Doc. Gintauto Stankūnavičiaus pasaulio orų apžvalga ir prognozės:

Kalendorinė žiema įsibėgėja, o už lango vis dar vėlyvo rudens peizažai, na ir orai panašūs. Tikros žiemos laukiantiems tokie vaizdai, aišku, nepatinka, tačiau tokia sezono orų eiga tikriausiai patinka vyresnio amžiaus žmonėms: nedidelė traumų tikimybė paslydus ar pargriuvus, nereikia klampoti per gilų ar patižusį sniegą, nereikia labai šiltų drabužių, visuomeninis transportas (tikriausiai) veikia be trikdžių ir kt. Deja, nepaisant visų šio vyraujančių orų pranašumo trumpas šviesos metas dėl žemų debesų ir besniegio paviršiaus atrodo dar trumpesnis.

Tikrai, dabar pačios trumpiausios dienos nuo 7 valandų šiauriniame Lietuvos pakraštyje iki beveik 7:30 – pietiniame. Per ateinančią savaitę diena dar sutrumpės bent 5-6 minutėmis, tačiau tai didesnės įtakos šviesos pojūčiams nesudarys. Taip pat, maksimalus saulės aukštis virš horizonto (vidudienį) dabar yra pats mažiausias – tik 13 ° pačiuose respublikos pietuose ir apie 11 ° - šiaurėje, o iki kitos savaitės pabaigos šis aukštis dar sumažės bent ketvirčiu laipsnio. Dėl to nereiktų labai liūdėti, nes saulės aukštis virš horizonto tokiuose dideliuose šiauriniuose miestuose kaip Sankt Peterburgas, Helsinkis, Stokholmas ar Oslas vos siekia 7°, o šviesus paros metas yra trumpesnis negu 6 valandos.

Visą Europą yra užėmęs nešaltas jūrinės kilmės oras. Stipriausias oro srautas šiuo metu iš Šiaurės Atlanto per Biskajos įlanką ir Prancūziją nukreiptas į Alpių regioną. Čia jau šiandien laukiamos stiprios liūtys slėniuose ir smarkios pūgos ir gausus sniegas kalnuose. Per šias tris paras čia (Prancūzijos Alpėse) turėtų iškristi nuo 40 iki 90 mm kritulių, o šiuos vienetus pavertus sniego danga – maždaug tiek pat centimetrų sniego (didelė dalis yra nuspustoma). Taip pat labai aktyvus ciklonas vystosi virš Adrijos jūros ir grasina priešvėjiniams Balkanų pusiasalio kalnų šlaitams gausiomis liūtimis ir poplūdžiais. Labiausiai tai pajus vakariniai Kroatijos, Bosnijos, Albanijos ir Graikijos rajonai.

Toliau šis ciklonas per pietinę Graikiją ir Kretą keliaus link Artimųjų rytų ir smarkios liūtys jau savaitgalį laukiamos pietiniuose Turkijos ir vakariniuose Sirijos rajonuose. Kitos savaitės pradžioje nauja šilto oro porcija nuo subtropinio Atlanto ir vakarinės Viduržemio jūros dalies plūstels į Vidurio Europą ir Baltijos regioną, o savaitės antroje pusėje į Skandinaviją, o vėliau ir į pietinę Baltiją kartu su aukšto slėgio sistema atkeliaus žymiai sausesnė ir šaltesnė oro masė.

Šiaurės Amerikoje žiemos sąlygos labai netolygios: šalčiausias arktinės kilmės oras laikosi ir dar laikysis centrinėje ir šiaurinėje Kanados dalyje (Manitoboje, Saskačevane ir Šiaurės vakarų teritorijoje). Dideli šalčiai laikysis ir JAV Minesotos ir Šiaurės Dakotos valstijose. Vidutiniškai šilti orai laikysis JAV pietinėse valstijose, tačiau dėl intensyvios cikloninės cirkuliacijos šiaurės rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje neįprastai šilta bus Aliaskos pusiasalyje. Ten pakrančių regionuose foninė temperatūra bus artima nuliui, o vidiniuose rajonuose nesieks -10 - -15 °C.

Sibiro anticiklonas Azijoje vis dar nesiekia savo intensyvumo normos ir apima platumų juostą nuo Vakarų Kazachstano iki Korėjos pusiasalio. Tai, matyt, paaiškina ir susilpnėjusius šalčius Rytų Sibire ir Tolimuose Rytuose. Žiemos musoniniai vėjai (šiaurės rytų krypties) patys stipriausi bus virš Pietų Kinijos jūros ir Bengalijos įlankos ir tai lems stiprias tropines liūtis rytinėje Ceilono dalyje ir Malaizijos pusiasalyje.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, stebima teigiama oro temperatūros anomalija ir tokios tendencijos laikysis šį savaitgalį ir kitą savaitę. Išskyrus šį savaitgalį beveik visoje Lietuvoje (be pajūrio) žymesnių kritulių nelaukiama. Na, o šį savaitgalį, praeinant keliems, kad ir neaktyviems atmosferos frontams numatomas lietus ir šlapdriba; tiesa, šlapdriba labiausiai tikėtina Žemaičių aukštumoje ir Rytų Lietuvoje, bet ir tai nelems pastovios sniego dangos susidarymo. Vidutinės trukmės europinio prognozių centro duomenimis šiltesni nei įprasta orai laikysis ir likusią gruodžio mėnesio dalį, tačiau galimi trumpalaikiai oro atšalimai. Sezoninė to paties centro prognozavimo sistema rodo, kad visa likusi žiema Šiaurės Europoje iki pat kovo mėnesio bus šiltesnė už normą, deja, kritulių prognozė nėra tokia vienalytė ir, matyt, mažiau patikima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)