, kad grįšiu“, – sako L. Bečelis.

Jam antrina ir E. Liaudanskas: „Manau, kad pas kiekvieną planas yra išvažiuoti trumpam, pavyzdžiui, metams, bet išvykimas užsitęsia. Bet manau, kad pas visus planas yra grįžti. Ten atrodo, kad esi laikinai, nors ir ilgai gyveni.“

Tiesa, vyrai grįžo ne į savo gimtąjį Panevėžį, o į sostinę. Paprašytas paaiškinti šį pasirinkimą, L. Bečelis įvardija didesnę vilniečių perkamąją galią – esą sostinėje verslą kurti tiesiog labiau apsimoka.

Emigrantų grįžti neatbaidė nei kainos, nei algos: dabar lietuvius vilioja visos dienos pusryčiais
© DELFI / Domantas Pipas

„Iš pradžių galvojom grįžti į savo miestą, Panevėžį, bet pagalvojom, kad reikia pasirinkti Vilnių. Pats prieš išvažiuodamas čia gyvenau, todėl ir draugų daug yra, ir vėlgi sostinė yra sostinė“, – sako L. Bečelis.

Šoko grįžę nepajautė

Verslo kolegos pasakoja, kad didelio šoko grįžę Lietuvon nepajautė, nors ir reikėjo laiko prisitaikyti prie kitos aplinkos.

„Aš nesijaučiau, kad buvau išvažiavęs. Labai dažnai grįždavau, todėl nebuvo nei kultūrinio, nei vaizdinio šoko. Manęs, realiai, niekas nenustebino. Iš kalbų žinau, kad čia sunku gyventi, didelis atlyginimų ir kainų skirtumas. Tas yra tiesa. Bet tu juk žinai, ko tikiesi, kai grįžti. Žinoma, mes galvojom apie savo verslą, žinojom, kad bet kada galėsime išvažiuoti atgal.

Čia nėra ką slėpti, visi apie tai kalba – kitur būdamas gali gauti daugiau pinigų ir už juos leisti sau daugiau. Tik dėl to buvo sunkiausia pritapti. Bet visai normaliai adaptavomės. Aš esu pasiruošęs ir sunkesniam laikotarpiui, nes žinau, kaip būna. Viskas priklauso nuo požiūrio“, – kalba L. Bečelis.

Kurti lietuviams neįprastos vietos nebijojo

Jis sako, kad grįžti viliojo ir noras į gimtinę parvežti naują verslo idėją – pusryčius visą dieną. Tiesa, jų valdomoje maitinimo įstaigoje galima suvalgyti ne tik kiaušinienės. Vyrai pasakoja, kad siūlo ir vegetariškų patiekalų, išgerti kavos.

Emigrantų grįžti neatbaidė nei kainos, nei algos: dabar lietuvius vilioja visos dienos pusryčiais
© DELFI / Domantas Pipas

„Prisitraukiam publiką, kuriems nėra aktualu nuo 8 iki 5 sėdėti ofise. Pakankamai sėkmingai veikiame. Eimantas daug eksperimentavo virtuvėj, prieš kelis metus atradom garsųjį Benedikto kiaušinį. Populiarių patiekalų kultūrą bandėm atvežti į Lietuvą“, – kalba L. Bečelis.

Restorano meniu pasididžiavimas – Benedikto kiaušinis – kainuoja nuo 6 eurų. Tačiau valgiaraštyje galima rasti ir pigesnių patiekalų, pavyzdžiui, kiaušinienės už 3,8 Eur, beigelių už 3,4 Eur, krusaną, kainuojantį 1,1 Eur. Kavos šioje vietoje galima išgerti ir už eurą.

Paklausti, ar nebijojo, kad lietuviai nepriims neįprastos verslo koncepcijos, pašnekovai purto galvą – esą savo idėja tikėjo ir žinojo, kad anksčiau ar vėliau ji prigis. „Aš labai tikėjau savo kolega. Eimantas – virtuvės šefas su patirtimi. Mintys ir idėjos parsivežtos iš užsienio. Anglijoje labai populiarūs pusryčiai visą dieną. Galbūt net truputėlį sveikesni nei tradicinis lietuviškas maistas“, – sako L. Bečelis.

Jam antrina ir E. Liaudanskas: „Ne, nebaisu. Tikėjom savo idėja. Prieš porą metų nebuvo tokios vietos, kur būtų patiekiami pusryčiai visą dieną. Visi buvo pripratę, kad iki 11 val. pusryčiai ir viskas – kas spėja, tas spėja. Bet mes buvom pripratę, kad galima pusryčiauti kad ir vidury dienos, kad ir vietoj pietų. Pagalvojom, kad tokia koncepcija pasiteisintų ir Lietuvoj. Daugėja freelancerių, kurie atsikelia vėlai, IT specialistų – šiandien Benedikto kiaušiniai suvalgomi ir 5 val. vakaro.“

Pradžia buvo nelengva

Vyrai tikina – verslo pradžia buvo nelengva. „Pradžia buvo sunki kaip ir visiems. Tačiau buvome įvertinti ir pakviesti čia, kaip sėkmingi, unikalūs, siūlantys kažką kito – pusryčius visai dienai. Veikiam savaitę laiko, siūlom tą patį, ką ir siūlėm ten. Mūsų koncepcija – pusryčiai visą dieną. Verslo pradžioje tuo mes buvom išskirtiniai, bet dabar jau galima pastebėti, kad panašių vietų atsiranda vis daugiau“, – sako naujame „Uptown Bazaar“ turguje įsikūrę verslininkai.

Emigrantų grįžti neatbaidė nei kainos, nei algos: dabar lietuvius vilioja visos dienos pusryčiais
© DELFI / Domantas Pipas

Dabar, anot vyrų, verslas vis labiau įsibėgėja. E. Liaudanskas neslepia: pusryčių visą dieną idėja priimta šiltai, o ir uždirbti iš restorano pavyksta.

Pirmąjį tašką E. Liaudanskas prižiūrėjo dviese su žmona – jo kolega tuo metu dar gyveno užsienyje. „Iš pradžių verslą kūrėme bendromis jėgomis – Eimantas jau buvo čia, o aš per atstumą, iš Londono, dažnai grįždavau į Lietuvą. Jie su mano sese daug darė kartu – Raimonda darė kavą, Eimantas dirbo virtuvėj. Bet atidarius antrą tašką supratome, kad be manęs – niekaip, neužteks laiko“, – sako L. Bečelis.

Antrasis restoranas, anot jų, veikia dar tik savaitę, todėl apie jo populiarumą kalbėti dar anksti. Tačiau nuolatiniai klientai, pasak pašnekovų, jau giria naują vietą, ateina ir dar nesilankiusių joje žmonių.

Tačiau kai kurie turi ir skundų antruoju restoranu, mat maistas čia patiekiamas vienkartiniuose induose. „Jau girdėjom blogų atsiliepimų – viskas taip pat skanu, bet ne taip skaniai atrodo. Bet tokia yra turgaus koncepcija – šios patalpos nėra tik mūsų, esame keli pardavėjai, būtų sunku sugaudyti tuos indus, kavos puodelius. Todėl visi bendrai nutarėme, kad maistą patieksime vienkartiniuose indeliuose. Bet tie, kurie jau daug kartų ateina, sako, kad jokio skirtumo, iš kokių indų valgyti maistą“, – sako L. Bečelis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pavojingi vaistai iš prekybos išimti: ką darys kasdien jį vartoję pacientai? pavojinga medžiaga - net 27 populiariuose vaistuose (13)

Per paskutinius tris mėnesius parduota daugiau nei 80 tūkst. nekokybiškų vaistų su valsartanu....

Meistrai išgyvena savo aukso amžių: prisikviesti neįmanoma, prašo nerealių sumų (14)

Sugedęs šaldytuvas, skalbimo mašina, nuolat tekantis vanduo iš klozeto bakelio – tikras galvos...

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (14)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (364)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (12)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Oskaras Koršunovas Prancūzijos pergalę čempionate sutinka mylimosios šalyje: aplink tik džiaugsmas ir euforija (15)

Šiuo metu teatro festivalyje Pietų Prancūzijoje dalyvaujantys režisierius Oskaras Koršunovas ir...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (460)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...

Automobilių baterijų ateitis: ką naudosim ir kiek važiuosim? (15)

Pastarąjį dešimtmetį elektriniai automobiliai nebūtų galėję taip sparčiai tobulėti, jei...

Grenlandijoje mokslininkams pavyko užfiksuoti įspūdingą reginį (3)

Rytų Grenlandijoje mokslininkai vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną įvykį: akimirką, kai...

Prinokę ir žali bananai turi skirtingą poveikį sveikatai: ką reikia žinoti? (22)

Vieni žmonės mėgsta pusžalius bananus, kiti – prinokusius iki rudumo. Tačiau ar tarp tokių...