Vilniaus Katedros aikštėje perka ne tik gardėsius ir dovanas, bet ir eglutes

Lapkričio 30 d. Vilniaus Katedros aikštėje įžiebta pagrindinė miesto eglė, o ją, kaip ir praėjusiais metais, supa lanku išdėliotas Kalėdų miestelis.

Vilniečiai gausiai buriasi aplink kalėdinių saldumynų parduotuvėles. Vienoje iš jų dirbanti pardavėja vos spėja suktis, tačiau pakalbinta vis tiek prisipažįsta, kad dirbti lauke – šalta.

„Daugumą saldainių pati gaminau. Čia yra šeimos darbai. Dedame liofilizuotas uogas į karamelę, nes tai yra ekologiškiau. Tai ne vien cukriniai saldainiai. Kiekvienas saldainis turi savo uogas ir vaisius – vienas braškių, kitas aviečių, yra vyšniniai, su mangais, o čia ir cielą braškę galite rasti. Tokie įdomesni tie saldainiai – skonio atžvilgiu“, – kalba pardavėja.

Megztomis kepurėmis, šalikais, kojinėmis ir pirštinėmis prekiaujantis Kęstutis aiškina, kad visi jo namelyje matomi mezginių raštai – Lietuvos amatininkų iš įvairių miestų rankų darbas.
„Žmonės noriai domisi, nes tai yra kokybė. Kokybė, neįprasta, neatsibosta. Pirštinės, sakykime, nuo 8 iki 20 eurų, kojinės – po 12 ir 15 eurų. Rankinės po 30 eurų – išskirtinės, būtent Kalėdų miesteliui sukurta kolekcija su katinėliais. Manau, kainos pakankamai normalios“, – sako pardavėjas.

Tuo metu ryškiaspalvėmis rankų darbo žvakėmis prekiaujantis Gintas oru nesiskundžia ir atsako, kad dirbti lauke nešalta. Prieš jį ant prekystalio išdėliotos žvakės, kaip paaiškina pardavėjas, yra bendras darbo su žmona rezultatas. Priklausomai nuo dydžio, žvakių kaina skiriasi: mažiausias galima įsigyti už 3 eurus, didesnes – už 6 ar 10 eurų, o didžiausios parduodamos po 12 eurų. Paklaustas, kaip sekasi prekyba, jis nedaugžodžiauja. „Normaliai“, – sako pardavėjas.

Rankų darbo įdomybių Kalėdų miestelyje esama ir daugiau. Štai, viename iš namelių prekiaujama Lietuvoje gamintomis peteliškėmis ne tik iš medvilnės, bet ir iš medžio ar netgi kriauklių. Peteliškėmis prekiaujanti Rasa įvardija, kad daugumos šių puošmenų kainos svyruoja maždaug nuo 22 iki 45 eurų.

„Kaina priklauso nuo progos, kokia planuojate dėvėti. Lininės peteliškės tinka laisvesniam stiliui, jos parduodamos po 26 eurus, medvilninės peteliškės, tinkamos dienos kostiumui – 22 eurai. Turime šilkinių, kurios gražiai žvilga. Jos iš itališko šilko, bet pagamintos Lietuvoje, o jų kaina siekia 35 eurus. Rišamos, labai puošnios peteliškės – 39 eurai. Turime ir tokių egzotiškų – labai žavios peteliškės iš kriauklių mozaikos kainuoja 45 eurus. Žmonės jas perka ir dovanoms, ir patys norėdami pasipuošti“, – aiškina peteliškėmis prekiaujanti Rasa.

Kalėdų miestelyje galima rasti ne tik įvairių skanėstų ir rankų darbo dovanėlių, bet ir nedidelių eglučių. Jomis prekiaujanti Gabrielė sako, kad dažnas praeivis pasidomi, ar jos tikros, o ir pirkėjų netrūksta.

„Čia mano šeimos darbas – iš gyvos eglės šakelių suklijuota. Aš pati tik žaisliukus klijuoju. Mažesnes eglutes parduodame po 12 eurų, didesnę galima įsigyti už 17 eurų“, – aiškina Gabrielė.

Šventiškai dekoruotuose Kalėdų miestelio mediniuose nameliuose įsigyti jaukių dovanėlių ir paragauti kalėdinių skonių galima iki 2020 m. sausio 7 d.

Vis dėlto, palyginus su Ryga ir Talinu, kainos Vilniaus kalėdiniame miestelyje yra šiek tiek didesnės. Štai karštas šokoladas ar kapučino kava Vilniuje kainuoja brangiau – DELFI žurnalistas praėjusį savaitgalį už šiuos gėrimus mokėjo po 5 eurus. Kitos prekės taip pat maždaug vienu euru brangesnės.

Ryga kviečia paragauti tradicinių kalėdinių patiekalų

Latvijos sostinėje Rygoje pagrindinė miesto eglė Doma aikštėje buvo įžiebta gruodžio 1 d. Čia stovi gyva, 30–35 metų amžiaus eglutė, siekianti 15 metrų. Kaip ir Vilniaus Katedros aikštėje, Rygoje pagrindinę miesto eglę supa kalėdinis miestelis.

Čia Rygos gyventojai ir miesto svečiai gali įsigyti įvairių kalėdinių skanėstų ir dovanėlių. Kalėdiniame miestelyje gausu meduolių, vaikiškų žaislų, kojinių, jaukių rankdarbių, naminių uogienių, interjero detalių, rūbų ir papuošalų. Medžiu dekoruotuose nameliuose galima matyti ir šlepečių, kalėdinių dekoracijų.

Doma aikštėje nesušalti padeda gausus karštų gėrimų pasirinkimas, blyneliai bei kiti tradiciniai šventiniai valgiai.

Kainos pagrindiniame Rygos kalėdiniame miestelyje panašios, kaip ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, meduolinį besmegenį, angelą ar zuikutį čia galima įsigyti už 2,50 euro. Už tokią pat kainą galima pasigardžiuoti obuoliu šokolade, didesnio dydžio meduolinius gardėsiu galima įsigyti už 4–5 eurus.

Ieškantiems dovanų artimiesiems, rankų darbo medinių dėžučių su snaigių dekoracijomis čia galima rasti po 10–14 eurų.

Taline – vietinių liaudies amatininkų darbai

Estijos sostinėje šalia raudonais žaisliukais ir girliandomis papuoštos eglutės driekiasi kalėdinis miestelis. Mediniai nameliai čia dekoruoti kalėdiniais papuošimais, jų stogeliai apšviesti girliandomis.

Kalėdiniame miestelyje Talino Rotušės aikštėje galima rasti daug rankų darbo dovanėlių: įvairių tradicinių medinių stalo įrankių, medžio dėžučių, iš vilnos veltų žaismingų kepurėlių, staltiesių. Megztą kepurę čia galima įsigyti už 10 eurų, šaliką – už 15 eurų. Išalkusiems už dešrelę, kopūstus ir didelę bulvių porciją tenka sumokėti 11 eurų.

Smaližiai čia buriasi prie namelio, kuriame prekiaujama saldainiais ir šakočiais. Mažesni saldainiai ant pagaliuko čia kainuoja 2 eurus, didesni gali kainuoti apie 3–7 eurus. Už karšto gėrimo puodelį čia galima sumokėti nuo 1,50 euro iki 4 eurų.

Kalėdiniame turguje lankytojai gali įsigyti ne tik saldumynų ir liaudies amatininkų gaminių, bet ir medaus, tradicinės duonos gaminių ir kitų svarbiausią metų šventę menančių pirkinių. Kartu Rotušės aikštėje įsikūrusioje mugėje bus galima išvysti ir Estijos keramikų darbų.

Kalėdinis turgus Taline vyks iki 2020 m. sausio 7 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)