Nors emigracijos mastai auga, grįžtančiųjų visgi yra. Po gyvenimo Anglijoje, į namus prie Vilniaus Ignotas Adomavičius ir žmona jo Rimantė grįžo su verslo idėja. Lietuviai susižavėjo makaronų gamyba ir per trejus veiklos metus sugebėjo prasibrauti į didžiausius prekybos tinklus, kur dabar pardavinėja savo rankomis gamintus makaronus, pasakojama „TV3 žinių“ reportaže.
Ignotas Adomavičius ir Rimantė Adomavičienė ir makaronų gamyba
© DELFI montažas

Atgal į Lietuvą pargynė meilė

I. Adomavičius pasakoja Anglijoje baigęs studijas, susijusias su finansais, po to dirbęs statybose, įvairiuose restoranuose. Šios veiklos kai kuriais mėnesiais jam atnešdavo ir 3 tūkst. svarų algą. Tačiau jam to nepakako – po trejų metų susiviliojo Lietuvoje gyvenusios žmonos pasiūlymu grįžti.

„Aš prišaukiau (atgal į Lietuvą – DELFI). Sakiau, kad laikas pasirinkti, tai jis ir pasirinko. Mane, Lietuvą – nėra čia ko važinėti“, – žurnalistams šypsojosi R. Adomavičienė.

Verslininkas pasakojo, kad grįžęs į Lietuvą įsidarbino įmonėje, dirbančioje su grūdais. Darbo metu, sako R. Adomavičius, pamatė, kiek produkcijos iškeliauja į užsienį, o dėl to, kaip pats sako, jam pasidarė liūdna.

Tuomet šeima nusprendė imtis savo verslo: pasinaudoję Europos sąjungos parama įsigijo mašiną, gaminančią makaronus, kuri kainavo 280 tūkst., ir įkūrė įmonę „Bravo pasta“.

Makaronų gamyba
Makaronų gamyba
© Įmonės archyvas

I. Adomavičius tikino: jei ne meilė, vis tiek būtų grįžęs atgal į Lietuvą, tik galbūt šiek tiek vėliau. Jo teigimu, tėvynėje įmanoma gyventi taip pat gerai, kaip emigracijoje.

„Jeigu dirbi čia tiek pat daug, kiek ir užsienyje, tai ir tiek pat uždirbi. Ne visą laiką yra ta finansinė grąža, ar tūkstantis svarų ar 500 eurų. Tuos 500 eurų čia geriau išleisi, nei ten tą tūkstantį. Kai svetur jautiesi kaip svečias, ilgai negali būti, nes namai yra namai“, – „TV3 žinioms“ sakė I. Adomavičius.

Pora tikina, kad tėvynėje kurti nuosavą verslą labai padėjo artimųjų palaikymas. „Jie yra šalia, gali ant peties paverkti, turi su kuo pasidžiaugti. Yra tikros emocijos. Man dabar gyvenimas yra daug tikresnis negu per „Skype“, – kalbėjo R. Adomavičienė.

Džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių grįžta

I. Adomavičius sako, kad gamyboje stengiasi naudoti lietuviškas žaliavas. Iš jų per savaitę paruošia toną makaronų, kurių dalis keliauja ir į didžiuosius prekybos centrus.

Tiesa, verslas ne visada sekėsi taip gerai, kaip šiandien, sako sutuoktiniai. „Grįžę labai greitai kritom ant žemės. Mokesčiai, mokesčiai, mokesčiai... Mes tik dabar pradedame dirbti ir uždirbti, nes prieš tai dirbom tik mokesčiams“, – reportaže sakė R. Adomavičienė.

Makaronų gamyba
Makaronų gamyba
© Įmonės archyvas

Tačiau jie džiaugiasi: vis daugiau draugų iš emigracijos grįžta į Lietuvą, kur sėkmingai dirba ir kuria šeimas.

„Kuo daugiau Lietuvoje bus žmonių, tuo bus geriau. Kuo mūsų daugiau, tuo mes stipresni esame. O jeigu išsibarstę, tai kaip ta šluota – jos lengvai neperlauši, o vieną šapelį gali sulaužyti“, – samprotavo I. Adomavičius.

Tiesa, Statistikos departamento duomenys vis dar nedžiugina – iš šalies išvažiuoja daugiau žmonių, nei grįžta. Duomenys rodo, kad pernai į šalį grįžo daugiau nei 14 tūkst. lietuvių, o išvažiavo daugiau nei trigubai daugiau – 50 tūkst.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Klaipėdietis nusivylė brangiausiu Lietuvos „Passatu“ pardavėjai problemą mato kitur (362)

„Man tai buvo pirmas naujo automobilio pirkimas“, – DELFI sako Mindaugas, prieš pusmetį...

Rusai pučiasi: mes laimime antrąjį Šaltąjį karą, o JAV laukia žlugimas (1047)

Sovietų sąjunga pralaimėjo Šaltąjį karą prieš Vakarus, o sankcijų spaudžiama Rusija laimi...

Emigrantas, kuris grįžo kurti automatizuotą daržovių ūkį (29)

Nors daržovių ūkiuose Lietuvoje daugeliui procesų atlikti vis dar naudojamas rankų darbas, jau...

„MG Baltic“ gynyboje – buvę aukšti prokurorai (150)

Valstybės saugumo departamento informacijoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui...

Drąsiems pokyčiams pasiryžusi 27 metų vilnietė pasikeitė kardinaliai (86)

DELFI Stilius kardinaliems stiliaus pokyčiams pasiryžo 27 metų vilnietė Miglė. Drąsi mergina...

Kitą savaitę – tropinė temperatūra: Lietuvoje bus karščiau nei Turkijos kurortuose (39)

Po labai karšto savaitgalio – dar karštesnė savaitė. Sinoptikai pastarąsias dienas nuo kaktos...

Tautos priešas: kvapą užgniaužęs Egiptas prakeikia Salah sutraumavusį Ramosą (57)

Niekas labiau nesuvienija Egipto nei Mohamedas Salah , todėl šeštadienio vakarą dužo ne tik „...

Unikalus Lietuvos kurortas, kur poilsiautojai viliojami fazanais ir žuvimi (50)

„Žmonės, važiuojantys pramogauti, nori ir skaniai pavalgyti, tad visi prašo tik šviežiai...

„Misija Sibiras‘18” bandomojo žygio metu į dienos šviesą sugrąžinta istorinė partizanų vieta (7)

Visą savaitgalį 80 atrinktų dalyvių žygiavo „Misija Sibiras‘18” bandomajame žygyje...

Užkalnis rado Lietuvos blogo maisto sostinę (243)

Jau esu sakęs, kad blogiausias Lietuvos regionas pavalgyti yra Dzūkija . Jie turi girias ir...