„Padaryta žala siekia apie 26 tūkst. eurų. Didžioji sumos dalis – 24 tūkst. eurų – tai atlygis eglės kūrėjų komandai už darbą bei sunaudotas medžiagas. Buvo perkamos girliandos, lazeriu pjaustomi nauji drugiai, tvarkoma elektros instaliacija. Dar 2 tūkst. eurų kainavo bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ paslaugos ir tvorų nuoma“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Padegtą Kauno Kalėdų eglę apžiūrėję savivaldybės atstovai minėjo, kad 160 tūkst. eurų kartu su visa Rotušės aikštės puošyba kainavusi žaliaskarė yra apdrausta, todėl esą dėl vandalo išpuolio miesto biudžetas papildomų išlaidų patirti neturėtų.

Visgi paaiškėjo, kad džiaugtasi per anksti. Vėliau išsiaiškinta, kad draudimo sutartis iš esmės apima civilinę atsakomybę.

Nuostolius sieks prisiteisti iš padegėjo

„Pavyzdžiui, jei puošybos elementai krisdami kliudytų žmogų ar sukeltų kitokios žalos. Tuo metu gaisro padarinių šiuo atveju draudimas neaprėpia“, – komentavo Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius.

Jis minėjo, kad aiškinamasi dėl eglę ir visą kalėdinį miestelį saugojusios apsaugos bendrovės civilinės atsakomybės draudimo, taip pat ketinama pareikšti finansines pretenzijas miestui žalą padariusiam vandalui.

„Ruošiam civilinį ieškinį asmeniui, kuris įtariamas tyčia sukėlęs gaisrą. Už tokius piktybiškus veiksmus jis privalo atsakyti, vos tik bus įrodyta kaltė teisme.

Darysime viską, kad šitas liguistas išpuolis nepareikalautų papildomų kaštų iš miesto biudžeto ir nekainuotų kauniečiams papildomų lėšų“, – sakė T. Jarusevičius.

Įtariamasis vis dar medikų, o ne policijos žinioje

39 metų vyras, kuris apie 1 val. 40 min. automobiliu atvyko į Rotušės aikštę, eglę apipylė degiu skysčiu ir padegęs paspruko, policijos pareigūnų buvo sulaikytas praėjus vos keliolikai minučių po išpuolio.

Liudininkai pareigūnams nurodė ne tik jo vairuoto automobilio markę, bet ir išskirtinį požymį – Norvegijos valstybinius numerius. Nustatyti jo judėjimo kryptį bei maršrutą padėjo ir vaizdo stebėjimo kamerų tinklas.

Žinoma, kad įtariamasis gyveno Norvegijoje, o portalo kauno.diena.lt duomenimis, prieš keliolika metų šis kaunietis buvo teistas už prekybą kvaišalais, jam skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Sulaikant policijos pareigūnams įtariamasis nesipriešino, tačiau jį sučiumpant nukentėjo vienas policijos pareigūnų – susižalojo koją bei ranką.

Iš karto po sulaikymo paaiškėjo, kad žmogus yra blaivus, tačiau rimtų abejonių jo būkle sukėlė kai kurie pasisakymai. Įtariamasis buvo nuvežtas į gydymo įstaigą, kur paimti mėginiai siekiant nustatyti, ar jis nėra vartojęs psichiką veikiančių medžiagų.

Gaisro nuniokota Kauno Kalėdų eglė

Kilus įtarimams, kad sunkiai protu suvokiamas išpuolis gali būti sąlygotas rimto sveikatos sutrikimo, įtariamasis iš specifinės gydymo įstaigos išleistas nebuvo. Policija pradėjo tyrimą dėl svetimo turto ar kultūrinės reikšmės turinčios vertybės sugadinimo pavojingu būdu. Už tai gresia bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Ar Kauno savivaldybei pavyks prisiteisti patirtus nuostolius iš eglės padegėjo priklausys ne tik nuo teisėsaugos darbo, bet paties įtariamojo sveikatos būklės. „Delfi“ žiniomis, eglę padegęs emigrantas medikų globoje bus paskutines šių metų dienas. Prieš bylą atiduodant teismui jam neabejotinai bus atlikta psichiatrinė ekspertizė.

Nuo jos išvadų ir priklausys, ar žmogus galės stoti prieš teismą. Jeigu bus konstatuota, kad nusikaltimo padarymo metu jis negalėjo suvokti savo veiksmų ir jų valdyti, jis teisiamas nebus, taip pat ir civilinis ieškinys dėl žalos atlyginimo nebus nagrinėjamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)