Kalėdų miestelis kiek primena lietuvišką Laplandiją, tačiau jo įkūrėja Daiva Jankauskaitė sako negalinti jo palyginti su tikrąja Laplandija, nes ten niekada nėra buvusi. Šis miestelis, anot jos, gimė tiesiog iš didelės meilės Kalėdoms.

„Manęs labai daug kas klausia, ar čia bus taip, kaip Laplandijoje. Mano atsakymas toks – […] iš tikrųjų ten nebuvau ir negaliu palyginti“, – sako D. Jankauskaitė.

Kelerius metus ji gyveno Amerikoje, o, grįžusi į Lietuvą, iš savo lėšų nusprendė įkurti Kalėdų miestelį netoli Jonavos.

„Kažkas klausė – kaip gimė ta idėja. Aš sakau – iš didelės meilės Kalėdoms. Tai vis dėlto – nuostabiausia metų šventė, kuria aš visą laiką labai tikėjau, labai jos laukiau ir labai ja džiaugiausi. Mano svajonė buvo sukurti kažkokią vietą, kur būtų tikrai malonu ir smagu atvažiuoti, pabūti“, – pasakoja D. Jankauskaitė.

Kalėdų miestelio įkūrėja sako norėjusi, kad jame būtų kuo mažiau komercijos. Apsilankymas šioje vietoje – nieko nekainuoja. „Norėjome padaryti taip, kad būtų gražu, kad kurtųsi kalėdinė, šventinė nuotaika, kad būtų smagu“, – teigia D. Jankauskaitė.

Ji pasakoja niekada neturėjusi minties išvažiuoti iš Lietuvos ilgam, neplanavusi tiek laiko praleisti Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip esą susiklostė aplinkybės.

„Bet tikrai nebuvau tas žmogus, kuris išvažiuoja dėl to, kad blogai Lietuvoje. Man čia visada buvo gerai, aš niekada nesiskundžiau: visada dirbau, užsidirbau, man nebuvo jokių problemų. Aš išvažiavau dėl to, kad norėjau pakeliauti, pamatyti šalį, išmokti kalbą“, – pasakoja mergina.

Paklausta, kuo skiriasi Kalėdos Lietuvoje ir Amerikoje, D. Jankauskaitė pasakoja, kad amerikiečiai Kalėdas švenčia, jos žodžiais, labai stipriai. Kalėdos, kaip ir kitos šventės – Helovinas ar Nauji metai – Valstijose, pasak pašnekovės, yra persmelktos komercijos.

„Kai Lietuvoje man kas nors pasako, kad čia, Lietuvoje, šventės komercializuotos, aš sakau – jūs nematėte, kaip ten yra. Ten perkamumo galia, vartojimas, tai, kiek jie išleidžia pinigų šventėms, yra baisu. Tų daiktų iš tikrųjų net nereikia. Čia yra jaukiau ir gražiau“, – įsitikinusi D. Jankauskaitė.

Pašnekovė aprodo Kalėdų miestelį ir pasakoja, kas įsikurs nedideliuose, prie upės stovinčiuose iš lentų ar šiaudų D. Jankauskaitės ir jos draugų sukonstruotuose pastatuose. Greta – didžiulė Kalėdų eglė ir pačių vaikų gaminti Kalėdų seneliai.

„Iš palečių sukaltas namelis – rankdarbių trobelė. Joje vaikai galės susimeistrauti sau suvenyrą. Ten bus daug įvairių kanceliarinių priemonių. Jie galės jas visas naudoti: piešti, klijuoti, tapyti ir tas visas dovanėles pasiimti sau namo“, – teigia D. Jankauskaitė ir priduria, kad trobelėje bus nykštukas, kuris koordinuos vaikų darbą.

Tikimasi, kad šiaudinis namelis suteiks daug emocijų: „Čia bus bibliotekėlė, sėdės nykštukas ir vaikams skaitys trumpas kalėdines pasakas.“

Anot D. Jankauskaitės, Kalėdų miestelyje bus dar du nameliai. Viename iš jų, kaip pasakoja Kalėdų miestelio įkūrėja, veiks Kalėdų senelio paštas, kur vaikai, jei to dar nepadarė, galės parašyti Kalėdų seneliui laišką. Kitame namelyje bus Kalėdų senelio svečių knyga, sako D. Jankauskaitė.

Ji turi gerų žinių gyvūnų mylėtojams – Kalėdų miestelyje apsigyvens du danieliai, kurie talkins Kalėdų seneliui, o šalia jų aptvaro stovės Kalėdų senelio rogės, į jas vaikai galės įlipti ir nusifotografuoti. Kalėdų miestelis taip pat turi ką pasiūlyti smaližiams – čia bus cukrainė, kurioje galima pasivaišinti kakava, karštu šokoladu ir kalėdiniais meduoliais.

„Mūsų pagrindinė atrakcija – [...] linksmybių palapinė, kurioje Kalėdų senelis priima grupes iš darželių, iš mokyklų ir ten jau šoka, dainuoja ir visaip kitaip linksminasi“, – pasakoja Kalėdų miestelio įkūrėja.

Ji sako pirmais metais planavusi sulaukti vos kelių lankytojų, tačiau susidomėjimas Kalėdų miesteliu toks didžiulis, kad laisvų vietų mokyklų ar darželių šventėms čia beveik nebėra. Nors, kaip teigia D. Jankauskaitė, iš pradžių ne visi tikėjo jos idėja.

„Tikrai jautėsi, kad ne visi tiki ta idėja, bet matėsi, kad nenorėjo to sakyti, nenorėjo manęs „nugesinti“. Bet po to, kai viskas išsivystė, kai ir žiniasklaida pradėjo rašyti, kai pradėjome statyti, tada jau visi padėjo kuo galėjo – draugai, čia atvažiavę, statė, klausė, kuo dar gali padėti. Tada jau visi užsikrėtė ta idėja“, – pasakoja D. Jankauskaitė.

Ji įsitikinusi, kad tai ne vienerių metų projektas. „Norisi, kad tai būtų tęstinis, gražus projektas“, – sako D. Jankauskaitė.

Kaip pasakoja Kalėdų miestelio įkūrėja, kai kas čia yra nupirkta, kai kas – daryta rankomis. Pavyzdžiui, Kalėdų senelio rogės restauruotos D. Jankauskaitės dėdės, o ji pati jas naujai išdažiusi.

„Žodžiu, dirba visa giminė. O smagiausia, kad net ir nepažįstami žmonės rašo ir klausia, ar reikia pagalbos – gal kažką pagaminti, gal nupirkti, gal finansiškai padėti. Tada jauti palaikymą ir tai, kad eini teisinga linkme“, – teigia D. Jankauskaitė.