Deja, ne visiems jiems pavyksta ilgai sėkmingai išsilaikyti. Su portalu DELFI susisiekusi skaitytoja pasakojo, kaip ji nukentėjo nuo liūdno likimo sulaukusio baro savininko. Tiesa, pernai gegužę to paties verslininko atidarytas naujas restoranas jau irgi užvėrė savo duris.

„Vasarą dirbau bare „Indie Bar“ ir kilo keblumų su savininku dėl atlyginimų išmokėjimo. Žadėjo, pašiepdavo mūsų nerimą ir nutiko taip, jog barą jis uždarė, tačiau atlyginimų negavo visas kolektyvas už visą vasaros laikotarpį iki dabar“, – pasakojo buvusi baro sostinėje darbuotoja.

Socialinio tinklo „Facebook“ „Indie Bar“ paskyroje dar matyti paskutinis liūdno likimo sulaukusio baro įrašas – praėjusių metų liepos 29 d.

„Kreipėmės į darbo ginčų komisiją, jos nuosprendį vadovas ignoravo. Kreipėmės į antstolius – buvo pareikšta, jog niekuo negali mums padėti, nes UAB „Maisto vieta“ (įmonė, vykdžiusi baro „Indie Bar“ veiklą) neturi jokio turto ir nevykdo jokios veiklos“, – toliau tęsė mergina.

Kaip pasakojo buvusi baro darbuotoja, baro vadovas Arvydas Samalius teisinosi tuo, kad „Sodra“ yra užšaldžiusi jo sąskaitą ir jis negali darbuotojams sumokėti pinigų.

„Galiausiai jis tiesiog mums pareiškė, kad nebėra įmonės savininkas ir ši yra parduota kitam asmeniui“, – pridėjo mergina.

Valstybinė darbo inspekcija informavo, kad pernai darbo ginčų komisija išnagrinėjo 4 bylas pagal UAB „Maisto vieta“ darbuotojų prašymus dėl neišmokėto darbo užmokesčio. Ieškovų prašymai buvo patenkinti. Kaip nurodo Darbo inspekcija, bendrovė privalėjo vykdyti darbo ginčų komisijos sprendimus, jei dėl jų pagrįstumo per 1 mėn. nebuvo kreiptasi į teismą.

„Deja, Darbo inspekcija negauna informacijos apie darbo ginčų komisijos sprendimo vykdymą. Jei jis nevykdomas, galima kreiptis į antstolius dėl sprendimo priverstinio vykdymo“, – nurodoma inspekcijos atsakyme.

Kaip rodo paskutiniai „Sodros“ duomenys, nuo 2016 m. gruodžio 13 d. iki 2017 m. sausio 12 d. UAB “Maisto vieta” turėjo 5 239 eurų skolą „Sodrai“. 2013 m. rugsėjo mėnesį įkurta įmonė, paskutiniais Registrų centro duomenimis, priklausė Arvydui Samaliui (55 proc. akcijų) ir Valdui Komskiui (45 proc.).

Padėjo Vyriausybės įsteigtas fondas

Sostinėje daugiau nei dvejus pradirbęs „Indie Bar“ buvo gavęs ir Verslumo skatinimo fondas „Invega“, įsteigtas Vyriausybės ir prižiūrimas Ūkio ministerijos.

UAB „Maisto vieta“ 2014 m. buvo gavęs lengvatinę paskolą iš Verslumo skatinimo fondo, už šią paskolą buvo suteikta „Invegos“ garantija, įmonei kompensuojama 95 proc. paskolos palūkanų. Taip pat UAB „Maisto vieta“ pasinaudojo subsidija verslumui skatinti: gavo darbo užmokesčio išlaidų dalinę kompensaciją.

Pasiteiravus, kokio dydžio paskolą buvo gavusi bendrovė, „Invegos“ atsakyme nurodoma, kad įmonių skolinimosi sąlygos yra kredito įstaigos ir konkrečios įmonės konfidenciali informacija.

„Kai paskolos gavėjas (t. y. įmonė) dėl įvairių priežasčių negrąžina kredito įstaigai paskolos ar paskolos gavėjas negrąžino paskolos pirmosios dalies ir garantijos gavėjui jos nepavyko ar dėl objektyvių priežasčių tikėtina, kad nepavyks išsiieškoti iš paskolos gavėjo pateiktų paskolos grąžinimą užtikrinančių būdų, garantijos gavėjas (t.y. kredito įstaiga) gali kreiptis į „Invegą“ dėl garantijos išmokos pagal suteiktą garantiją.

Garantijos išmoka mokama tada, kai yra priimamas sprendimas vykdyti įsipareigojimus pagal suteiktą garantiją taip, kaip numatyta INVEGOS ir kredito įstaigos bendradarbiavimo sutartyje“, – rašoma „Invegos“ komentare apie bendrovei UAB „Maisto vieta“ suteiktą pagalbą.

Paskolos negrąžinimo atveju iš paskolos gavėjo pateiktų paskolos grąžinimą užtikrinančių būdų (užstatų, laidavimų ir pan.) išieškotos pinigų sumos pirmiausia dengiama „Invegos“ garantija neužtikrinta paskolos dalis, tada – „Invegos“ garantija užtikrinta paskolos dalis.

„Invega“, įvykdžiusi savo įsipareigojimus pagal suteiktą garantiją, turi atgręžtinio reikalavimo teisę į tokią paskolos gavėjo pinigų sumą, kurią „Invega“ sumokėjo už paskolos gavėją.

Komentare apie skirtą paramą darbo užmokesčiui kompensuoti „Invega“ nurodė, kad „Indie Bar“ savininkui buvo skirta 7 240,5 euro. Palūkanų dėl paskolos verslui buvo kompensuota už 785,08 eur.

Bandė keltis iš pelenų

Pernai gegužę A. Samalius pabandė dar kartą išbandyti savo jėgas restoranų versle. Sostinės Gedimino pr. buvo atidarytas restoranas-baras „The Owls“. Kaip buvo minima žiniasklaidoje, į naują projektą investuota apie 100 tūkst. eurų.

Restoranas The Owls Gedimino prospekte

Neatšventęs nė pirmųjų metų gimtadienio šis restoranas jau uždarė duris klientams. Viešojo maitinimo vietos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskutinis įrašas sausio 7 d.

„Žinoma, kad yra labai šalta, atsiprašome vakar sėdėjusių su striukėmis. Imame trumpas atostogas, kad išpręst šiuos ir kitus, techninius, nesklandumus“, – rašoma restorano puslapyje.

Tiesa, restorano savininko A. Samaliaus po trijų dienų (sausio 10 d.) paliktas įrašas pasako daug daugiau.

„Taip jau nutiko, kad po 4 metų darbo restoranuose stabdau savo veiklą šioje srityje. Stabdau, nes, turbūt, nebuvau pakankamai geras, jog sukurčiau autonomiškai veikiančią ir pelningą sistemą. Kaip ir visose situacijose, taip ir šioje, nėra vieno kalto, tačiau galutinė atsakomybė gula ant mano pečių. Įkūrinėdamas antrąjį restoraną, tvirtai tikėjau, jog jis „ištemps“ ir senąjį, tačiau nutiko priešingai – nuskendo abu“, – savo įraše rašo verslininkas. A. Samalius patvirtino, kad „The Owls“ baras uždaromas. UAB „Skonio kulka“, valdžiusiai restoraną, bus inicijuojamas bankrotas.

A. Samalius taip pat žadėjo, kad stengsis situaciją pabaigti taip, kad su visais buvusiais darbuotojais būtų atsiskaityta.

UAB „Skonio kulka“ buvo įregistruota 2015 m. liepą. 2017 m. sausio pradžioje bendrovė turėjo 1196 eurų skolą „Sodrai.

Portalui DELFI su verslininku susisiekti visais nurodytais buvusių įmonių ir restoranų telefonais nepavyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)