„Kalėdos sostinėje“ organizatoriaus Vilniaus kultūros centro drauge su partneriais – Vilniaus miesto savivaldybe, didžiausiu naujienų portalu Lietuvoje „Delfi“ bei Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka organizuojamas šventinis skaitymo projektas „Pasakų Kalėdos Vilniuje“ kviečia saugiai laukti Kalėdų namuose ir skatinti tiek tėvus, tiek pačius vaikučius skaityti ir pasinerti į neišmatuojamą vertę turintį knygų pasaulį. Kaip sakė žymus kinų filosofas ir mąstytojas Konfucijus – gera knyga, graži kalba gali būti naudinga ir padaryti daug gero, bet geras pavyzdys užvis naudingiausias.
Vytautas Rašimas

Aktorius Vytautas Rašimas prisimindamas savo draugystę su knygomis vaikystėje sako: „Mano mama labai mokėjo įtaigiai sekti pasakas, gal todėl kad ji darželio auklėtoja, o gal todėl kad jaunystėje norėjo būti aktore. Ji sekdavo taip įtaigiai, kad aš visą pasaką matydavau kaip filmą vykstantį mano galvoje. Vėliau, kai pradėjau pats skaityti, vėl matydavau tuos filmus. O seneliai kaip pasakas man pasakodavo apie kažkada buvusią laisvą Lietuvą. Taip nejučiomis atsirado noras vėl gyventi laisvėje.“ V. Rašimas taip pat vaikams sako, kad jei jiems nepatinka rimti, surūgę, bambantys suaugusieji ir, jei vaikai nenori patys tokiais tapti – reikia skaityti, nes tada pasaulis taps linksmesnis ir išmintingesnis.

Rašytoja ir aktorė Birutė Marcinkevičiūtė taip pat džiugino vaikus savo skaitoma pasaka projekte „Pasakų Kalėdos“. „Dažniausiai Kalėdų senio dovana man vaikystėje buvo knygos, jų turėjau visą bibliotekėlę. Nebeprisimenu „ritualų“, kuomet man skaitydavo knygas tėveliai – atsimenu save nuo to laiko, kai jau pati pradėjau skaityti,“ – pasakoja rašytoja – Iki šiol turiu išsaugojusi sąsiuvinį, kurio vienas puslapis buvo skirtas aprašyti perskaitytai knygai: apie ką ji ir kuo ji man patiko. Ir nupiešdavau vieną ar kitą herojų. Tai buvo mano slaptas sąsiuvinis, niekam jo nerodžiau. O kokioje trečioje klasėje pati parašiau knygą apie vasaros atostogas – ją ir iliustravau. Tikriausiai jau tada gimė svajonė – parašyti knygą pačiai.“
Birutė Marcinkevičiūtė

Šiuo laikotarpiu pandemija apribojo keliavimo, šventinių renginių galimybes, kurios daugeliui buvo tapusios gruodžio mėn. įprastais ritualais, tačiau galimybė keliauti su pasakos herojais per skaitomos knygos puslapius – išliko. Skaitydami galime pajausti nuotykių malonumą, pasimokyti iš knygų herojų išminties, gerumo ir atjautos. Ir pasilikti viltį, kad gėris visada nugali blogį.

Prie projekto prisijungė ir pasakas vaikams kiekvieną vakarą seka visas būrys puikių, žinomų žmonių – aktorė Ineta Stasiulytė, kunigas Ričardas Doveika, rašytojas Vytautas V. Landsbergis ir kiti. Susipažinkite su visais ČIA ir kiekvieną vakarą visa šeima klausykitės pasakos nuo 20 val. per Delfi TV.

Specialiai šiam projektui knygas bei jų ištraukas atrinko Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)