Kalėdos neįsivaizduojamos be šviečiančios ir papuoštos eglutės. Ši tradicija giliai įsišaknijusi ne tik Lietuvoje, bet ir kitose krikščioniškose šalyse. Tarp jų ir Latvija su Estija. Kiekvienais metais į kalėdinį maratoną eglutės įžiebimu kviečiami ir Rygos bei Talino gyventojai.

Portalas DELFI kviečia pasigrožėti kitų Baltijos šalių sostinių eglutėmis, o kartu išsakyti savo nuomonę, kuri iš jų – gražiausia.

Vilniaus Kalėdų eglė

Iki paskutinės minutės slėpęs, kaip šiemet atrodys pagrindinė sostinės Kalėdų eglė, Vilnius šeštadienio vakarą įžiebė miesto gražuolę.

Šiemet ji papuošta šachmatų tema. Geometrinės formos, ne kiekvienam lengvai įkandamo žaidimo, šviečiančios figūros – šių metų pagrindinė kalėdinės eglutės puošimo tema.

Skaičiuojama, kad iš viso eglę puošia 100 tūkst. šviesos diodų. O jos grožį apgaubia šviečiančių eglučių skraistė. Kalėdinės eglės viršūnę vainikuoja įspūdinga karūna. Skelbiama, kad Katedros aikštėje įžiebtos eglutės paruošimas ir puošyba kainavo apie 90 tūkst. eur.

Rygos Kalėdų eglė

Latvijos sostinėje Rygoje pagrindinė miesto eglė Doma aikštėje buvo įžiebta gruodžio 1 d., sekmadienį. Rygos senamiestyje bus papuoštos dar dvi kalėdinės eglutės. Visos pagrindinės miesto centre papuoštos eglės apie 15 m aukščio ir 30-35 metų amžiaus.

Aplink Rygos pagrindinę Kalėdų eglę taip pat kaip ir Vilniuje įsikūręs kalėdinis miestelis. O eglės įžiebimo šventė sutikta su vietinių muzikantų koncertu bei muzikine pasaka apie nykštuką. Įžiebus kalėdinį medį Rygos senamiestyje sušvito ir kitos kalėdinės dekoracijos.

Talino Kalėdų eglė

Estijos sostinė taip pat jau pradėjo oficialų kalėdinį sezoną mieste. Prie pagrindinės miesto Kalėdų eglės Rotušės aikštėje įsikūrė kalėdinis miestelis ir turgus. Kalėdiniame turguje lankytojai galės įsigyti liaudies amatininkų gaminių, saldumynų, medaus, tradicinės duonos gaminių ir kitų svarbiausią metų šventę menančių pirkinių.

Kartu Rotušės aikštėje įsikūrusioje mugėje bus galima išvysti ir Estijos keramikų darbų. Savaitgaliais vyks įvairios programos, kuriose lankysis ir Kalėdų senelis. Kiekvieną sekmadienį bus įžiebiama papildoma Advento žvakė. Naujųjų metų išvakarėse prie pagrindinės Talino eglės taip pat įvyks specialus naujametinis koncertas.

Sekmadieniais kartu su Talino miesto muziejumi organizuojamos kalėdinės kelionės po Talino istoriją bei estų Kalėdų šventimo papročius. Kalėdiniame turguje prasidedančios ekskursijos vedamos estų, anglų ir rusų kalbomis.

Kalėdinis turgus Taline vyks iki sausio 7 d.

Kalėdų eglutė Talino Rotušės aikštėje įžiebta sekmadienį, gruodžio 1 d. Šiais metais Estijos sostinės centre kalėdinis medis papuoštas raudonų širdžių formų žaisliukais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (540)