Advento dirbtuvėse gimsta šilti prisiminimai

Renginių kalendoriuje palangiškiai ir miesto svečiai išties suras visko, ko geidžia širdis. Susikaupimo metu norisi klasikinės muzikos garsų? Į nemokamą koncertą bibliotekoje pakvies Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas baritonas Eugenijus Chrebtovas. Atvykę su mažiausiais poilsiautojais kviečiami užsukti į kurhauzą, kur laukia muzikos vakarai, o pabėgusiems ramybės ieškoti į Šventąją pėsčiųjų aikštės paviljone skambės romansai.

Norisi patiems sukurti ką nors įsimintino? Net keli muziejai kviečia kurti Kalėdų atvirukų, dekoruoti advento vainikų, rišti šiaudinių eglučių puošmenų ar net lieti kvepiančių bičių vaško žvakių. O jei lauke labai šalta, Gintaro muziejus kviečia į virtualias ekskursijas. Muziejaus direktorė Sigita Bagužaitė-Talačkienė sako, kad pajūrio kurorte verta apsilankyti ne tik vasarą: ir žiemą čia galima atrasti labai daug veiklos.

„Mūsų edukacijos skelbiamos tinklalapyje, be tradicinių, turime ir šventinių. Pavyzdžiui, turime adventines dirbtuves ir atsižvelgdami į tvarumą lankytojams siūlome sukurti tvarų kalėdinį žaisliuką. Tam naudojamas kartonas, medžiagos, kurios lieka nuo kitų dalykų, kad ir saldainių blizgus popierėlis. Taip pat turime netradicinių parodų, vienoje pasakojama apie netikėtus atradimus, pvz., kaip kraujas per atsitiktinumą menininkui padėjo atrasti mėlyną spalvą. Kviečiame ir į ekskursijas, kurių metų niekur eiti nereikės, – visos mūsų veiklos vyks muziejaus viduje. Taip pat kviečiame pro muziejų einančius prie jūros užsukti į kavinę, sušilti prie kavos puodelio, – rūmai kaip tik pasiruošę kalėdiškai, tiesiog užsukite į svečius“, – kalba Gintaro muziejaus vadovė.

Pašnekovė neslepia, kad tiek vietos gyventojai, tiek turintys antrus namus Palangoje ar tiesiog pasisvečiuoti atvykę žmonės mielai įsitraukia į siūlomas veiklas, be to, dalis veiklų nemokamos.

Žiemos pasaka Tiškevičių akimis: šventę rengė net tarnams

Tie, kurie nori renginių lauke, pasivaikščioti po žiemišką kurorto pasaką kviečia gidai. Palangos turizmo centre dirbanti Diana Jomantaitė-Jonaitienė sako, kad bet kuris metų laikas, atvykus į Palangą, dovanoja įvairiausių istorijų.

„Palanga ir visas Lietuvos pajūris žiemą ne ką mažiau žavus negu vasarą. Tiesą pasakius,
aš, kaip beveik vietinė (esu kretingiškė), Palangą labiausiai myliu rudenį ir žiemą. Rudenį kurortą papuošia spalvingais lapais, o žiemą, tik pasnigus, Palangoje gimsta kuo tikriausia pasaka. Pastatus apsninga ir medinės Palangos vilos tarsi pavirsta į pasakų namelius. J. Basanavičiaus gatvėje įsižiebia papuošimai ir lemputės, ledais pasidabina tiltas – tiesiog nepakartojamos kalėdinių atvirukų dekoracijos.
Žiemą smalsuoliams pasakoju apie tobulą Tiškevičių verslo planą, Palangos vilas: legendos, paslaptys ir likimai, žvaigždžių lietus. Sningant ir kandant šaltukui pasakojimai įgauna kitokį poskonį – ekskursaujant su karšto gėrimo puodeliu galima kalbėtis ne tik apie kurorto istoriją, nutikimus ir žavesius, bet ir aptarti šventines tradicijas, šv. Kalėdų prasmę. Juolab kad ir patys Tiškevičiai Kalėdas, manoma, mėgo švęsti. Yra išlikęs jauniausios Palangos kurorto įkūrėjo grafo Juozapo Tiškevičiaus dukros Elenos Klotildos pasakojimas. Ji užrašė, kad, artėjant šv. Kalėdoms Kretingos
dvare, Žiemos sode būdavo puošiama didžiulė eglė. Ir ji buvo skirta ne tik šeimos nariams. Per šventes grafai nepamiršdavo savo darbuotojų, tarnautojų, valstiečių. Didžiulis būrys vaikų gaudavo nors po mažą dovanėlę. Tik įsivaizduokite, kokio grožio šventės būdavo Palangos Tiškevičių dvare, kuriuos dabar vadiname Gintaro rūmais.“

Anot gidės, jaukias istorijas Palangoje kuria net pati gamta. Paplūdimys, kopos, parkai žiemą įgauna fantastiškų formų, tad belieka šiltai apsirengti, pasiimti termosą ir tiesiog grožėtis žiemos pasaka.

Vietinių patarimai, kur gražiausios nuotraukos: kiekviena akimirka žavi

Be abejo, bent trupinėlį žiemiško pajūrio grožio norisi ne tik įsidėti į atmintį ir širdį, bet ir įamžinti nuotraukose.

Fotografas Aldas Kazlauskas Palangos grožio netingi įamžinti nei ankstų rytą, nei vėlų vakarą. Jo
nuotraukose Palangos tiltas atgyja lyg mistinis gyvūnas, o miesto sniego apklotos skulptūros tarsi ima paslaptingai šypsotis.

Vyras sako pastebintis, kad kasmet žiemą čia vis daugiau žmonių leidžia laisvadienius ir šventes. Palangos miesto akimirkas fiksuojantis fotografas juokauja, kad jei reikėtų pasakyti, kur geriausia daryti asmenukes, jis galėtų atsakyti vienu žodžiu.

„Kur galima pasidaryti pačias gražiausias asmenukes? Be rekomendacijų. Arba – visur. Kai šiomis dienomis toks užburiantis grožis, tik spėk fotografuotis. Šiomis dienomis Palanga tikrai tapo žiemos pasaka. Neabejoju, kad net vasarą tokio grožio nepamatysi, – linksmai pasakoja A. Kazlauskas. – Populiariausia fotografuotis prie jūros, nors man asmeniškai patinka įvairios „tunelinės“ vietos, tokios, kaip renovuota Tiškevičių alėja, takeliai prie vilos „Anapilis“ ar Birutės parkas. Ir, žinoma, tai, kas būna tik akimirką ir kaži ar pasikartos, – pusnys, balti sniegu užkloti medžiai, apšalęs tiltas.“

Palangiškė fotografė Aistė Grišinaitė-Kolesnikova antrina, kad įvardyti vos kelias gražiausias vietas Palangoje tiesiog neįmanoma, nes net jūra kasdien pasitinka vis kitokia.

„Palanga man yra rojaus kampelis. Rami, o kartais labai audringa jūra, gražiausi saulėlydžiai, o dar miškeliai ir visi bėgimo takeliai. Niekur kitur nenorėčiau gyventi, tik Palangoje. Kalbant apie šventinį laikotarpį, taip nuostabu matyti vis daugiau ir daugiau žmonių Palangoje. Atvykusios šeimos iš svetur čia randa ramybę ir vaikus moko giliau kvėpuoti, niekur neskubant pasimėgauti oru. Visas gruodis – kaip koks nesibaigiantis savaitgalis, – teigia fotografė ir atskleidžia, kad didžiausias simpatijas ji jaučia jūrai. – Man asmeniškai magiškiausia vieta yra prie jūros, nesvarbu, koks oras ar kokia nuotaika, nuotraukos jūros fone visada atrodys puikiai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją