Delfi fotografas užfiksavo, kaip Naujų metų naktį atrodė Vilniaus Katedros aikštė.

Žmonių čia buvo nepalyginamai mažiau nei įprastai Naujų metų naktį. Eglutė buvo išjungta, aikštėje buvo daug pareigūnų, tačiau kai kas vis dėlto ryžosi ateiti ir pasižvalgyti. Buvo žmonių, kurie atėjo šeimomis. Kai kas netgi atsinešė alkoholinių gėrimų ir taures. Ir čia pat aikštėje ėmė atsineštais gėrimais vaišintis. Pareigūnai tokius sudrausmindavo ir paprašydavo pasišalinti.

Aikštėje buvo ir vyresnių žmonių, kurie priklauso rizikos grupei. Taip pat ne visi laikėsi reikalavimo dėvėti veido kaukes. Fotografas užfiksavo, kad vienas žmogus buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Tiesa, ne visi rinkosi į aikštę. Kiti stoviniavo jos prieigose, ten vaišinosi gėrimais ir stebėjo fejerverkus. Dangus nutvisko fejerverkais, nors savivaldybė jų ir neleido. Fejerverkus šaudė juos atsinešę žmonės.

Aikštės prieigose buvo ir akivaizdžiai neblaivių žmonių, kurie triukšmavo.

Savivaldybė ragino likti namuose

Nors anksčiau Naujiesiems metams sutikti pamėgtoje Katedros aikštėje vykdavo šimtus vilniečių ir miesto svečių suburianti šventė, šiemet sostinė ragino šventes sutikti saugiai ir atsakingai, stebint šventinių koncertų transliacijas, po Vilnių virtualiai vaikščiojant 3D turuose.

„Griežčiausios karantino sąlygos – laikinos. Su pirmosiomis vakcinomis mums visiems jau prasideda naujas etapas – viruso pabaigos pradžia. O kol kas Savivaldybė siunčia aiškią žinutę miestiečiams – per Naujuosius neplanuokime vykti iki Katedros ar Rotušės aikščių, kuriose niekas nevyks, atsisakykime fejerverkų – minias žiūrovų pritraukiančių reginių, kad kuo greičiau stabilizuotume padėtį, išeitume iš karantino ir visi sugrąžintume gyvybę mūsų miestui, laisvam judėjimui“, – prieš Naujus metus teigė Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Siekiant išvengti būriavimosi, Naujų metų naktį Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė riboti judėjimą aplink Katedros aikštę, atsisakyta naujametinių fejerverkų, o Katedros ir Rotušės aikštėse esančios eglės užgesintos ir aptvertos saugiu atstumu.

Naujųjų metų išvakarėse buvo draudžiamas automobilių stovėjimas Katedros aikštei artimose gatvėse, išskyrus jose gyvenančius ir leidimus statyti automobilius turinčius gyventojus. Gruodžio 31 d. ir sausio 1d. draudžiamas parkavimas T. Vrublevskio, Šventaragio, Tilto, Barboros Radvilaitės ir Maironio gatvėse. Nuo gruodžio 31 d. 22.30 val. iki 2021 m. sausio 1 d. 01.30 val. šiose gatvėse taip pat draudžiamas eismas ir viešojo transporto judėjimas.

„Nuspręsta fiziškai atitverti eglę ir atsisakyti Naujamečių fejerverkų dėl visų saugumo, tausojant medikus ir rūpinantis išsaugoti kuo daugiau gyvybių. Visi norime, kad griežčiausi ribojimai kiek įmanoma greičiau pasibaigtų, jie niekam nėra malonūs, tačiau būtini. Šį kritinį laikotarpį kviečiame pabūti namuose, stebėti tiesioginę eglės transliaciją internetu ir viltingai sulaukti šviesesnio meto 2021-aisias”, – taikomus sprendimus komentavo Vilniaus vicemerė E. Tamošiūnaitė.

Naujųjų metų išvakarėse gyventojų srautus Katedros aikštėje ir kitose viešose erdvėse stebėjo sustiprintos policijos pajėgos, miesto viešosios tvarkos pareigūnai ir šauliai, taip pat į pagalbą pasitelkti dronai. Miestiečius pareigūnai įspėja apie karantino taisykles, o jų nesilaikantiems skiria 500–1500 siekiančias pinigines baudas.

Panašių ribojimų Naujų metų naktį ėmėsi ir kitos Lietuvos savivaldybės.

Per įžiebimą susirinko keli tūkstančiai žmonių

„Delfi“ primena, kad lapkričio 28 d. Vilniaus Katedros aikštėje įžiebiant Kalėdų eglę susirinko daugybė žmonių, kurie nepaisė karantino reikalavimų ir savivaldybės raginimų likti namuose.

Nors Savivaldybės atstovai ragino nesirinkti, tačiau šios rekomendacijos įžiebiant eglę paisė tikrai ne visi. Likus apie 20 minučių iki 18-os valandos Šventaragio gatvėje formavosi automobilių spūstis, o į Katedros aikštę plūdo vis daugiau žmonių.

Dalis laikėsi atokiau nuo pagrindinės masės, eglės įžiebimą stebėjo kelių šimtų metrų atstumu, dalis iškilmingos akimirkos laukė stovėdami petys į petį. Nors savivaldybė įspėjo, jog netoli Katedros aikštės budės pareigūnai ir savanoriai, kurie, esant reikalui, turėjo įspėti žmones nesibūriuoti, tačiau „Delfi“ žurnalistai nepastebėjo kažko panašaus. Tikėtina, kad eglės įžiebimą gyvai Katedros aikštėje stebėjo apie du tūkstančiai žmonių.

Vis dėlto per Kūčias ir Kalėdas nieko panašaus nebuvo. Prie pagrindinės miesto eglės susirinko kur kas mažiau žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (651)