„Mano šeima daug neturėjo, – prisiminimais dalinasi jis. – Tėtis dirbo gamykloje, ant stalo ne visada būdavo daug maisto, tačiau Kalėdos buvo tas metas, kai namuose būdavo didelė šventė. Šiuo laikotarpiu iš tikrųjų mėgavomės maistu.“

Didžiąją maisto ruošimo dalį atlikdavo jo tėtis ir močiutė, tačiau kai 16 m. D. Anselis pradėjo mokytis kulinarijos, ir namuose jam teko prisiimti atsakomybę už tai, kas vyko virtuvėje. Kartą jis Kalėdoms pagamino cassoulet (troškinį iš pupelių ir kiaulienos).

„Visiems labai patiko tai valgyti, nes lauke buvo šalta, o patiekalas buvo labai šiltas ir skanus. Vėliau kiekvienais metais manęs klausdavo, kada gi ir vėl šį patiekalą pagaminsiu“, – pasakojo D. Anselis, rašo „The Guardian“.

Tiesa, šiomis dienomis Kalėdos jam reikšmingos dėl kitos priežasties. Kadangi virtuvės šefo D. Anselio kepiniai sulaukė itin didelio populiarumo Niujorke ir Tokijuje, o nuo šių metų rugsėjo mėn. taip pat ir Londone, šventinis periodas jam tapęs užimičiausiu metų laikotarpiu. „Deja, per Kalėdas namuose laiko praleidžiu nedaug, nes nuolat būnu parduotuvėje. Ilgos darbo valandos, mažai miego. Kai visi švenčia, aš dirbu“, – pripažino jis.

Dar vaikystėje D. Anselio mėgstamiausias sezoninis gardėsis būdavo buche de Noel (rąsto formos tortas). „Tai labai tradicinis prancūzų desertas, – sakė jis. – Kalėdoms desertai yra būtini, privaloma turėti buche de Noel.“

Ši taisyklė vis dar galioja. Kai D. Anselis kartu su savo komanda švenčia Kalėdas Niujorke, visi susėda prie vieno stalo, ant kurio būtinai būna ir buche de Noel. Tiesa, D. Anselio versija turbūt kur kas tobulesnė nei tos, kurias pirkdavo jo šeima, kai jis dar buvo mažas berniukas.

Kalėdinis pyragas

Nors dėl savo profesijos D. Anselis negali ilsėtis per Kalėdas, vis tik šventiniu laikotarpiu jis neabejotinai patiria begales itin stiprių ir teigiamų emocijų. Jo teigimu, ruošiant maistą Kalėdų stalui svarbiausi yra prisiminimai, susiję su jaukumo suteikiančiais Kalėdų skoniais, – prieskoniais, pipirmėte, apelsinais. Būtent tai jis teigia mėgęs labiausiai, kai buvo mažas.

„Kadangi manęs klausiate, kas gi man yra tos Kalėdos, atsakau – tai vaikystės prisiminimai. Švenčiame labiau, kai esame vaikai nei kai jau būname suaugusieji, taigi tai labai emocionalu. Norėjau į šiuos receptus perkelti šiek tiek nostalgijos“, – savo Kalėdų versija dalinosi D. Anselis.

Sniego spurgos su pipirmėčių cukrumi

Išvardytų ingredientų pakaks 48 nedidelėms spurgoms pagaminti. Jei toks kiekis jums per didelis, galite naudoti pusę ingredientų.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite sojų pieną, šiltą vandenį ir sausas mieles. Mišinį palikite pastovėti 5 minutes.

Stacionariame maišytuve su tešlos antgaliu sumaišykite cukrų, druską, kiaušinius, sviestą ir miltus. Sulėtinę maišytuvo veikimo greitį supilkite trečdalį skystų ingredientų mišinio. Tik tada, kai tešla taps visiškai vientisa įmaišykite dar vieną skysto mišinio trečdalį. Tris minutes maišykite vidutinio greičio režimu, tada lėtai supilkite paskutinį trečdalį ingredientų. Vidutinio greičio režimu masę maišykite 5–7 minutes, kol tešla ims skirtis nuo dubens sienelių.

Išimkite dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Kildinkite tešlą kambario temperatūroje vieną valandą, kol masė padvigubės. Tešlą suslėkite ranka, dubenį ir vėl uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai dviem valandoms.

Dubenį išimkite iš šaldytuvo, tešlą perkelkite ant gausiai miltais apibarstyto darbinio paviršiaus. Iškočiokite 40 cm ilgio, 30 cm pločio ir apie 2,5 cm storio stačiakampį. Tešlos stačiakampį supjaustykite 5 cm kvadratėliais, jų turėtų būti 48 vienetai. Tada ant kiekvieno tešlos kvadratėlio šono darykite 2,5 cm įpjovų, kad forma taptų panaši į snaigę.

Gruzdintuvėje aliejų įkaitinkite iki 190 laipsnių. Partijomis nardinkite tešlos gabalėlius į įkaitintą aliejų, reguliariai spurgas pavartydami karščiui atspariomis žnyplėmis ar neįkaistančiu šaukštu, kol jos taps aukso rudumo spalvos. Iš aliejaus ištrauktas spurgas dėkite ant grotelių arba popierinių rankšluosčių. Spurgas gausiai barstykite cukraus pudra ir smulkintais pipirmėčių ledinukais. Rekomenduojama spurgas tiekti ant stalo dar karštas.

Rytiniai suktinukai su šampano glajumi

Šie lipnūs suktinukai kuo puikiausiai tiks tobulai Kalėdų ar Naujųjų metų ryto pradžiai. Tešlą ir cinamoninį įdarą galite paruošti prieš dieną, o nesudėtingai paruošiamam suktinukų glajui galėsite panaudoti šampano likučius, neišgertus per vakarėlį. Glajui paruošti tiks bet koks putojantis vynas: prancūziškas šampanas, ispaniškas cava, itališkas prosecco ir pan. Jei norite šio to ypatingo, glajui paruošti naudokite putojantį rožinį vyną, kuris suteiks švelnų rožinį atspalvį.

Išvardytų ingredientų pakaks 9 suktinukams pagaminti.

Tešlai ruošti sumaišykite stacionariame maišytuve su tešlos antgaliu miltus, druską, cukrų ir sausas mieles. Vidutinio greičio režimu maišykite masę, kol ji taps visiškai vientisa. Porcijomis plona srovele į masę pilkite pieną, tada dėkite kiaušinius ir kiaušinio trynį. Masę maišykite 6–7 minutes, kol tešla ims skirtis nuo dubens sienelių.

Toliau tešlą maišykite vidutinio greičio režimu ir porcijomis dėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Maišykite, kol tešla taps vientisa, atrodys glotni ir blizgi.

Išimkite tešlą iš maišytuvo ir suformuokite rutulį. Dėkite tešlos rutulį į dubenį, denkite dubenį maistine plėvele ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 1 valandą. Tešlos apimtis turėtų padidėti apie 1,5 karto.

Tešlą suslėkite ranka, vėl denkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms arba nakčiai.

Cinamoniniam įdarui paruošti ištirpinkite sviestą vidutinio dydžio prikaistuvyje ant silpnos ugnies. Sumaišykite rudąjį cukrų, sirupą, citrinos žievelę ir cinamoną, masė turi tapti vientisa. Palikite masę atvėsti.

Sviestu negausiai ištepkite 23 cm pločio ir 23 ilgio kepimo formą, o tada ją gausiai barstykite ruduoju cukrumi ir nesūdyto sviesto kubeliais.

Ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite atvėsintą tešlą. Lakšto storis turėtų siekti 1,2 cm. Cinamono įdarą paskirstykite tolygiai ant tešlos paviršiaus, palikdami įdaru neužpildytą 2,5 cm kraštelį tešlos lakšto viršuje. Tešlą pradėkite sukti pradedami nuo lakšto apačios, kol ji virs pailgo rąsto formos ritiniu. Tešlos ritinį padalinkite į 9 lygias dalis, kurių kiekvienos plotis turėtų siekti 6,5 cm. Suktinukus išdėliokite ant kepimo skardos. Švelniai uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 2 valandas.

Kai būsite pasirengę suktinukus kepti, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite suktinukus 25–30 minučių (praėjus pusei laiko kepimo formą apsukite). Iškepę suktinukai turėtų būti dailiai apskrudę. Norėdami patikrinti, ar suktinukai iškepę, švelniai spustelėkite suktinuką ties viduriu – jis turėtų atgauti pradinę formą. Iškepusius suktinukus išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti 15 min.

Kol suktinukai vėsta, paruoškite glajų sumaišydami cukraus pudrą su šampanu vidutinio dydžio dubenyje. Masę plakite, kol taps vientisa. Perkelkite suktinukus ant serviravimo indo, apšlakstykite glajumi ir pabarstykite tarkuota citrinos žievele. Suktinukus tiekite ant stalo dar šiltus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)