Telšių miesto statusas įteisintas1791 m. gruodžio 6 d., kai karalius Stanislovas Augustas miestui suteikė savivaldos privilegiją, rašoma Telšių rajono savivaldybės pranešime. Šventiniu laikotarpiu telšiškių laukia daug malonių staigmenų, šventiškai padabintos miesto viešosios erdvės, tradiciškai į puošybos procesą įtraukiama plati miesto bendruomenė.

Katedros aikštėje jau tradicija tapusiame Telšių centro „Viltis“ kolektyvo papuoštame advento vainike viena po kitos kas savaitę įsižiebia žvakės. Kaip ir kasmet, Telšiuose veikiančios įmonės, įstaigos ar organizacijos, šeimų ir draugų rateliai puošia Katedros aikštėje sukurtą Kalėdinių eglučių alėją aplink plačiašakę žaliaskarę, kurią miestui padovanojo Svetlana Bičėvaja ir Saulius Čijauskas. Šiųmetė eglučių alėjos tema – Telšių miesto gimtadienis. Puošėjai pakviesti eglutes puošti žaisliukais, kuriuose dominuotų mylimo miesto ženklai.

Eglutės įžiebimo šventė Telšiuose (nuotr. Rugilė Kumžaitė)

Ir toliau puoselėjama labai svarbi tradicija – atsakingai ir kruopščiai puošti gyvą pagrindinę miesto eglę Turgaus aikštėje. Šiemet ji į aikštę atkeliavo iš telšiškių Danutės ir Kazio Stasiulių kiemo. Kiekviena šakelė pasidabinusi ryškiomis įvairių spalvų žaižaruojančiomis kalėdinėmis lemputėmis. Ir tai dar tikrai ne viskas! Eglutė šiemet itin svetinga – lauks svečių po savo plačia skraiste, kiekvieną pamalonindama ne tik miško kvapu, žaismingu mirgėjimu, bet ir ypatingomis interaktyviomis staigmenomis.

Telšiai – miestas ant septynių kalvų, įžiebė ir simbolinę Kalėdų eglę virš miesto – nušvito centre ant kalvos stovintis telekomunikacijų bokštas. Tūkstančiais lempučių pasipuošęs ir aukštybėse šviečiantis milžinas visą šventinį laikotarpį jau iš tolo sveikinsis su grįžtančiais namo ir palydės išvykstančius.

Eglutės įžiebimo šventė Telšiuose (nuotr. Rugilė Kumžaitė)

Telšių miestas sužibo gruodžio 4 d. šventinio renginio metu. Turgaus aikštėje šurmuliavo tradicinė vietinių nevyriausybinių organizacijų mugė, kvietusi įsigyti rankų darbo kalėdinių suvenyrų ir rankdarbių, jaukiai įsikūrusiame kupole bisą šventinį laikotarpį bus galima paragauti žemaitiško kulinarinio paveldo gaminių. Taip pat renginio metu Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas AB „ORLEN Lietuva“ generaliniam direktoriui Michal Rudnicki įteikė Atminimo ženklą „Už nuopelnus Žemaitijai“. Šiuo ženklu yra įvertinami asmenys už reikšmingus, išliekamąją vertę turinčius, įsimintinus darbus Žemaitijai, už nuopelnus ir pasiekimus įvairiose veiklose stiprinančiose Žemaitijos tapatybę, istorinę atmintį, kalbą, Žemaitijos kaip istorinės Europos žemės gyvybingumą šiuolaikiniame pasaulyje. 2021 metais bendrovė kartu su Telšių rajono savivaldybe puikuojasi generalinių FC „Džiugas“ rėmėjų gretose, o 2020 metų pradžioje – įmonė ir Telšių rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Šventinę nuotaiką kūrė Telšių kultūros darbuotojai bei vakaro svečias atlikėjas Vidas Bareikis. Jubiliejinį gimtadienį Telšiai minės net tris dienas.

Eglutės įžiebimo šventė Telšiuose (nuotr.Rugilė Kumžaitė)

Gruodžio 5 d. Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje (Respublikos g. 18, Telšiai) bus atidaryta bibliotekos paroda „Telšiai – mūsų visų miestas“ , kurios metu iškilmingai bus įteiktos kultūros ir meno kūrėjų premijos dviem menininkams: skulptoriui, medalininkui Petrui Gintalui bei tautodailininkui Stasiui Dužinskui. Taip pat kaip ir dera menų miestui, gimtadienio šventės metu Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3, Telšiai) bus atidaryta VšĮ Telšių menų inkubatoriaus ir Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto paroda „90 eksponatų“, skirta Telšių amatų mokyklos 90-mečiui. Telšių senjorai dovanos koncertą „Bočių ritmai Telšių miestui“, kuris vyks miesto teatro salėje (Respublikos g. 18, Telšiai).

Gruodžio 6 d. telšiškiai ir svečiai rinksis į iškilmingą Telšių miesto garbės piliečio vardo suteikimo ceremoniją, kuri vyks visų itin mėgstamame Žemaitės dramos teatre. Šventinį vakarą šis vardas bus suteiktas nuostabiam menininkui, profesoriui Romualdui Inčirauskui. Daugybę veiklų miesto gimtadieniui šiemet dedikavo ir kitos Telšių organizacijos bei bendruomenės.

VšĮ Žemaitijos turizmo centras organizavo Žemaičių kalbos egzaminą, Telšių švietimo centras kvietė galynėtis proto mūšiuose, Telšių rajono ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų metodinio būrelio taryba organizavo projektą „Herbas vaikų akimis“, sporto bendruomenė miestą sveikino rungdamiesi net dviejuose – Mix tinklinio ir Teqball`o turnyruose.

Eglutės įžiebimo šventė Telšiuose (nuotr. ARugilė Kumžaitė)

Telšiškiai, tikri žemaičiai, kruopščiai ir atsakingai, vieningoje santalkoje ruošėsi svarbios progos paminėjimui. Šiemet šventę surengti siekta kuo didesnėje bendrystėje – kalėdinio Telšių miesto 230-ojo gimtadienio bendraautoriais tapo neatsiejama miesto dalis – čia veikiančios įmonės. Kviesdami tapti šios šventės bendraautoriais, siekėme, kad miesto puošybos elementuose atsispindėtų įmonių indėlis – jų vardais papuošta centrinės miesto eglės dalis žaislų, Kalėdinėje eglučių alėjoje įmonėms dedikuotos vietos.

Taip pat svarbu paminėti, jog rėmėjų skirtos lėšos panaudotos tikslingai – dalis jų investuota į ilgalaikę ir išliekamąją vertę turinčias sritis. Miestui padovanotas medinis kupolas, kuriame įvairias veiklas miestiečiams sieksime kurti nepertraukiamai, taip pat nupirktos naujos kalėdinės eglutės lemputės. Norėta, kad būtent miestui ir jo gyventojams liktų tai, ką pavyko drauge su šventės bendraautoriais sukurti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)