DELFI jau yra rašęs apie dovanų pakavimo kainas, tačiau šį kartą skaitytojams užkliuvo kartoninių dėžučių dovanoms kainos.

Kartoninė dėžutė – 9 eurai

Į DELFI redakciją kreipėsi vilnietė Laura, kuri pasidalino savo nuostaba dėl dovanų dėžučių kainų vienoje dovanas pakuojančioje parduotuvėje.

„Dalyvavau akcijoje „Vaikų svajonės“. Berniukui iš sunkiai gyvenančios šeimos nupirkau kamuolį. Kadangi apsipirkus labai spaudė laikas, pamaniau, nueisiu į parduotuvę, kurioje pakuoja dovanas, išrinksiu kokią dėžutę, įdėsiu kamuolį ir dar pridėsiu saldainių“, - pasakoja skaitytoja.

Laura teigia taip ir padariusi – nuėjo į dovanų pakavimo parduotuvę, rado tinkamo dydžio dėžutę, tačiau, kaip pati sako, atnešusi ją prie prekystalio liko nemaloniai nustebusi.

„Kai paklausiau, kiek kainuoja, pardavėja sako: „9 eurai“. Apstulbusi sakau: „Kiek?“, - juokiasi mergina. Anot skaitytojos, tokią kainą mokėti už „paprastą kartoninę dėžutę perrištą kaspinėliu yra absurdiška“. Mergina stebėjosi, kad kamuolys, kurį pirko kainavo apie 18 eurų, o dėžutė jam būtų kainavusi kone dar pusė tiek.

„Kadangi labai skubėjau, nebeturėjau, kur dingti ir nupirkau vaikišką dovanų maišelį, jis kainavo 4 eurus”, - DELFI teigė mergina. Ji pastebėjo, kad jei kainas eurais vis dar verstume litais, jos būtų visiškai neadekvačios – už kartoninę dėžutę tektų pakloti beveik 32 litus.

Nusistebėjo, kad brangu, bet vis tiek pirko

Kad dėžučių kainos kartais atsieina pusė ar bent trečdalį dovanos kainos DELFI pasakojo ir kita vilnietė Rugilė. Mergina teigė, kad dažniausiai dovanų įpakavimui negaili pinigų, mat mėgsta dovanoti ne tik kokybiškus daiktus, bet ir gražiai juos pateikti. Tačiau, sako Rugilė, kartą dovanų pakavimo parduotuvėje mergina atkreipusi dėmesį, kiek sumokėjo už kartoninę dėžutę liko nustebinta.

„Pamenu tuomet „Panoramoje“ pirkau savo vaikinui dovaną, dvi palaidines ilgomis rankovėmis. Nuėjau į parduotuvę „Pin pin“, kurioje pakuoja dovanas. Pardavėja man pasiūlė išsirinkti kartoninę dėžutę, nes taip dovana atrodytų gražiausiai. Sutikau, dar paprašiau perrišti kitos spalvos kaspinėlį“, - prisimena mergina.

Merginos teigimu, į dėžutę ji dar paprašė įdėti popieriaus, kad vos atsidarius dovaną, nebūtų aišku, kas jos viduje. Pašnekovė teigia, jos šiandien jau sunku prisiminti, ar tuomet ji dar ką nors pirko, nes tai buvo prieš kelis mėnesius, tačiau teigia sumokėjusi apie 10 eurų.

„Nors ten dovanas pakuoju dažnai, kažkaip, matyt, niekada nebuvau atkreipusi dėmesio, kiek tos dėžutės kainuoja. Įdomumo dėlei peržvelgiau čekį ir pamačiau, kad dėžutė kainuoja 6 eurus. Tą pačią dieną su draugo mama dar pasijuokėme, kad gal reikia daryti savo dėžučių verslą, nes galima daug užsidirbti“, - šypsosi mergina.

Ji dėžutę taip pat įvardino kaip paprastą kartoninę niekuo neišsiskiriančią, todėl esą tokia kaina iš tiesų pasirodė didoka.

Dėžutės – rankų darbo

DELFI pavyko išsiaiškinti, jog ir su redakcija savo nuostaba pasidalinusi Laura dėžutę norėjo įsigyti toje pačioje „Pin pin“ parduotuvėje. Susisiekus su parduotuvės direktoriumi Vaidu Pinskumi paaiškėjo, kad dėžutės – rankų darbo. Būtent dėl to, anot jo, nemažos ir kainos.

„Šitas dėžutes mums daro vienas žmogus, jis jas karpo, klijuoja rankomis ir mums pristatinėja. Ir jeigu žmogui per brangu, mes visada pasiūlome nueiti į paštą ir nusipirkti paprastą dėžutę, kur jos kainuoja kelis eurus,“ - sako V. Pinskus.

Dėžučių kainos šioje parduotuvėje svyruoja nuo 3,5 iki 13 eurų. Didžiausias dėžutes, anot V. Pinskaus, renkasi tie pirkėjai, kurie nori supakuoti didelius rūbus tokius kaip megztinis ar chalatas. Pašnekovas teigia, kad jie nusiskundimų dėl kainų iš pirkėjų nėra gavę, kadangi visi jie informuojami, kiek kainuos dovanos įpakavimas.

„Mums patiems kartais keista, kad dėžutės tokios brangios, bet žmonės jas vistiek perka. Niekas jų nelaikytų tokių brangių, bet jie perka. Ištisus metus mes jas turime, kainos nekinta, nesvyruoja. Labai keista. Parduotuvė „Panoramoje“ yra jau šeši metai ir „Raffia“ juostelė (dekoratyvinis šiaudas – DELFI) visą laiką kainavo 3 litai metras. Dabar, kai pasakome, kad juostelės metras 0,9 euro centų, visi tiesiog nustemba“, - pirkėjų pasipiktinimu stebisi V. Pinskus.

Jis pastebi, kad visada yra pasirinkimas, kur pakavimui reikalingus reikmenis galima įsigyti pigiau, o pirkėjų pirkti dėžučių skirtų ne jų kišenei niekas neverčia.

DELFI dovanos

Dovanų pakavimo paslauga Lietuvoje pigi

DELFI nutarė išsiaiškinti, už kokias kainas pirkėjams dovanų dėžutes siūlo kitos dovanų pakavimu užsiimančios parduotuvės.

Paaiškėjo, kad parduotuvėje „Ugnies spalvos“ dėžučių kainos svyruoja nuo 0,5 euro centų iki 11,50 eurų. Anot parduotuvės savininko Stasio Mušeikio, kaina priklauso nuo dėžutės dydžio, medžiagos, rankų ji darbo ar ne. Savo parduotuvėse, teigia jis, turi net kelis šimtus dovanų pakavimui skirtų dėžučių.

„Viskas gali būti per brangu. Iš tiesų tai nėra per brangu, tik mūsų žmonių pajamos per mažos. Tai taikytina ir visoms kitoms prekėms ne tik dovanų dėžutėms. Jeigu mes turėtume vokiečių atlyginimus, tai mums tos pačios kainos nebūtų per didelės. Prekybininkai turi tą pačią kainodarą – ar vokietis, ar lietuvis, jis gauna tas pačias tiekėjų kainas. Panašios kainos yra tiek Vokietijoje, tiek Lietuvoje, tik atlyginimai skiriasi keturis kartus“, - paklaustas, ar pirkėjai kainomis nesiskundžia, sako S. Mušeikis.

Tuo tarpu kitos dekoro paslaugų parduotuvės „Drakonita“ direktorė Vita Naudžiūnienė tikina, kad Lietuvoje dovanų pakavimo kainos vienos mažiausių pasaulyje. Anot pašnekovės, pirkėjai kainomis nesiskundžia, nes jiems visada yra paaiškinama, kiek ir už ką jie moka. Šioje parduotuvėje dėžutės kainuoja nuo 0,6 euro centų iki 10 eurų.

„Aš Lietuvoje pirma pradėjau pakuoti dovanas nuo 1980 metų. Ir šiaip ši paslauga, jeigu imtume pasaulinę rinką, Lietuvoje yra pati pigiausia. Už tokias kapeikas niekur pasaulyje tikrai nepakuoja. Man konfliktų su klientais tikrai nebūna, nes reikia mokėti pateikti savo pasaugą. Nereikia bijoti pasakyti, kad už darbą imi, už kaspinėlį, už mintį, už kūrybiškumą, tu už viską turi gauti atlygį“, - aiškina V. Naudžiūnienė.

Pastebėjo, kad Vokietijoje pakuoja nemokamai

Tačiau Laura, kurią nustebino dėžučių kainos Lietuvoje, su tokiomis prekybininkų kalbomis greičiausiai nesutiktų mat savo laiške ji dėstė, jog daug laiko praleidžia Vokietijoje, o ten dovanų pakavimas – visiškai nemokamas.

„Lietuvoje kainos tikrai neadekvačios. Bet kartą ar kelis kartus per mėnesį būnu Vokietijoje, ten, knygynuose, dovanas pakuoja nemokamai“, - rašė mergina.

Jos teigimu, šventiniu laikotarpiu knygynai pakavimui netgi skiria atskirą žmogų, o knygynuose įsigytus daiktus norintys supakuoti pirkėjai stoja į eilę. „Tikrai labai tvarkingai ir dailiai supakuoja, galima pasirinkti iš kelių popierių“, - teigia ji.

Vokietijoje dažnai besilankančios merginos teigimu, kosmetikos parduotuvėse dovanas taip pat galima supakuoti nemokamai, tik jose tai reikia padaryti patiems.

„Yra stendas, kuriame yra dovanų popieriaus, lipnios juostelės, žirklės ir kiti pakavimui reikalingi atributai. Čia gali susipakuoti pats, visai nemokamai“, - įspūdžiais dalijosi mergina.

Ir jus nustebino prekių ir paslaugų kainos? Galbūt pastebėjote milžiniškus kainų šuolius ar prekybininkų triukus šventiniu laikotarpiu. Pasidalinkite savo įspūdžiais el. paštu projektai@delfi.lt su prierašu „Kainos“. Įdomiausius pasakojimus ar patirtis publikuosime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (412)