Tokiu metu prasideda svarstymai apie dovanas, skirtas artimiesiems, tačiau specialistai pataria jų sąrašą sudaryti atsakingai, atsižvelgiant į savo biudžetą.

Viliojančių pasiūlymų ir nuolaidų gausa gali priversti pamesti protą ir dovanoms išleisti visus turimus pinigus ar net įsiskolinti jas perkant. Gobankingrates.com pataria, kaip planuoti šventinių dienų išlaidas, kad po jų neliktumėte tuščiomis kišenėmis.

Susidarykite šventinį biudžetą

Nors šis sezonas ir skiriamas dalijimosi džiaugsmui, dovanoms, tai nereiškia, kad jums reikėtų viršyti savo galimybių ribas. Remiantis finansų planuotoju Kirku Jeweliu, „planuojant šventinį biudžetą praverčia 1 proc. metinių pajamų taisyklė: paskaičiuokite savo metinį biudžetą, 1 proc. jo paskirkite dovanoms.“ Jei jūs uždirbate apie 20 tūkst. eurų per metus, tai dovanoms galima išleisti apie 200 eurų, jei metinis atlyginimas siekia apie 10 tūkst. eurų, vertėtų išleisti apie 100.


Pajamas skaičiuokite smulkmeniškai

Kaip sudaryti tikslų Kalėdinių dovanų biudžetą? Darome prielaidą, kad jūs jau registruojate savo mėnesines pajamas ir išlaidas. Jei to nedarote, verta pabandyti: pasekite savo namų išlaidas ir sužinokite, kiek ir kam išleidžiate bei kiek jums pavyksta sutaupyti kas mėnesį.

Pinigų taupymo ekspertė Anrea Woroch tvirtina, kad „turėdami biudžeto lentelę prieš akis, galite objektyviau nuspręsti, kurias išlaidas vertėtų sumažinti. Taupyti patariama komforto ir prabangos prekių sąskaita: tarkime neinant pietauti į kavines ar sumažinant manikiūrų skaičių.“

Jei Kalėdinėms dovanoms taupote jau dabar, tai tikriausiai galėsite padidinti ir savo šventinių išvykų biudžetą: kuo daugiau laiko turite taupymui, tuo daugiau pajamų gausite ir tuo daugiau sutaupysite, nepatirdami nuostolių ir neįsiskolindami bankams.

Sudarykite sąrašą ir keliskart jį peržiūrėkite

Dovanų sąrašas turėtų būti labai gerai apgalvotas, o jį sudarius negalima nuo jo nukrypti. Kai jau apskaičiuosite, kiek pinigų pavyks skirti dovanoms, tada jau turėtumėte pradėti planuoti, kaip tuos pinigus išleisti. Spontaniškų pirkinių patariama vengti.

Pasak ekspertų, vertėtų susidaryti sąrašą žmonių, kuriems planuojate pirkti dovanas ir prie jo pridėti dar kelis žmones: visada nutinka taip, kad keletas žmonių pasimiršta ir tada į jiems skirtas dovanas reikia investuoti papildomai lėšų. Jei tie du „nežinomieji“ neatsiras, tai jūs dar ir sutaupysite.

Nepamirškite nusistatyti, kokią pinigų sumą galite išleisti kiekvienam žmogui, įtrauktam į jūsų sąrašą. „Lengva pasakyti, kad savo artimųjų – giminių ir draugų – dovanoms išleisite daugiau, tačiau tai – spąstai, į kuriuos lengva pakliūti, tie, kurie skatina išlaidavimą“, – sakė Hardin financial group vadovas Davidas Hardinas.

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad Kalėdų biudžete yra ir kitos išlaidos – ne tik dovanoms paskirtosios. Į vienam žmogui skirtą pinigų „krepšelį“ turi patekti ir išlaidos jo atvirutei, dovanos pakavimo, dekoravimo ir siuntimo išlaidos. Taip pat verta paskaičiuoti ir numatomas susitikimo išlaidas, į kurias įeina kelionė į kitą miestą, maisto bei gėrimų pirkimas.

Įvertinkite praėjusių metų patirtis

Kartais, remdamiesi praėjusių Kalėdų patirtimi, galite sumažinti išlaidas šių metų dovanoms. Tarkime, jei praėjusiais metais savo dėdei nupirkote megztinį, o jis nepatenkintas pasakė, kad jam labiau praverstų kojinės, tai šiemet be jokios savigraužos jam galite dovanoti tai, ko jis norėjo.


Suplanuokite pirkimo laiką ir mokėkite grynaisiais

Ekspertai pataria nepirkti dovanų paskutinę minutę, o parduotuvėse mokėti grynaisiais, kurių reikia turėti tik tiek, kiek skirta tos dienos pirkiniams. Susiplanuokite maršrutą per parduotuves ir tiksliai numatykite, kiek galite išleisti: jei namuose paliksite savo kreditines korteles, jūsų planas neišlaidauti jau bus beveik įgyvendintas.

Negana to, galima apsipirkti ir internetu: kai kurios internetinės parduotuvės prieš Kalėdas siūlo nuolaidų. Be to, perkant internetu daug sunkiau pasiduoti pirkimo bei išlaidavimo džiaugsmui, galima geriau apsvarstyti perkamų daiktų reikalingumą ir tikslingumą.“

Ekspertai taip pat įvardija tris ženklus, kurie liudija, jog kalėdinių dovanų biudžetas gali būti viršytas. Pirmasis ženklas, kad judate neteisingu keliu – mintys, kad dovanoms reikėtų paimti pinigų iš santaupų. To daryti negalima: taupykite kaip taupėte anksčiau, juk tų pinigų reikia visai kitiems jūsų tikslams įgyvendinti. Antra klaida: nežinote, kokios dovanos ir kam ieškote. Jei vėlų metą vis dar esate parduotuvėje ir svarstote, kam šis laikomas rankose daiktas galėtų tikti, ir po ranka neturite sudaryto sąrašo, tai reiškia, kad galite labai lengvai „paslysti“. Be to, kiekvieną kartą nupirkus dovaną reikia atnaujinti sudarytą sąrašą: patariama dar kartą įsitikinti, ar susidarytas planas veikia. Trečia mintis, reiškianti, kad dovanas perkate kitaip nei planavote, yra noras pasinaudoti kreditine kortele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)