Specialistai atkreipia dėmesį, kad nesvarbu - Kalėdos, ar kita šventė, tėvams pirmiausia reikia nepamiršti, kad kokios geros dovanos bebūtų, jos nekompensuos tėvų dėmesio stygiaus. Kita vertus, be dovanų neapsieiname, ir tai turėtų būti ne tiesiog užgaidų tenkinimas, o meilės parodymas.

Dovanos prasmė yra kita

Lina Kalinauskienė
„Jeigu vaikas ir turi daug žaislų, dovana jį nudžiugins. Kad vaikui dovana būtų svarbi ir vaikas ją vertintų, reikėtų kruopščiai rinkti dovaną, galvoti apie vaiko interesus, kas jam svarbu, pagalvoti, kokie žaislai labiausiai traukia jo akį, kokius žaislus ilgiausiai tyrinėja, ar su kokiais ilgiausiai žaidžia", - teigia Antakalnio poliklinikos psichologė dr. Lina Kalinauskienė.

Ji pažymi, kad taip pat svarbu įvertinti žaislo kainos ir gerų vaiko emocijų santykį. Nebrangus žaislas gali suteikti tiek pat džiaugsmo, kaip ir brangus.

Žaislai, pasak psichologės, negali išlepinti, tėvai gali išlepinti vaiką, jei pildo vaiko užgaidas ir per daug jam leidžia.

„Dovanos prasmė yra kita, ji nėra užgaidų tenkinimas ar atlygis už elgesį. Tai yra dėmesio, meilės parodymas. Rinkdami dovaną galvojame apie vaiką, svarstome, kas jam gali patikti - tai jau yra dovanos dalis", - dėsto dr. L. Kalinauskienė.

Jos atkreipia dėmesį, kad nerekomenduojama pirkti dovanos vien todėl, kad tas žaislas nukainotas, arba todėl, kad mama ar tėtis vaikystėje apie tokį žaislą patys svajojo.

Ne metas kompensuoti dėmesį

Mykolo Romerio universiteto Psichologijos Instituto dėstytoja, vaikų psichologė Renata Garckija sako, kad pirmiausia svarbus yra vertybių klausimas, taip pat ar tėvai yra tikintys, ar ne, kaip supranta ir suvokia tikrąją Kalėdų prasmę.

„Juk Kalėdos - religinė šventė, bet ji tapo tiesiog švente daugeliui, kur ritualai buvo perimti, tačiau jų prasmė – ne. O tada ne taip ir svarbu – Kalėdos, ar ne, negalima žaislais kompensuoti dėmesio, laiko su vaikais", - teigia psichologė.

Ji priduria, kad apskritai pavojinga visą laiką pastiprinti vaiko elgesį išoriniais apdovanojimais, pavyzdžiui, žaislais.

Dovanai - Kalėdų senelio istorija

Edukologė, asmenybės ugdymo instituto „Rafaelis“ vadovė Marija Mendelė-Leliugienė mano, kad geriausia dovana vaikams būtų papasakoti tikrą Kalėdų senelio istoriją, kuri, beje, prasidėjo ne ten kur sniegas, o ten kur karšta saulė… 

Marija Mendelė-Leliugienė
„Jis buvo kunigas. Rytuose yra tradicija apavą palikti už durų. Šv. Mikalojus pastebėjo, kad kaime yra labai gabi mergaitė, bet tėvai labai orūs ir nenori priimti pagalbos iš šalies. Todėl jis nusprendė Kalėdų išvakarėse apeiti kaimą ir į lauke paliktą apavą sudėti staigmenas gyventojams: vieniems sudėjo saldainius ir smulkmenas, o tai mergaitei įdėjo pinigų, kad tėvai galėtų ją išleisti į mokslus… ", - pasakoja edukologė ir pabrėžia, kad rinkodara Kalėdų senelį padarė tokį, koks jis yra dabar.

„Kalėdos – tai širdies šventė. Svarbiausia tą dieną parodyti, kaip myli. Kviečiu visus tėvelius šiam iššūkiui", - sako M. Mendelė-Leliugienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)