Kitaip nei Vilnius, Kauno Kalėdų šventės organizatoriai jau lapkričio pradžioje atskleidė, kaip atrodys jų miesto eglė. Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybė teigia, jog paslapties neišduos iki pat eglutės įžiebimo gruodžio 1 dieną.

„Kalėdos yra laukimo metas. Kalėdinės eglės mes taip pat turėtume laukti ir ją pamatysime tuomet, kai bus įžiebta paskutinė lemputė“, – paslapčių neatskleidžia projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis.

Statomoje Vilniaus Kalėdų eglutės viršūnėje jau dabar iškeltas metalinis strypas, nuo kurio praėjusiais metais driekėsi baltos girliandos, apgobusios visą kalėdinį miestelį.

Paklaustas, ar šių metų žaliaskarė gali atrodyti panašiai, P. Jurgutis atsako, kad apie visumą galima kalbėti tik po to, kai eglutė bus įžiebta. Anot jo, organizatorių tikslas yra sukurti teigiamą pozityvią emociją, o ne sudaryti išankstinę nuomonę, kurią galima skirtingai interpretuoti.

Tiesa, anot P. Jurgučio, šiais metais Katedros aikštėje bus skaitomos pasakos šeimoms, o jas ant stiklinio geokupolo skaitys žinomi visuomenės veikėjai. 2015 metais pasakos buvo skaitomos Kalėdų eglės viduje, tačiau tuo metu iškilo nesklandumų, nes norinčių patekti paklausyti pasakos buvo daugiau, nei galėjo talpinti pati eglutė, todėl praėjusiais metais šios pramogos buvo atsisakyta.

Eglutės kūrėjai atskleidžia daugiau detalių

Kaip ir kiekvienais metais Vilniaus miestą kalėdiniu laikotarpiu puošia įmonė „Švenčių studija“.

Įmonės vadovė Jolanta Tūraitė pasakoja, kad 2017 metų kalėdinė eglutė vilniečiams turėtų tapti tarsi Kalėdų senelio dovana, kuri gali būti išpakuojama tik šventės dieną, tačiau sutinka atskleisti keletą detalių.

„Galiu tik pasakyti, kad šiemet bus ypatingai daug burbulų, girliandų, šviesos ir grožio, prie kurio jau priprato vilniečiai ir Vilniaus svečiai. Džiaugiamės, kad eglutė yra geidžiama ir kad kiekvienais metais miestas laukia stebuklo. Eglutė pabrėžia šviesą esančią mumyse ir leidžia vėl pabūti vaikais“, – pasakoja J. Tūraitė.

Kaip ir pastaruosius dvejus metus, šiais metais eglutę projektuoja dizaineris Dominykas Koncevičius. Anot „Švenčių studijos“ vadovės, dizaineris kuria eglutes ne tik lietuvių užsakovams, bet ir užsienio, pavyzdžiui, Latvijos.

J. Tūraitė džiaugiasi, jog šiemet eglutei pavyko atrinkti itin gražias ir kokybiškas eglių šakas tuo pat metu išsaugant draugišką santykį su gamta. Iš viso buvo nuskinta apie 6 tūkst. eglių šakų.

„Reikėtų dėkoti Vilniaus urėdijai, kuri sutiko tiekti mums šakas ir leisti jas įsigyti. Eglių šakos yra gaunamos dviem būdais – arba imama iš planinių kirtimų, kai yra nukertami medžiai, o tų medžių šakos atitenka mums, arba nukerpamos apatinių eglių šakos, kadangi tos šakos anksčiau ar vėliau vis tiek nuvysta. Pastarąjį variantą pasirinkome šiemet“, – teigia įmonės vadovė ir priduria, jog didelis kritulių kiekis ir drėgmė šiais metais itin apsunkino įvažiavimą į miškus.

Praėjusių metų Vilniaus eglutės

Praėjusiais metais Vilniaus Kalėdų eglutė buvo nominuota gražiausia egle Lietuvoje. Be to, ji pateko ir į amerikiečių naujienų portalo „The Huffington Post“ sudarytą gražiausių 2016 m. kalėdinių eglučių sąrašą.

Pirmą kartą eglės girliandos 2016 metais apgaubė ne tik pačią eglę bet ir šalia buvusį kalėdinį miestelį. Iš viso eglės skraistei buvo panaudota 50 tūkstančių lempučių. Kalėdų eglės karkasas siekė 27 metrų aukštį, o bendras visos kompozicijos plotis siekė 50 metrų.

„Kalėdinės eglės idėja gimė metų pradžioje. Praeitais metais buvo eglutė–namukas. Ten buvo patalpa, kur vyko pasakų skaitymas ir buvo toks ažiotažas, kad ne visi žmonės galėjo patekti į tą patalpą. Tai šiemet gimė ta mintis, kad eglutė turi apglėbti visus. Žaliaskarė pasidarė baltaskarė ir tą skarą ištiesė virš visų galvų“, – tuo metu DELFI pasakojo J. Tūraitė.

Tuo tarpu 2015 metais vilniečių akis kasdien džiuginusi eglė taip pat pateko į didžiųjų žiniasklaidos priemonių akiratį. Sostinės Kalėdų puošmeną, kaip vieną gražiausių, įvardino britų naujienų portalas „The Guardian“.

Vilniaus eglutė

Nuo 2015-tųjų metų iki dabar Vilniaus miestui eglutes projektuojantis D. Koncevičius tuo metu sakė, kad jį įkvėpė Vilniaus kultūros centro siūlymas Katedros aikštėje vaikams skaityti lietuviškas pasakaites.

„Norėjome sukurti namelį, kuriame šią idėją galėtume įgyvendinti – jaukią, šiltą, primenančią vaikystę eglutę. Jos išorė – šaltų spalvų, stogeliai – su sniego imitacija, o pro langus sklinda jauki šviesa“, – apie žaliaskarę pasakojo dizaineris D. Koncevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)