Kalėdinėmis dekoracijomis dabinamos gatvės, o Laisvės aikštėje konstruojama eglė. Šiemet ji netradicinė – pūkuota ir balta, simbolizuojanti miesto norą turėti baltas Kalėdas. Konkursą papuošti Panevėžį laimėjusios bendrovės „Švenčių studija“ vadovė Jolanta Tūraitė sako, kad miestas labai atsinaujinęs, švarios jo erdvės, todėl norėta, kad ir eglė būtų kaip šventiškai pasipuošusi dama, ateinanti į atidarymo šventę.

„Patys esame labai nustebę dėl pokyčių mieste. Prieš porą metų taip pat puošėme Panevėžį ir per tą laiką jis labai pasikeitė, atsinaujino. Šiame kontekste eglė bus balta, dekoruota ornamentais. Aplinkui ją bus tarsi gipiūras, kaip šventinė, kalėdinė suknia. Atrodys kaip dama ant raudono kilimo“, – apie būsimą kalėdinę puošmeną pasakoja J. Tūraitė.

Nušvis baltuma

Šiųmetė miesto eglė bus 18 metrų aukščio ir 9 metrų skersmens. Metaliniam karkasui apkaišyti numatyta panaudoti 3500 baltų dirbtinių eglišakių. Ant eglės bus daug šviesos elementų. Ją dabins 800 metrų vadinamųjų LED šaltos baltos šviesos girliandų, puoš daugiau nei 40 dekoracijų ir viršūnė, aukso žaislai. Visos šviečiančios dekoracijos bus šaltos baltos – sniego – spalvos. Tad ir jo nesant, pasak J. Tūraitės, bus sukurtas tikros baltos žiemos įspūdis.

Šiuo metu puošiamos ir kitos Panevėžio erdvės. Miesto pagrindines gatves nušvies daugiau nei 150 dekoracijų ant stulpų. „Nežinau, ar anksčiau kada buvo gatvėse panaudotos ne tik šviečiančios dalys, bet ir žaislai. Šiemet mieste šalia baltos spalvos šviečiančių dekoracijų kabės ir aukso spalvos žaislai“, – pasakojo dekoratorė.

O naujojo Laisvės aikštės fontano erdvėje numatyti šviečiantys fontano sūkuriai iš šviesos girliandų ir žaislų.

Koreguoja karantinas

Panevėžio eglę konstruoja keturi profesionalūs montuotojai iš sostinės. Pirmomis dienomis į pagalbą pasitelkti dar keli talkininkai. Pasak J. Tūraitės, kalėdinę eglę surinkti užtruks apie porą dienų. „Nėra labai paprasta, nes dėl aplinkui vykstančių rekonstrukcijos darbų reikia tolokai panešioti konstrukcijas“, – sako įmonės vadovė.

Nors iki numatomo eglės įžiebimo dar likę 10 dienų, pasak J. Tūraitės, darbai pradėti ne per anksti. „Įvertinus, kokia dabar situacija, turime pasilikti laiko. Negalime rizikuoti ir miestą palikti be Kalėdų, jei kažkas susirgtų“, – sako direktorė.

Be to, net ir nesant pandemijos, įgyvendinant tokius didelius projektus, stengiamasi turėti laiko, kad montuotojai galėtų dirbti be įtampos. Panevėžio eglę įžiebti numatoma lapkričio 28-ąją. Karantinas koreguoja ir milžiniškus būrius žmonių sutraukdavusią šventę. Šįmet, kad į aikštę nesuplūstų minia, eglės įžiebimo valanda neskelbiama. Ir Panevėžio meras panevėžiečius su artėjančiomis šventėmis sveikins nuotoliniu būdu.