Ryga, Latvija

Manoma, kad pirmieji kalėdinę eglę 1510 metais pagrindinėje miesto aikštėje pastatė latviai. Tą savo tinklapyje oficialiai pripažįsta ir JAV nacionalinė Kalėdų eglučių asociacija (NCTA).

Tąkart eglė stovėjo Rotušės aikštėje, o ją papuošė ir įžiebė Juodagalvių riterių brolijos nariai. Garsus padavimas byloja, kad pirmoji eglė buvo papuošta popierinėmis gėlėmis, o tai galėjo simbolizuoti Mergelę Mariją.

Šiandien pirmosios eglės buvimo vietoje aikštės grindinyje įkalta ir atminimo lenta, kurioje aštuoniomis kalbomis rašoma: „Pirmoji naujametinė eglutė Rygoje 1510“.

Kaip rašo atlasobscura.com, ištisus metus šioje vietoje stovi ir metalinė eglutė-skulptūra, kuri byloja apie pirmąją šventinę eglę šiame mieste, o Kalėdų laikotarpiu ji pakeičiama kiekvienais metais vis gražesne kalėdine egle.

Šiemet Rygos gyventojus džiugina dvi didžiulės eglės. Doma aikštėje stovi eglė „Sausainiai“, kurios įvaizdį sukūrė „First service“ ir dailininkas Kristaps Štobis. O štai Rotušės aikštėje galima pamatyti „United workshops“ ir menininko Jano Ezerso sukurtą eglutę „Miško pasaka“.

Šiais metais Rygos kalėdinės eglės atrodo ne tik gražiai, bet ir skaniai – jas puošia apelsinų griežinėlių, meduolinių sausainių ir obuolių imitacijos. Taip pat kalėdinių dovanėlių, miško žvėrelių ir kitų žaisliukų dekoracijos, traukiančios mažųjų žvilgsnius.

Rygos kalėdinė eglutė

Strasbūras, Prancūzija

Strasbūras, dažnai sakoma, – Kalėdų sostinė. Miesto aikštėje – Place Kléber – stovi Strasbūro pažiba kalėdinė eglė. O kaip rašo noel.strasbourg.eu, ši eglė savo ryškiomis šviesomis nustelbia net ir šalia stovinčią Katedrą.

Prie kalėdinės eglės kasmet būdavo galima rasti ir tradicinį seniausią Prancūzijoje Kalėdų turgų, kuris čia vyksta jau nuo 1570-ųjų. O šį turgų kiekvienais metais aplanko apie 2 milijonai žmonių.

Deja, miesto merė Jeanne Barseghian patvirtino, kad šiais metais kalėdinis turgus dėl pandemijos atšaukiamas, tačiau Kalėdų eglė švies iš toli, mat Alzaso regiono sostinė visuomet pasižymi kalėdinių lempučių ir šviesų gausa. O „European Best Destinations“ organizacijos nuomone, Strasbūro puošmena yra antra po Vilniaus eglės, gražiausių eglių sąraše.

Kalėdų eglė

Praha, Čekija

Remiantis tos pačios organizacijos vertinimu, Prahos Kalėdų eglė užima trečią vietą tarp gražiausių Europos eglių. Čia ji stūkso senamiesčio aikštėje (Staromestske namesti) šalia miesto Katedros.

Pasak praguemorning.cz, šiemet eglė papuošta trimis tautinės trispalvės spalvomis, šešių kilometrų ilgio lemputėmis, keliais šimtais kamuoliukų mėlynomis, baltomis ir raudonomis spalvomis, keturiasdešimčia šviesių žvaigždžių, o viršūnę puošianti žvaigždė – net trijų metrų aukščio.

Kalėdų eglė

Gubijus, Italija

Didžiausia pasaulyje Kalėdų eglė kiekvienais metais įžiebiama Ingino kalno šlaituose, o iš čia atsiveria vaizdas į viduramžių miestą Gubijų, esantį Umbrijoje, Perudžos provincijoje.

Pasak wantedinrome.com, kasmetinė šios eglės įžiebimo ceremonija vyksta nuo 1981-ųjų, o eglės imitaciją puošia daugiau nei 700 žibintų. Šios eglės aukštis yra net 750 metrų, o 1991 metais ji pateko ir į Gineso rekordų knygą.

Kiekviena eglės švieselė yra vietinių dovana savo artimiesiems su įvairiausiais sveikinimais ar palinkėjimais, nuo naujagimių pasitikimo ir sveikinimo jiems, iki mirusiųjų atminimo, stebinčių artimuosius iš dangaus. Žibintus buvo galima įsigyti už simbolinę 10 eurų kainą.

Kaip rašo themayor.eu, eglės „šaknys“ prasideda nuo senųjų Gubijaus miesto sienų, o jos žvaigždė pasiekia miesto globėjo Šv. Ubaldo baziliką, esančią Ingino kalno viršūnėje.

Minint šios eglės keturiasdešimtmetį, bus pristatytas ir dokumentinis filmas, žymintis šį ikonišką Gubijaus gyventojų gestą, kuris tapo tikru Kalėdų simboliu visame pasaulyje.

Kalėdų eglė

Trikala, Graikija

Pasak greekcitytimes.com, centrinėje Graikijoje, šiaurės vakarinėje Tesalijos dalyje esančiame Trikala mieste, centrinėje aikštėje stūkso aukščiausia Graikijoje natūrali eglė. Jos aukštis siekia net 33 metrus, o šiemet eglė buvo įžiebta nuotoliniu būdu, tad gyventojai įžiebimo ceremoniją galėjo stebėti savo kompiuterių ar išmaniųjų ekranuose.

Eglę puošia girliandos ir ryški žvaigždė. Parkas taip pat buvo papuoštas kalėdinėmis dekoracijomis, tad čia galima pasigrožėti ne tik aukščiausia natūralia egle, bet ir kalėdine atmosfera, esančia aplink.

Kalėdų eglė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)