Pirmasis sniegas šiemet iškrito dar nė neprasidėjus žiemai – per Lietuvą praslinkęs šaltasis atmosferos frontas pirmomis pusnimis leido džiaugtis jau lapkričio 20 dieną.

O ir pirmoji gruodžio savaitė primena tikrą žiemą: visomis dienomis žadami krituliai, vyrauja sniegas, temperatūra laikosi žemiau nulio. Jau šį savaitgalį šalčiai ims stiprėti, o vietomis temperatūra kris ir iki 13–17 laipsnių šalčio.

Tokios prognozės laukia mūsų artimiausiomis dienomis, tačiau įdomu: kokių dar staigmenų mums paruošė ši žiema?

Globali tendencija – turėsime vieną iš šilčiausių žiemų

Nors tiksliai nusakyti, kokia žiema mūsų laukia, dar anksti, globalios tendencijos klimatologams – akivaizdžios. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr. Donatas Valiukas sako, jog reikėtų susitaikyti su faktu, kad orai linkę keistis, ir tolimos prognozės negali būti tikslios.

„Kaip bebūtų įdomu sužinoti, kokia žiema mūsų laukia, realybė tokia, kad tai – per ilgas laikotarpis išvadoms daryti. Orai yra per daug kaitūs, kad galėtume žinoti, kas bus Lietuvoje. Tačiau galima pasakyti, kokia žiema bus globaliai visoje Žemėje – ji bus viena iš šilčiausių meteorologinio stebėjimo istorijoje“, – teigia D. Valiukas.
Sniegas Vilniuje

Anot jo, vykstant klimato kaitai, stebima tendencija, jog žiemos tampa vis šiltesnės. Vis dėlto, ši tendencija dar nereiškia, kad žiemos bus šiltesnės visose teritorijose, nes kasmet skirtingose vietovėse tenka sutikti įvairių anomalijų.

„Žvelgiant į nedideles teritorijas, kuo teritorija mažesnė, tuo anomalija gali būti didesnė. Globaliai akivaizdu, kas dabar vyksta, ir aišku, kad žiema bus šiltesnė. Bet anomalijos, kai vienur šilčiau, kitur šalčiau, pasiskirsto labai netolygiai“, – vertina D. Valiukas.

Nors globaliai turėsime vieną iš šilčiausių žiemų, klimatologas patikslina, jog apie tai leidžia spręsti visos Žemės temperatūrų vidurkis. Todėl būtų klaidinga manyti, kad mūsų laukia šilčiausia žiema ir Lietuvoje – tai nusakyti dar anksti.

„Mažesnėse teritorijose gali būti šilčiau ar šalčiau, o kaip bus Lietuvoje, mes iš tikrųjų nežinom. Nėra aišku, kas bus atskirose šalyse. Globali šiltėjančių žiemų tendencija niekur nedingsta, nors atskiros teritorijos nukrypsta nuo globalios tendencijos į vieną ar kitą pusę. Kuo teritorijos mažesnės, tuo tas nuokrypis gali būti ryškesnis“, – teigia D. Valiukas.

Klimato kaita ryškiausiai atsispindi žiemą

Klimatologo teigimu, artimiausiomis savaitėmis orai Lietuvoje nesiskirs nuo daugiamečių normų, tačiau tolesnį žiemos vaizdą nusakyti sunku.

„Atsižvelgiant į Lietuvos geografinę padėtį, kurioje mus veikia įvairios oro masės, sakyti, kokie bus žiemos orai, būtų spėlionė, o ne prognozė. Prognozę atliekame mėnesį į priekį, pavyzdžiui, artimiausioms keturioms savaitėms. Jos bus arti daugiamečių normų, tačiau orai per daug kaitūs, kad galėtume pasakyti, kas tokioje nedidelėje teritorijoje kaip Lietuva bus vėliau“, – sako klimatologas.
Sniegas Vilniuje

Tačiau D. Valiukas pastebi, kad klimato kaitos pasekmės žiemoje atsispindi kur kas labiau nei bet kuriame kitame sezone. Todėl ir ilgainiui galime tikėtis vis šiltesnių žiemų.

„Vykstant klimato kaitai, tendencija tokia, kad žiemos tikrai labai pašiltėjo. Iš visų metų laikų žiemos pakito labiausiai, sumažėjo dienų su sniegu, ir tai yra akivaizdu. Bet kiekvieni metai yra atskira istorija, ir nereiškia, kad žiema iš žiemos bus vis šilčiau“, – pabrėžia D. Valiukas.

Sniegas džiugins vis rečiau

Dar vienas pastebimas lietuviškų žiemų pokytis – vis rečiau galime pasidžiaugti sniegu. Keičiasi ne tik tai, kokiu gausumu sniego sulaukiame, bet ir tai, kiek dienų sniego danga išsilaiko neištirpusi.

„Sniego mažėja, ir per pastaruosius 100 metų mūsų sniego danga yra ženkliai sumažėjusi, turime kur kas mažiau dienų su sniegu. Ypač vakarų Lietuvoje, pajūryje trumpėja laikotarpis, per kurį išsilaiko pastovi sniego danga“, – pastebi klimatologas.

Nors klimato kaitos tendencijos rodo, kad sniegą ilgainiui matysime vis rečiau, D. Valiukas patikina, kad dienos, kuomet gausiai pasninga, dėl to nedingsta, o tai rodo ir pastarųjų metų žiema.

„Pernai turėjome atvejų, kai gan gausiai pasnigo. Tokie atvejai nedingsta ir nedings, nes klimato kaita kartu atneša ir tokius ekstremalumus, kai per trumpą laikotarpį galime sulaukti labai gausaus sniego. Bet tikimybė, kad jis išsilaikys ilgesnį laiką, lieka vis mažesnė. Tokios tendencijos būdingos žiemoms Lietuvoje bendrai, o artėjanti žiema – atskira istorija. Ji gali nukrypti nuo tendencijų, tačiau dar nežinome, į kurią pusę. Pavyzdžiui, prieš 2 metus turėjome žiemą išvis be sniego“, – sako D. Valiukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)