Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyr. specialistė Alva Nagelytė DELFI sakė, kad antrosios Kalėdų dienos pabaigoje vėjas stiprėti gali ir iki 27 metrų per sekundę, neišvengsime ir kritulių.

„Pajūryje, prie Marių, maždaug Šilutėje, vėjas gali stiprėti iki 25-27 metrų per sekundę. Ir kitur šalyje bus jaučiamas vėjo sustiprėjimas, kartais ir daugiau nei 15 m/s – nuo 17 iki 22 m/s. Šventinėmis dienomis bus ir kritulių“, – įspėjo ji.

Anot sinoptikės, dėl šio reiškinio kaltas virš Europos tvyrantis nevienodas slėgis.

Įspėja planuojančius keliones

„Tai nėra škvalas, tiesiog vėjas kylantis ir keliaujantis per šiaurinę Europą, arti mūsų. Tiesiog susidarė situacija, kad bus labai nevienodas slėgis virš Europos, šiaurės Europą pradės jau užimti ciklonai, keliaujantys iš Atlanto. Šiuo metu daugiau buvo išplitęs aukšto slėgio laukas, todėl buvo ramūs orai –rūkas ir panašiai“, – tikino A. Nagelytė.

Ji įspėjo, kad reikėtų nesistebėti, jei antrą Kalėdų dieną grįžtantiems namo kelią pastos vėjo nuversti medžiai ar kiti objektai.

„Reikėtų pasiruošti, nusiteikti, gal toli tądien nevažiuoti. Gali būti ir medžiai išvaryti, be abejo, kai toks stiprus vėjas, nuostoliai daromi“, – sakė sinoptikė.

Per Kūčias gal sulauksime ir sniego, tačiau Kalėdų rytą – ir 9 laipsniai šilumos

Tuo metu pirmąją Kalėdų dieną oro temperatūra, jos teigimu, gali šoktelėti iki 7-9 laipsnių šilumos. Tiesa, intensyvesnė šiluma bus stebima tik tądien.

„27-29 dienomis vėjas jau suks iš šiaurės vakarų, šiaurės, tad tos dienos bus gana vėjuotos, vėsios. Aiškaus atšalimo nebus, bet temperatūra rytų Lietuvoje naktį gali kristi iki -1 laipsnio, dieną bus apie 0 laipsnių“, – sakė A. Nagelytė.

Jos teigimu, nereikėtų visiškai palaidoti vilčių švenčių dienomis pamatyti sniegą. Krintantį sniegą ar, greičiau, šlapdribą stebėti galime per Kūčias.

„Naktį gali šiek tiek pašalti, bet paskui dieną temperatūra bus teigiama. Žemesnė tik rytų ir pietryčių Lietuvoje – 1-3 laipsniai šilumos, bet prie jūros bus iki 6 laipsnių šilumos“, – pasakojo A. Nagelytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)