Vis dėlto, svarbiausia taisyklė prie švenčių stalo – nepersivalgyti ir visko ragauti po nedidelį kiekį. Tada bet koks maisto derinys neturėtų sukelti neigiamų pasekmių.

Dietologė, sveikos mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė sako, kad aguonų sėklos yra naudingos žmogui, tačiau tik vartojant nedidelį kiekį. „Aguonų sėklose išsiskiria medžiaga – morfinas. Jis slopina skausmus, todėl naudojamas medicinoje, ypatingai prieš vėžinius susirgimus. Tačiau yra kitas dalykas – prie jo yra priprantama, o pati aguona labai lėtina medžiagų apykaitą, ji yra sunkiai virškinama“, - sako ji.
Eglė Šinkevičiūtė

Dietologė atkreipia dėmesį, kad Kūčių išvakarėse ypatingai reikėtų vengti aguonpienio ir kūčiukų derinio: „Mano mama netgi sakydavo – įsimesk į pieną kūčiukų, tačiau nerekomenduočiau to daryti. Ir taip prisivalgome per šventes, o dar jei aguonpienio su kūčiukais užgeriame – iš viso „mirtis“. Nereikia visko suplakti, bet, aišku, nuo ragavimo niekam nieko neatsitiks.“

Vaikų gastroenterologas, Vilniaus universiteto docentas Vaidotas Urbonas juokiasi, kad nuo nedidelio kiekio aguonų – tikrai nieko neatsitiks, tačiau atskleidžia įdomų dalyką: „Kadangi organizme gali likti morfijaus pėdsakų – morfijus gali atsirasti ir šlapime, tačiau tik labai gerai pavalgius aguonų. Aguonų kiekis aguonpienyje ar kūčiukuose, žinoma, labai mažas – tikrai nuo jo žmogus neapsvaigs ir nepradės klajoti, bet kad narkotinių medžiagų gali atrasti organizme – reikia prisiminti. Čia panašiai kaip su alkoholiu ar kefyru – jame irgi yra alkoholio – tik labai mažas kiekis, koks vienas procentas“, - sako jis.

Jis pasakoja, kad labai didelis aguonų kiekis gali sukelti mieguistumą ar veikti raminančiai, tačiau mokslinių duomenų, koks aguonų kiekis galėtų sukelti šiuos simptomus – nėra, bet ir jaudintis tikrai nereikėtų: „Čia turėtų būti milžiniški kiekiai, o kiek tų aguonų ar kūčiukuose jų tėra. Mes juk nevalgome aguonų saujomis.“
Vaidotas Urbonas

Vis dėlto, kūčiukų ir aguonpienio derinio kai kurių organizmas gali netoleruoti. V. Urbonas atkreipia dėmesį, kad kūčiukai yra kviečių produktas, kuriame yra sunkiai virškinami miltai, gliutenas. „Gal žmogus netoleruoja gliuteno, dėl to nevalgo duonos ir jis visai užsimiršta, kad kūčiukuose jo taip yra arba galvoja, kad čia nieko tokio. Tai nereikia to užmiršti, nes dėl to gali pūsti pilvą, kilti rūgštys – pasireikšti simptomai, kurie susiję su virškinimu.“

Gydytoja Ramunė Rutkauskaitė DELFI yra sakiusi, jog mažiems vaikams geriau iš viso neduoti aguonų pieno.

„Nuo aguonų reikėtų susilaikyti ne vien dėl narkotinio-opijatinio jų poveikio. Išnokusiose lietuviškose aguonose to narkotiko beveik nėra, tačiau jos pačios - nevirškinamos ir lėtina žarnyno peristaltiką“, - minėjo buvusi Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vedėja.
Kūčiukai

Gaminių, kuriuose gausu aguonų, specialistė nerekomendavo ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes „jų virškinimo sistema – atitarnavusi, o nuo aguonų maistas užsistovi žarnyne“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)