Jubiliejų švenčiantis Vilnius iškepė įspūdingą tortą

Lapkričio 26-osios vakarą Katedros aikštėje suspindo ilgai laukta sostinės eglė. 700–ąjį gimtadienį švenčiantis Vilnius simboliškai nusprendė papuošti miestą menine Kalėdų eglės kompozicija – elegantišku trijų aukštų jubiliejiniu tortu, kurį puošia 700 žvakučių.

„Kalėdų eglės temą šiais metais padiktavo artėjanti iškilminga proga – Vilniaus jubiliejus, erdvė, kurioje kasmet nušvinta eglė ir gimtadienių šventimo tradicijos. Švenčių metu kepami pyragai, dovanojama, sveikinama, linkima, puošiami namai, uždegamos šilumos ir ilgo gyvenimo simboliai – žvakės. Tortas yra ne tik tradicinis šventės atributas, bet ir vienas svarbiausių dekoro akcentų", – eglės kompozicijos idėją pristatė kūrėjas, UAB „Švenčių studija" dizaineris Dominykas Koncevičius.

Dėmesio centre sostinės puošmena šįkart atsidūrė dar net nebaigus jos statyti. Eglės kūrimo metu trumpam sužibusius kalėdinės lemputės įplieskė kritikos audrą, neva aukštai iškeltos kartelės šiemet sostinei pasiekti nepavyks. Kol dalis gyventojų neslėpė nusivylimo, kiti teigė, kad negalima vertinti eglės, kol ši nėra baigta statyti. Ir jie buvo teisūs – ilgai laukta Vilniaus eglės įžiebimo akimirka nušluostė kritikams nosis ir buvo pasitikta su dideliu įžiebimą stebėjusių kraštiečių džiaugsmu.

Vis dėlto, šių metų tortą iškepti kainavo maždaug 2,5 karto brangiau, nei pernykštę Kalėdų eglės kompoziciją. Šių metų puošmena Katedros aikštėje kainavo 231 tūkst. eurų, pernai – 89 tūkst. eurų.

Kalėdų eglė Kaune šiemet – lyg iš Čiurlionio paveikslų

Lapkričio 25–ąją Kaune įžiebta aukso žvaigždėmis žėrinti Kalėdų eglė. Kauno miestą jaukiomis kalėdinėmis kompozicijomis puošianti menininkė Jolanta Šmidtienė šįkart įkvėpimo pasisėmė iš Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslų.

Ant 24 metrų aukščio eglės spindi daugiau nei 400 auksinių žvaigždžių, taip pat čia netrūksta simboliškų užuominų į M. K. Čiurlionio paveikslus. Vaikščiojant aplink eglę galima pasijusti lyg po žvaigždynu – visai kaip ir paveiksle „Žvaigždžių sonata“.

„Įkomponavau kelias užuominas į M. K. Čiurlionio ciklą „Zodiakas“. Pačių žvaigždžių raštai taip pat cituoja šį genijų, eigoje kilo idėja pastilizuoti žinomų paveikslų fragmentus. Apatinėje dalyje vietoje didelių žvaigždžių susidėlios laukiančio angelo, malūno, sonatos, paukščio su kūdikiu figūros. Žmonės galės vaikščioti ir atrasti, bet tai nebus ryšku, tik užuominos“, – sako J. Šmidtienė.

Šiemet Kauno Kalėdų eglutės įžiebimo šventės idėjos sukūrimas ir įgyvendinimas kainavo 176 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)