Ketina pakeisti Naujųjų metų šventę

„Net pliusinė temperatūra netrukdys čiuožinėti, nepaisant oro sąlygų bus galima iki pat žiemos pabaigos lankytis čiuožykloje, kur skambės ir muzika”, – spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Neįprastomis spalvomis nušvis ir visų pamėgtas Lukiškių aikštėje esantis fontanas, o Vilniaus geležinkelio stoties teritorijoje jau šį penktadienį, lapkričio 30 dieną 18 val. atsidarys nepriklausomas Kalėdų miestelis ir veiks visą gruodį.

„Tikslas yra atgaivinti stoties rajoną. Kalėdų miestelio konceptą pasiskolinome iš Berlyno, pats projektas orientuotas į jaunus žmones – labiau į ateitį, nei į tradiciją. <...> Esame numatę ir spektaklių”, – kalbėjo alternatyvių Kalėdų Vilniuje iniciatorius Dominykas Čečkauskas.

Dominykas Čečkauskas

Dar viena naujovė, kuri, tikima, kad gali tapti ir tradicija, tai Naujųjų metų metų naktį pasirodysianti vaizdo ir šviesų instaliacija ant Katedros Varpinės bokšto ir žinoma, naujametiniai fejerverkai. Pasak, R. Šimašiaus, norima, kad Naujųjų metų sutikimas šiemet būtų kitoks nei įprastai: „Norime perkelti Naujųjų metų šventę į kitą lygį. <...> Naujųjų metų sutikimas šiemet turės daugiau programos ir bus vaizdingesnis.”

Kalėdas Vilniuje vadina sėkmės istorija

Vilniaus meras džiaugėsi, kad šventiniu laikotarpiu Vilnius yra pilnas svečių ir patikino, kad čia šventes sutinka ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai: „Noriu pasidžiaugti, kad Kalėdos tapo magišku laiku Vilniuje. Per Kalėdas Vilnius yra pilnas žmonių ir visus čia sutraukiame, tai sėkmės istorija europiniu mastu.

Žinia apie Vilniaus eglutes sklinda toli ir garsiai, dėl to kai kurie atvažiuoja specialiai jomis pasigrožėti. Turistų skaičiaus augimas pernai didžiausias buvo būtent gruodžio mėnesį. <...>

Ne tik užsieniečiai, bet ir lietuviai atranda Kalėdų šventimą Vilniuje. Pagal apklausą trečdalis visų Lietuvos piliečių yra buvę Vilniaus Kalėdų miestelyje – tuo džiaugiuosi ir visus noriu pasveikinti.”

Remigijus Šimašius

Šiemet pagrindinė sostinės eglė Katedros aikštėje turėtų nustebinti ne vieną. Meninė eglės kompozicija, kuri bus 27 metrų aukščio ir 50 metrų pločio, apims visą kalėdinio miestelio erdvę. Vis dėlto iki paskutinės sekundės neketinama atskleisti visų detalių.

„Šių metų eglė bus teminė, sukurianti vizualų projektą ir susijungianti su visu Kalėdų miesteliu. Dekoracijos bus valdomos programiškai. Kviečiame visus šeštadienį ateiti ir pamatyti kaip atrodys eglė bei gerai praleisti laiką”, – apie sostinės eglutę daugiau neatviravęs kalbėjo vienas iš eglės autorių Dominykas Koncevičius.

Pasak projekto „Kalėdos sostinėje” vadovo Pauliaus Jurgučio, šiais metais „Kalėdoms sostinėje” Vilniaus miestas skyrė apie 300 tūkst. eurų lėšų, pernai buvo skirta apie 200 tūkst. eurų.

Dominykas Koncevičius

Šventinio laikotarpio programa

Šventinio laikotarpio programa Vilniuje prasidės nuo Rotušės bei Katedros eglučių įžiebimo švenčių. Rotušėje eglė bus įžiebiama šeštadienį, gruodžio 1 dieną 17 valandą. Šventėje dalyvaus Artūro Noviko džiazo ansamblis „JAZZ ISLAND” ir atlikėja Aldegunda. Rotušės aikštėje nuo vidurdienio bus rengiama ir tradicinė Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė.

Pagrindinė miesto eglė bus įžiebta taip pat gruodžio 1-ąją 19 valandą Katedros aikštėje. Miestiečiams ir Vilniaus svečiams šventėje koncertuos SEL, „X Faktorius” ir „Lietuvos talentai” dalyviai. Pirmąjį gruodžio šeštadienį startuos ir Kalėdų traukinukas, kuris keleivius pasitiks priešais Katedros aikštę, Šventaragio gatvėje, šalia Odminių skvero.

Kalėdinė čiuožykla Lukiškių aikštėje pradės veikti nuo gruodžio 7-osios. Gruodžio 9 dieną Katedros aikštėje, renginyje „Sveikas, Seneli Kalėda!” kviečiama susitikti su Kalėdų Seneliais iš penkių Lietuvos regionų.

Gruodžio 16-ąją vyks šventinis „Eurovaistinės” kalėdinis bėgimas, kuriame bus galima varžytis 12, 6, 3 kilometrų trasose bei 200 metrų „Nykštukų bėgimo” rungtynėse. Gruodžio 18–23 dienomis Vinco Kudirkos aikštėje taip pat įsikurs kalėdinis miestelis – Dizaino skveras.

Kalėdinė 3D pasaka katedros aikštėje šiais metais kvies prisiminti „Jėzaus gimimo istoriją”. Pasaka bus rodoma gruodžio 25–29 dienomis 4 kartus per vakarą.