„Kai tik pamačiau internete, kad yra tokia akcija išsinuomoti gyvą eglutę, o vėliau ją grąžinti, susidomėjau. Jau išsirinkome eglutę, neieškojome labai didelės. Turėjome ir plastmasinę, ir gyvą vazone, tačiau, įsigijus vazone, kyla problemų, kur ją paskui padėti. Čia labai geras pasiūlymas, mat, kai grąžini eglutę, dar atgauni pusę jos nuomos sumos“, – sako jauna mama.

Klaipėdos Botanikos sode tokia akcija – eglučių nuoma – vyksta jau trečius metus. Šiais metais siūloma apie 200 eglučių, jų kaina nėra labai didelė, tad pasiūla susiviliojo ne tik pavieniai gyventojai, bet ir įmonės.

„Į mus kreipiasi daugiausia jaunos šeimos, o šiais metais tokia eglučių nuoma jau susidomėjo ir įmonės. Jei eglutės šaknys nebus pažeistos, ji bus išsaugota, nenulaužyta, nenuskriausta, tuomet priimsime ją atgal ir už tai grąžinsime pusę jos nuomos kainos. Jei žmogui patogu, gali eglutę pasiimti jau dabar, jei ne, tuomet atvažiuos prieš šventes ir pasiims. Kainos – nuo 12 iki 24 eurų. Eglutės yra nuo metro iki pusantro. Jau nuo lapkričio vidurio ateina žmonių, rezervuoja eglutes“, – pasakoja direktorė dr. Asta Klimienė.

Botanikos sode dirbančios moterys neslepia, kad idėją sukurti tokią nuomos sistemą paskatino tai, jog žmonės per šventes karštligiškai puola ieškoti eglučių, o šventėms pasibaigus žaliaskarės atsiduria gatvėse ar prie konteinerių.

„Kas, jei ne mes turime paskatini žmones saugoti gamtą. Mūsų misija ir yra šviesti žmones, pasakoti apie augalų išgyvenimą, poreikius, įvairovę“, – šypsosi A. Klimienė.

Botanikos sodo dendrologė Kristina Baltaragienė pataria kuo mažiau eglutes laikyti šiltoje patalpoje, ant šildomų grindų.

„Jei nešite į lauką, pirma geriau palaikykite garaže ar įstiklintame balkone, kad jos kuo mažiau patirtų streso. Siūlomos dygiosios eglės, sidabrinės, keli kėniai, populiarios netgi pušys. Laistyti paprasta, nereikia jokių burtų, užtenka paprasto vandens, beje, laistyti pakanka vieno karto per savaitę“, – atvirauja K. Baltaragienė.

Moteris atskleidė, į ką būtina atkreipti dėmesį, jei norite įsigytą eglutę pasodinti savo kieme.

„Visų pirma, žmonės nori labai aukštų, bet reikia įvertinti, kad, jei eglė aukšta, bus labai platus jos šaknynas. Jei eglė aukšta, o vazonas mažas, galite manyti, kad tokia eglė yra nukapotomis šaknimis“, – dalijasi dendrologė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)