Nors R. Pečiulaitis Lietuvoje sako būnantis pakankamai dažnai, šį kartą jį pavyko sutikti per progreso konferenciją „Login“. Įdomu tai, kad jis, dalyvaudamas jaunųjų profesionalų programoje „Kurk Lietuvai“, sugalvojo prie konferencijos prijungti ir jaunųjų verslų mugę „Login startup fair“.

„Baigiau mokslus Škotijoje, prieš tai metams buvau išvykęs į JAV ir grįžęs atlikau praktikas investiciniuose bankuose. Manau, kad į startuolius dabar verta orientuotis, kai kalbame apie inovacijas ir naujoves, dėl to ir pasiūliau organizuoti „Login startup fair“ 2013 m.”, - sako R. Pečiulaitis, pridūręs, kad siekė Lietuvą pristatyti kaip regiono staruolių centrą ir pritraukti tiek investuotojų, tiek talento.

Pašnekovas dėsto, kad dar mokyklos laikais domėjosi investicijomis ir svajojo dirbti šioje srityje, o išvažiuoti nusprendė tam, kad išbandytų savo galimybes.

„Mokiausi Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Rasos gimnazijoje, o po mokslų išvykau, nes norėjau užaugti pats, suprasti, kaip veikia finansai, aišku, ir ištobulinti anglų kalbą. Dabar, manau, kad gyvenimas svetur man buvo naudingas tampant savarankišku ir suaugusiu žmogumi, tada, kai juo jau galima tapti“, - trumpai apie save pasakojo jaunuolis.

Po finansų ir ekonomikos studijų R. Pečiulaitis grįžo į Lietuvą ir dalyvavo programoje „Kurk Lietuvai“, kurios metu dirbo Ūkio ministerijoje su valstybinėmis įmonėmis ir socialiniu verslu, Verslioje Lietuvoje, kur gimė idėja daryti startuolių mugę, ir Energetikos ministerijoje su finansinės inžinerijos priemonėmis busto renovacijai.

„Šiuo metu dirbu viename trijų didžiausių investicinių bankų. Nuo pilnametystės buvau labai susikaupęs ties finansais, norėjau prekiauti tarptautinėse rinkose, investuoti ir turėti savo rizikos kapitalo fondą (angl. hedge fund). Neatsisakau ir dabar šios svajonės, bet supratau, kad kol esu jaunas ir turiu jėgų, galima save išmėginti ir tokiame greitai besikeičiančiame sektoriuje kaip startuoliai“, - svarstė R. Pečiulaitis.

Tai jį paskatino kurti savo verslą, iš kurio ilgainiui siekia uždirbti.

Sugalvojo kaip greičiau perprasti analizes

Galvodamas apie verslo nišą, R. Pečiulaitis, vienas „Satoru“ įkūrėjų, nenukrypo per toli nuo finansų srities ir su kolega sumanė, kaip greičiau ir paprasčiau perprasti bankų rengiamas finansines analizes.

„Mūsų verslo idėja tokia: bankai išleidžia analizes ir jas duoda rizikos kapitalo fondams, turto valdytojams ir kitiems dideliems investuotojams, kurie, naudodamiesi analizėmis, renkasi, kur investuoti. Jas analizuoti – neefektyvu, nes analizės yra ilgos ir sudėtingos. Bet mes kuriame algoritmus, kurie išmoksta suprasti kontekstą dideliame tekste. Jei ko noriu paklausti, algoritmai man tai gali iš teksto išimti, apdorodami labai didelius teksto kiekius“, - kalbėjo R. Pečiulaitis.

Pasak jo, šiuo metu sudėtingiausia yra gauti priėjimą prie šių finansinių analizių, nes bankai yra didelės institucijos, kurioms užtrunka priimti sprendimus ir atverti duomenis.

„Bet mes prieš dvi savaites laimėjome konkursą ir gegužės pabaigoje skrisime į Niujorką, kur „BNP Paribas“ mums atidarys savo duomenis, o mes parodysime, ką iš jų galime padaryti. Jeigu ten laimėsime, tuomet skrisime į Paryžių, kur tai parodysime „BNP Paribas“ valdybai ir jie jau apsispręs, ar investuoti ir tapti partneriais“, - planais dalijosi R. Pečiulaitis.

Pašnekovas viliasi, kad jei pavyktų sudominti vieną didžiausių Europos bankų, tai leistų startuoliui sparčiau vystytis – kartu ir jaunuoliams siekti savo svajonių.

Jis paaiškina, kad startuolis dirba finansinių technologijų sektoriuje - kuria inovacijas finansuose technologijomis. Didieji duomenys (angl. big data) yra konkretesnis sektorius, kuriam jie būtų priskiriami, o niša - finansų analizės (angl. research), kur bus naudojami jų kuriami algoritmai, analizuojantys kalbą ir savarankiškai besimokantys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)