Vos pusvalandis kelio nuo Vilniaus įsikūrusio Melkio kaimo bendruomenė kviečia ištrūkti iš miesto ir šventes pasitikti lėtai – patiriant tikrus žiemos džiaugsmus, daug bendraujant tarpusavyje ir dovanojant vienas kitam išskirtines rankų darbo dovanas.

Jau septintus metus iš eilės kaimo mokykla organizuoja kalėdinę mugę, į kurią kviečiami ne tik bendruomenės nariai, bet ir visi, kurie svajoja šventėms pasiruošti be jokios skubos. „Mylim šią šventę ir kasmet auginam. Tai alternatyva sausakimšoms parduotuvėms, čia niekur nereikia skubėti. Kviečiame visus ištrūkti iš miesto ir patirti kaimo bendruomenės pasiruošimą didžiosioms metų šventėms, – į jau šį šeštadienį vyksiančią šventinę mugę kviečia Melkio bendruomenės narė ir mugės koordinatorė Kristina Šironienė. – Tegul visas šis savaitgalis būna subalansuotas šeimai – atvykite pabūti gamtoje, pabendrauti, kartu apsipirkti ir paklausyti gyvos muzikos.“

Melkio mokykla įkurta gamtos apsuptyje, tad atvykę į mugę galėsite pasivaikščioti po mišką, apžiūrėti žiemojančias bites, prigriebkite ir pačiūžas – ant kaimo tvenkinių bus įrengta čiuožykla, o vienas smagiausių vaikų traukos objektų – tai didžiulis pakabintas tinklas, kur bus galima smagiai pasiridenti, pasakoja K. Šironienė.

Vyresnieji mokyklos mokiniai šiemet organizuoja orientacinę lobio medžioklę po Melkio apylinkes – joje taip pat galės dalyvauti visi norintys. Iš kaimynystėje esančio žirgyno atkeliaus keli žirgai, juos bus galima pamaitinti, paglostyti, kas nebijo – pabandyti ir pajoti. Taip pat organizatoriai kvies į žvakių liejimo ir kitokių darbelių dirbtuves. K. Šironienė tikina, kad malonu iš mugės grįžti kažką pasigaminus savomis rankomis.

„Veiks ir kavinė, kurioje visi galės paragauti vegetarinių patiekalų. Mūsų virėjos šiltai pavalgydins ir pagirdys. Girdėjau, bus ir kugelis, ir troškinys, maisto bus daug, užteks visiems, – kviečia K. Šironienė. – Be to, visos mugės metu degs laužas, prie kurio bus galima parymoti, ramiai pasikalbėti gurkšnojant arbatą, surasti artumą dainoje, pamušti būgnais, kuriuos gamina vienas bendruomenės narys. Čia skambės daug gyvos muzikos, klausysimės senovinių lietuvių advento dainų, o viską vainikuos bendruomeninis pasidainavimo ratas su ansambliu „Riedanti saulė“. Visus kviesime prisijungti į mūsų ratą ir kartu padainuoti.“

Melkio mokykla kviečia į kalėdinę mugę.

Renginio organizatoriai pastebi, kad kasmet sulaukia vis daugiau žmonių „iš pašalies“. Anksčiau atvykdavo tik bendruomenės artimieji, draugai, o dabar nemažai atvažiuoja ir tokių, kurie nori iš arčiau susipažinti su kaimo mokykla – mugės metu vyksta lyg atvirų durų dienos. Daugiau apie ją galima paskaityti straipsnyje „Tokia mokykla Lietuvoje tik viena: maudynės eketėje, nėra pažymių ir jokių kontrolinių“.

„Mūsų mugė – labdaringa, prieš septynerius metus atsiradusi iš poreikio surinkti pinigų papildomoms išlaidoms, kurių mums trūko. Pavyzdžiui, vienais metais labai reikėjo indaplovės darželiui. Taigi surengėme kalėdinę mugę, surinkome pinigų ir indaplovę nusipirkome. Taip pat esame rinkę pinigų moksleivių kelionei prie jūros – šį planą irgi įgyvendinome. Tuomet prasidėjo statybos, rinkome pinigus klasės įrengimui. O šiemet jau turime naują pastatą, bet mums reikalingi baldai, tad šios mugės metu surinkti pinigai bus skirti būtent jiems“, – kalba K. Šironienė.

Pašnekovė džiaugiasi, kad bendruomenės nariai gausiai apdovanoti amatais ir įvairiais gabumais, tad didžiąją dalį mugės prekių sudarys rankų darbo ir iš natūralių medžiagų sukurti dalykai. Mugei tiek vaikai, tiek suaugusieji ruošiasi visus metus, tad K. Šironienė kviečia atvykus palaikyti bendruomenės narių verslus, amatus ir vaikų iniciatyvas.

Melkio mokykla kviečia į kalėdinę mugę.

„Kalėdinei mugei ruošiasi visa bendruomenė – įsitraukę ir vaikai, ir tėvai, ir netgi seneliai. Pavyzdžiui, iš vienos mokinės šeimos dalyvaus net keturios kartos – mergaitė, jos mama, močiutė ir promočiutė siūlys įsigyti įvairiausių gaminių iš lino. Bus prekiaujama ir mano pačios tėčio kepta duona, o vieno mokinio senelis siūlys įsigyti jo spaudžiamo aliejaus. Vienas tėtis prekiaus savo paties iš medžio pagamintais žaislais. O dar viena šeima užsiima žvakių gamyba, tad turėsime įvairiausių iš bičių vaško pagamintų žvakių. Bus ir sojų bei kokoso vaško žvakių – visa tai, kas natūralu. Asortimentas tikrai labai platus – čia rasite natūralios kosmetikos, rankų darbo papuošalų, iš vilnos veltų gaminių – šlepečių, segių, taip pat skirtingų stilių keramikos dirbinių“, – vardija mugės koordinatorė.

Paklausta, kas kasmet greičiausiai dingsta nuo prekystalių, K. Šironienė atskleidžia, kad tai – naminiai kūčiukai, veganiški ir vegetariški skanėstai bei įvairūs vaikų pagaminti darbeliai: nerti žaisliukai, muiliukai ir kt. „Vaikai patys galvoja, kuo galėtų prekiauti, patys ir gamina. Jie dažnai prikepa sausainių, kūčiukų. Vienais metais vienas berniukas buvo prigaminęs meškerių su magnetukais – mugės lankytojai jas tiesiog iššlavė. Vaikų fantazija beribė“, – džiaugiasi ji.

Melkio mokykla kviečia į kalėdinę mugę.

Tik atminkite, kad rankų darbas atitinkamai ir vertinamas. K. Šironienė įspėja, kad tikėtis simbolinių kainų būtų naivu. „Mūsų mugėje nebus jokių iš Kinijos parsisiųstų plastmasinių prekių – tik rankų darbas ir natūralios medžiagos. Kiekvienas daiktas turi savo atsiradimo istoriją ir kiekvienas prekiaujantis vaikas ar suaugusysis galės ją papasakoti. Kviečiame palaikyti mažus verslus ir amatus, kad jie ir toliau gyvuotų“, – kviečia ji.

Mugė vyks šį šeštadienį, gruodžio 17 d., nuo 11 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją