Nuo pirmojo Palangos širdies dūžio prasidėjusi miesto istorija atgimsta ant Palangos Kurhauzo sienų. Į įžiebimo šventę atvykę žmonės sako, kad visuomet smagiau stebėti renginį gyvai ir ne vienai šeimai tai ilgametė tradicija.

Karantino metu Vilnius ir Kaunas nusprendė atsisakyti eglučių įžiebimo renginio, į kurį kviestų žmones, tačiau Palanga nutarė būti atviresnė, mat čia nesusirenka tiek daug žmonių, o ir atvykusieji, remiantis praėjusių metų patirtimi, nėra itin linkę buriuotis.

Miestą puošę eglės kūrėjai pasirinko natūraliai atrodančią žaliaskarę, dabintą varvekliais ir vos iškritusio sniego baltumo burbulais. Lyg pačios žiemos išpuošta eglę papildo viršūnėje nutūpusi snaigė.

Susirinkę žmonės neslėpė, kad labai pasiilgo renginių.

„Matosi, kad ne mes vieni pasiilgome švenčių, galimybės išeiti, o kad sninga, tai dar labiau kalėdiška. Nustebom, kad tiek daug žmonių, nors kita vertus, Kaune mes matėme tvoras, o ne eglutę“, – sako kauniečių pora, atvykusi savaitgaliui į pajūrį.

„Mes vietiniai, bet kasmet einame prie eglutės. Praėjusiais metais nebuvau, bet buvo dukra, tai tradicija, net va, dar vieną narį atsivedėme, – nusijuokė su šeima ir keturkoju atėjusi Jūratė.

Palangiškių atvyko dauguma, tačiau beveik visi nustebo, kad žmonės suplūdo į kurortą.

„Esame vietiniai, esame kasmet. Tikėjomės, kad žmonių bus mažiau, tas tikrai labai nustebimo. Įspūdis, kad grįžo iki pandemijos laikotarpis“, – dalijosi įspūdžiais Saulė.

„Atvykome pirmus metus prie eglutės į Palangą, esame iš Kelmės. Kažkaip tiesiog sugalvojome pasivaikščiodami ir atvažiavome. Buvo nejauku, kad daug žmonių. Labai gražu, va pasiėmėm kakavos ir grožimės“, – sako kelmiškiai Laura ir Vidas.

„Nematau karantino, pasižiūrėkite, oras žiemiškas, vaizdas geras, ko dar reikia, muzika linksma, Vilniuj labiau nejauku buvo“, – sako vilniečių draugų būrelis.

Visi kalbinti žmonės tikino, kad sniego bijoti nereikia, o dabar jis tik sustiptino jausmą, kad Kalėdos – jau čia pat.

Kukli ir žiemiška eglutė turi ir seserį, kuri nušvis Šventosios pagrindinėje aikštėje. Abiems eglutėms ir visai kitai puošybai, anot Palangos savivaldybės mero patarėjos Jurgitos Vanagės, skirta 60 tūkst. eurų.

Pasak organizatorių, šventė skirta ne tik artėjančių švenčių laukimui, minimas ir 100-asis gimtadienis, kaip Palanga buvo grąžinta Lietuvai.

Eglės įžiebimo šventė Palangoje

„Renginio metu metu dalyvauja Palangos atlikėjai – Paulina Skrabytė, Kristupas Kerulis, Palangos kamerinis choras. Violeta ir Vilius Tarasovai ir per jų dainą „Kalėdos jau čia“ įžiebiama eglė. Deja, vis dar varžo ribojimai, tad negalime pilnai išpildyto to, ką norėtumėm, tad akcentuojame šviesą, muziką ir instaliacijas ant Kurhauzo. Renginį papuoš ir „Vetrungės“ šokėjos“,– dalijasi Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovė Vida Petrauskienė.

Renginį vainikuoja ne tik eglutės įžiebimas, bet ir fejerverkai, kurie nušviečia padangę virš Kurhauzo. Delfi primena, kad visą gruodžio mėnesį Palangos Kurhauze skambės koncertai, žiūrovus stebins įdomūs spektakliai, kino filmai, o šeimos kartu leis laiką kalėdiniuose edukaciniuose užsiėmimuose.

Šventojoje pastatytame paviljone vietos gyventojai ir svečiai galės net keturis sekmadienio vidurdienius dekoruoti advento vainiką, piešti ant imbierinių sausainių, gaminti meniškus atvirukus ir lieti medumi kvepiančias žvakes. Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovė sako, kad su šviesa pasitinkamas susikaupimo metas ir kviečia prie šventės prisidėti šviesiomis mintimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)