Iš tiesų abu apibūdina tam tikras verslo formas, tačiau esminis skirtumas yra tame, kad startuoliai/startup'ai yra inovacijomis paremtos iniciatyvos, kurios labiau orientuojasi į globalią rinką, o smulkusis verslas koncentruojasi vietinėje rinkoje ar regione. 

DELFI atrinko 10 startuolių ir inovacijų, kuriomis lietuviai stebino pastaruoju metu.

1. Programėlė „Along“. Trys lietuviai sugalvojo panaudoti technologijas tam, kad žmonės vėl būtų sujungti realiame gyvenime.

Šiuo metu Birminghame, Didžiojoje Britanijoje, studijuojantis Edvardas Maslauskas kartu su dviem bendraminčiais sukūrė programėlę „Along“, kuri padės vartotojams susirasti kompaniją iš nepažįstamųjų rato kartu užsiimti jų mėgstama veikla.

„Pavyzdžiui, vakare nusprendėte pavedžioti šunį, bet neturite su kuo – atsidarote programėle, paskelbiate, kad norite kompanijos vedžiojant šunį ir pagal jūsų koordinates jūsų užklausą parodys kitiems žmonėms, esantiems netoliese. Jei aš noriu prisijungti, susirašau su jumis, susitariame dėl laiko ir vietos“, - apie programėlės veikimo principus pasakojo jaunuolis.

2. Vienintelės specializuotos internetinės konkursų platformos „Sweepest“ įkūrėjai Artūras Svirskis (24 m.), Marina Basangova (29 m.) ir PetrasPetkevičius (52 m.) darbuojasi Kaune.

Startuolis „Sweepest“ siūlo įmonėms jų internetinėje platformoje rengti 4 skirtingų tipų konkursus. Juose galima laimėti įvairių prizų. Kuo prizas didesnės vertės ir aktualesnis didžiajai auditorijos daliai, tuo jis patrauklesnis konkursų dalyviams. Verslininkai suteikė galimybę pasiekti tikslinę auditoriją, todėl platforma suskirstyta į segmentus pagal amžių, lytį, miestą ir pomėgius. Tačiau „Sweepest“ įkūrėjai kol kas siūlo atsisakyti šios klasifikacijos. „Duomenų bazė dar nedidelė, todėl dar reikia palaukti, kol galėsime apčiuopti realią segmentacijos naudą“, – teigia jie.

Šiuo metu paslauga nemokama, tačiau ateityje ketinama ją apmokestinti.

3.  „Packpin“. Dar Lietuvoje pradėję dirbti prie naujos idėjos – sukurti įrankį internetinėms parduotuvėms, leidžiantį pirkėjams sekti, kurioje vietoje yra jų įsigytas pirkinys – lietuviai sugebėjo patekti į vieną geriausių Amsterdamo verslo akseleratorių „Rockstart“, kuris jau yra investavęs į 59 startuolius.

Klaipedietis Vytas Radvila ir du jo bendradarbiai šiuo metu gyvena ir dirba Amsterdame. Kiekvieną rytą jie sėda ant dviračių ir kaip dauguma olandų mina į darbą. Nyderlanduose komanda atsidūrė visai atsitiktinai. Tiesa, pramogų kupiname mieste lietuviai neturi daug laiko atsipalaiduoti – jie dirba šešias dienas savaitėje po 14-16 val.

Verslo akseleratoriaus „Rockstart“ įrengtose patalpose dirba apie 250 žmonių. Iš jų – 6 lietuviai. V. Radvila su dviem bendradarbiais dirba prie savo sukurto „Packpin“ projekto - visų rūšių siuntų sekimas vienoje vietoje.

Packpin siuntų sekimo programa leidžia integruoti visus pagrindinius globalius ir vietinius kurjerius bei pašto tarnybas. „Packpin“ suteikia galimybę sekti skirtingų vežėjų siuntas.

4. „Sviestas sviestuotas“. „Startup Awards 2014“ nominacijos „Išradingiausias pumpurinis startuolis“ laureatės „Sviesto sviestuoto“ įkūrėjos svajoja apie kiekvieno lietuvaičio ryto pradžią su sveiku ir skaniu riešutų sviestu.

„Kai tapau vegane, pradėjau daug labiau rūpintis savo mityba, atradau, kad užsienyje labai populiarus produktas yra riešutų sviestas, ir juo labai susidomėjau. Deja, Lietuvoje esanti šio produkto pasiūla mane nuvylė: sukietintieji riebalai, palmių aliejus, daug druskos, cukraus, kitokių priedų... Kam viso to reikia riešutų svieste?“ – veiklos užuomazgas prisimena Dovilė Stonė(23).

Dovilė Stonė ir Milda Beržanskaitė- Kašėtienė (V. Skaraičio nuotr.)

Išradinga moteris riešutų sviestą ėmė gaminti pati ir į šį procesą įtraukė savo draugę M. Beržanskaitę- Kašėtienę (23). Kartą pagaminusios savadarbį gaminį, idėjos paleisti nebegalėjo. Skanų, universalų ir maistingą produktą gaminančios moterys siekia dar labiau ištobulinti jo skonį.

„Sviesto sviestuoto“ įkūrėjos atsargiai, bet užtikrintai žengia pirmuosius žingsnius ir sako daug svajojančios. M. Beržanskaitė-Kašėtienė šypsosi: „Būtų tiesiog puiku, jei kiekvienas lietuvis savo rytinio sumuštinio neįsivaizduotų be riešutų sviesto.“

5. Slapcia.lt. Keturi svetainių kūrime besisukantys kolegos ilgai diskutavo, ką naujo galima būtų sukurti, kol galiausiai gimė idėja sukurti paslapčių svetainę. „Slapcia.lt“ įkūrėja Aleksandra Berlinskaja (29) pasakojo, kad pamanė, jog turi būti tokia vieta internete, kur kiekvienas atėjęs galėtų anonimiškai parašyti paslaptį, neviešindamas savo pavardės, lyties, amžiaus, o tiesiog į virtualią erdvę paleisdamas tą paslaptį.

A. Berlinskaja teigia, kad nesitikėjo, kad tokiai veiklai reikės daug pastangų. Paleidusi projektą, ji pamatė, kad tai kasdienio darbo reikalaujantis dalykas, jei nori pasiekti rezultato. Paslapčių svetainės įkūrėja neslepia, kad viliasi, jog projektas tapr tarptautinis ir lankytojai galėtų „išdavinėti“ paslaptis anglų, vokiečių, ispanų, italų ir kitomis kalbomis.

6. Dar vienas lietuviškas startuolisYplan - programėlė žmonėms, neturintiems vakaro pramogų plano - gali pasigirti pritraukęs daugiau nei 20 mln. JAV dolerių investiciją.

Lietuvių Londone sukurtas „Yplan“ sulaukė 24 mln. JAV dolerių investicijų, praneša techcrunch.com.

Idėjas kaip praleisti laisvalaikį siūlanti programėlė investicijas žada panaudoti savo produkto funkcionalumo plėtrai bei leis skelbiamus renginius ir koncertus administruoti patiems renginių atstovams.

Technologijų naujienas apžvelgiančiam portalui „Yplan“ vadovas Rytis Vitkauskas teigė, kad atnaujinta platforma taip pat turės papildomų socialinio tinklo funkcijų.

7. Stickets.lt. Lietuvišką internetinę erdvę vienas po kito pildo projektai, leidžiantys keistis prekėmis, paslaugomis ar jas nuomotis be tiesioginio verslo pagalbos. Prieš metus pradėjo veikti dar viena nauja platforma, kuri, įkūrėjo teigimu, užpildys iki šiol Lietuvoje buvusią laisvalaikio sektoriaus spragą.

Su žmona po Australiją keliavęs vilnietis į Lietuvą sugrįžo su nauja idėja. „Keliaujame daug, stengiamės aplankomuose miestuose būtinai sudalyvauti kultūros renginiuose. Labai dažnai bilietus į renginius įsigydavome iš žmonių, nebegalinčių dalyvauti juose“, - pasakojo vilnietis.

Pasak A. Aleknavičiaus, tokius bilietus pora įsigydavo per specialius internetinius portalus, kuriuose prekiaujama bilietais ne iš oficialių platintojų, bet iš antrų rankų. Kadangi Lietuvoje tokios galimybės pats auditoriumi dirbantis vyras nematė, sugrįžęs į namus po kelionės Australijoje, jis nusprendė sukurti tokį tinklalapį pinigų prarasti nenorintiems, bet bilietus į įvairius renginius įsigijusiems gyventojams.

Vilniečio sukurtame internetiniame puslapyje bilietus pardavusius asmenis pinigai pasiekia tik po kelių dienų, pardavus bilietą.

8.  „DealLink“. Viešieji pirkimai, konkursai, tiekėjų atrankos ir panašūs dalykai. Neretai, vos išgirdus šiuos terminus, gali suspausti smilkinius. Kol vieni nuo to gelbėjasi gerdami tabletes nuo skausmo, kiti šioje srityje įžvelgė verslo galimybę. Trys vyrai suvienijo jėgas, patirtį ir skirtingus požiūrius tam, kad įmonių skelbiami pirkimai nebebūtų laikomi sudėtingu, ilgai trunkančiu ir nešvariu reikalu, o pats procesas visoms jame dalyvaujančioms pusėms būtų paprastas, naudingas ir efektyvus. Šią nelengvą užduotį išspręsti jau greitai turėtų padėti jų kuriama pirkimų skelbimo ir kuravimo sistema verslui „DealLink“.

DealLink

Trys 41 metų sulaukę bičiuliai Emilijus Vinča, Remigijus Kalpokas ir Mindaugas Žironas sako, kad turima patirtis, darbe matyti pavyzdžiai ir aiškus rinkos poreikis juos paskatino imtis naujos verslui skirtos paslaugos kūrimo.

Pagrindinė varomoji „DealLink“ jėga – E. Vinča. Jis kone visą profesinę karjerą praleido dirbdamas pirkimų srityje: tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuje. Tad jam ir kilo idėja supaprastinti pirkimų procesus, kurią netrukus pats ir pabandė įgyvendinti.

9. Startuolis Skiriuosi.lt pristato skyrybų sistemą, palengvinančią skyrybų procesą ir suteikiančią galimybę greitai ir be didelių kaštų nutraukti santuoką.

Pateikus visus reikalingus duomenis, santuokos nutraukimui reikalingi dokumentai paruošiami per 24 valandas, o klientui telieka juos išsiųsti į teismą.

"Norėjome pagelbėti žmonėms, todėl sukūrėme paslaugą, kuri leidžia žmogui gauti su skyrybomis susijusius dokumentus, nepakylant nuo sofutės. Ir mes siūlome kokybiškus, individualius besiskiriančiųjų poreikius atitinkančius  skyrybų dokumentus.  Per pirmą veiklos mėnesį sulaukėme daugiau nei 100 klientų. Skiruosi.lt per šiuos metus planuoja išskirti daugiau nei 2000 porų " - sako skiriuosi.lt idėjos autorė Justina Kučinskė.

10. Lietuviškas startuolis Mobile Workerper dvejus metus iš Norvegijos kompanijos „Uni Micro“ investicinio fondo pritraukė daugiau nei 0,5 mln. eurų investicijų.

„Mobile Worker istorija prasidėjo nuo Android programėlės skirtos darbo laiko sekimui, kuri per praėjusius metus sulaukė daugiau nei 15 tūkst. parsisiuntimų. Mūsų produkto perspektyvą labai greitai įvertino investuotojai iš Norvegijos. Per pastaruosius dvejus metus iš viso pritraukėme daugiau kaip 500 tūkst. eurų investicijų sukurti laiko apskaitos ir duomenų surinkimo sprendimą verslui“, - „Mobile Worker“ pristatė įmonės vadovė Ramunė Jančauskaitė-Augutė.

Pasak įmonės vadovės, „Mobile Worker“ padeda sekti ir kontroliuoti darbuotojų darbo valandas, surinkti informaciją apie išlaidas, valdyti projekto dokumentus bei stebėti komandos efektyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)