Nuotaikingu pavadinimu „Karvė ir viščiukas“ savo verslą pavadinęs Marius šiuo metu kepsnius kepa menų fabrike „Loftas“ tik koncertų ar renginių metu, tačiau netrukus vyras ruošiasi čia atidaryti rimtą restoraną.

Iš laikinos lauko kavinės – rimtas restoranas

„Visą vasarą dirbom kaip lauko kavinė, ieškojom skonių, žiūrėjom kaip reaguoja žmonės“, - verslo pradžią pasakoja jis. Vyras juokiasi, kad pats užsiima finansais, dirba „rimtą darbą“, o stovėti prie grilio tėra jo hobis, visai netyčia tapsiantis rimtu restoranu.

„Neturėjome nei prekinio ženklo, nei kažkokios komunikacijos, visi mus matydavo tiesiog kaip „Lofto“ maitintojus, tačiau per visą vasarą nepatyrėm jokių finansinių nuostolių“, - džiaugiasi Marius, po kelių mėnesių atidarysiantis reguliariai veikiantį restoraną, kuriam nereikės derinti prie menų fabriko koncertų.

Pats „Karvės ir viščiuko“ sumantytojas jau seniai eina iš proto dėl grilio ir ant jo paruoštų patiekalų. Pagrindinis verslo konceptas – du karaliaujantys ingredientai vištiena ir jautiena, kuri pateikiama įvairiomis formomis. Plėšyta mėsytė tortilijoje, įspausta tarp dviejų bandelių kaip mėsainis – Marius sako, kad tokioje vietoje kaip „Loftas“ maistas turi pritapti prie aplinkos, todėl norėjo tiekti tai, ką patogu valgyti.

„Vieta priverčia taikytis prie to fastfoodinio varianto, tačiau norisi padaryti tai kokybiškai ir skaniai. Dar gerokai prieš renginį mėsa yra kruopščiai marinuojama, rūkoma dūmuose“, - sako jis.

Marius lankytojams norėjo pasiūlyti kažką pasaulietiško, neįprasto, leisti bent trumpam pamiršti taip lietuvių mėgiamą kiaulieną. „Bandom parodyti pasaulinės virtuvės klasiką. Kažkodėl visi labai gerai žino saldžiarūgščią kinų sriubą, valgo japoniškus suši, o mes norime pristatyti visuomenei jamaikietišką vištieną, Teksaso stiliumi keptą jautieną, kuri taip pat yra labai populiari visame pasaulyje“, - sako jis. Šypseną keliantis pavadinimas „Karvė ir viščiukas“ prigijo savaime ir vyras net nesiruošia jo keisti – visi supranta, ko gali tikėtis išalkę po šokių ir muzikos.

Bėdos dėl priekabos, darančios stebuklus

Jamaikos stiliumi gaminama Jerk vištiena yra marinuojama penkių rūšių pipirų marinate daugiau nei penkias valandas, todėl išsiskiria savo aštriu ir intensyviu skoniu. „Aštrumas lietuvių liežuviui tinkamas, neišgąsdina, - juokiasi Marius. – O jei ir gąsdina, lankytojai gali paskanauti keptos jautienos, kuri yra kur kas švelnesnė.“ Nors, kaip pats juokauja, yra mesėdis verslininkas nepamišta vegetarų, kuriems siūlo kesadilijas su čederio sūriu ir žolelėmis.

Marius didžiuojasi, kad jų restoranėlis turi aiškią koncepciją – ugnis, kuri suteikia mėsai specifinį skonį, džiaugiasi, kad sugeba lietuviams patiekti ne tik tradicinių šašlykų. Tačiau tam reikėjo labai daug laiko, žinių, nesėkmingų bandymų. „Procese reikalinga atvira liepsna, dujų kamera, uždaro grilio dalis. Trys dalykai, kurie leidžia pagaminti mėsą skirtingais būdais, taigi reikėjo tam tinkamos įrangos“, - sako jis.

Tam vyras naudoja didelę, daugiau nei 2 metrų ilgio priekabą, kurioje įrengtas mobilus grilis. Šios priekabos, Mariaus mielai vadinamos grilio šventovės, teko laukti net kelis mėnesius, todėl iš pradžių tai trikdė verslą. Tačiau jis džiaugsmingai pasakoja, kad tai buvo bene didžiausias sunkumas, su kuriuo teko susiduri – visa kita ėjosi kaip iš pypkės.

„Atsirado galimybė dar labiau atskleisti potencialą ir gaila, kad priekabos negalėjo gauti iš karto vasaros pradžioje. Tačiau dabar jau galime daryti stebuklus“, - šypteli jis. Verslininkas kurpia planus su priekaba keliauti į vasaros festivalius, siekdamas dar labiau praplėsti verslo galimybes.

Nesustoti žada ir žiemą

Vartyti kepsnius ant laužo ir spirginti mėsą Marius žada ir šaltuoju metų laiku – žiema jo visai negąsdina. „Lygiai taip pat neatsisakysime žarijų, toliau vyks rūkymo, kepimo procesas. Dabar tik derinamės technologinius dalykus, kaip tai padaryti. Juk nuo senų senovės tai darė mūsų senoliai, visi, kas turi kaimus, atsimena, kaip ir kumpius, ir dešras rūkydavo“, - tvirtina jis.

Vyras sako, kad šiuo metu jam svarbiausi geri lankytojų atsiliepimai ir nemažėjantis valgytojų skaičius. Širdį glosto žmonių pagyros, jie nevengia prieiti, pasakyti gerą žodį. Ypatingai jį džiugina užsieniečiai, kurie stebisi Lietuvoje galintys paragauti „pasaulietiškos klasikos“.

„Lofte labai daug užsieniečių, koncertuoja užsienio grupės, todėl smagu,kad įvertina. Kai koncertavo amerikiečių reperiai M.O.P., jie labai džiaugėsi galėdami paragauti jiems artimo skonio patiekalų“, - prisimena jis.

Šiandien Marius degančiomis akimis kalba apie savo netikėtai prasidėjusį verslą. Nors maisto kepimas ant ugnies visų pirma yra vyro hobis, kuriuo užsiima daugiau nei penkiolika metų, jis neatmeta galimybės, kad ateityje tai taps jo vienintele veikla. „Negalima spjauti į šulinį, gal ir mesiu tą rimtą darbą finansuose, tikrai visko gali būti“, - šypteli Marius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)