Prieš 20 metų vaikai džiaugdavosi gavę saują riešutų ar saldainių, tačiau dabar jų dovanoms artimieji išleidžia tūkstančius.

„Baisu, kas vyksta. Būtumėte matę, kaip tėvai susipyko susirinkimo metu, kai buvo sprendžiama, ką padovanoti vaikams Kalėdų šventės metu. Susidraugavusių tėvų kompanija pradėjo aiškinti, kad savo vaikams paprastos knygelės ir saldainių nedovanos. Esą skaityti berniukai nemėgsta, o cukrus nuodija vaikus. Jie planavo savo vaikams Kalėdų šventės metu darželyje padovanoti po planšetinį kompiuterį. Įsivaizduokite, kaip tuomet turėtų jaustis kiti vaikai, kurie iš tiesų gautų tik knygeles? Būtent dėl jų atkaklumo nusprendėme Kalėdų senelio į šventę nekviesti ir dovanų tuo metu jiems neįteikti“, – pasakojo viena prisistatyti nepanorusi Panevėžio mieste darželio auklėtoja dirbanti moteris.

Ji tikina nebegalinti suprasti, kur ritasi visuomenė. Pedagogė pasakojo prisimenanti, kaip pati vaikystėje iš Senio Šalčio gaudavo tik riešutų ar kelis saldainius, tačiau tuomet tai buvo geriausia dovana, nes buvo teikta iš paties Kalėdų simbolio rankų.

„Kita mano kolegė pasakojo, kad per praėjusiais metais, Kalėdų šventės metu, vienas iš jos auklėjamų vaikų iš Kalėdų senelio gavęs lavinamąją knygelę puolė į ašaras. Verkė, kad jis melagis, piktinosi, kad neperskaitė laiško, kuriame prašė lėktuvo. Vėliau berniuką nuraminome paaiškindami, kad Kalėdų senelis jo namuose ateis dar kartą, tačiau nuotaika visiems buvo sugadinta“, – atsiminė moteris.

Dovanos – ir už daugiau nei 1000 litų

Viešoje erdvėje taip pat gausu vaikų pageidavimų. Tėvai nesibodi socialiniuose tinkluose dalintis vaikų rašytais Kalėdų seneliui skirtais laiškais, kurių įvairovė – nustebina.

Štai viena mergaitė savo laiške senelio prašo dienoraščio, šuniuko ir „Apple“ planšetės. Kitas berniukas – mobilaus telefono „Nokia“. Vaikai iš tėvų reikalauja ir kompiuterių, žaislinių automobilių ar traukinių, žaidimų konsolių.

„Mūsų sūnui dabar yra keturi metai. Jis – didelis traukinių gerbėjas, tad jo didžiausias noras – iš Kalėdų senio sulaukti „Lego“ traukinio. Rašydami laišką Kalėdų seneliui iš katalogo iškirpome tikslų modelį ir jis dar savo rankyte nupiešė traukinuką. Na, šis jo noras mums kainuos apie 500 Lt“, – viename iš forumų pasakojo mama.

Savo patirtimis dalijosi ir kitos mamos. Viena savo penkių metų vaikui žada padovanoti žaislinį kompiuterį už 300 litų, kita – įrengti vaikišką virtuvę už 400 litų.

Ne ką mažiau vaikų svajoja ir apie „PSP“, „Xbox“ žaidimų konsoles, kurių kaina siekia ir daugiau nei 1000 litų.

„Šiandien buvome pas pažįstamą kompiuterių specialistą. Jo turimas naujas, atrištas 250 Gb „Xbox“ su kinectu (jutiklis, reaguojantis į žaidėjo veiksmus – DELFI) kainuoja 1050 Lt. Tačiau maniškis nori žaidimo, kurį reikėtų žaisti tik prisijungus internetu, papildymai kainuotų po 70 litų, reikėtų nuolat pirkti kodus, žaidimai kainuoja dar po 20-25 litus, antras valdymo pultelis – 140 litų. Sakau, gal tegu pasvajoja dar, nors ir jaučiuosi bloga mama“, – atviravo kita.

Tačiau kitos moterys atviravo savo vaikams dovanojančios ne tik žaidimų konsoles, bet ir fotoaparatus, žaislinius lėktuvus.

Ką daryti, jei vaikas reikalauja žaislo?

Psichologės Giedrės Gutautės-Klimienės teigimu, dovanoti vaikams brangias dovanas nėra blogai, tačiau tai tikrai nėra būtina. Renkantiems vaikams dovanas ji siūlė atkreipti dėmesį į konkrečius vaiko pomėgius, geriau su jais pabendrauti, kartu praleisti laiką, išvykti į kelionę, o ne bandyti savo dėmesį kompensuoti brangiais daiktais.

„Pastebiu, kad vaikai pastaruoju metu labai orientuojasi į materialius dalykus. Jie nori turėti kuo geresnį telefoną, kompiuterį, planšetę ar žaidimų konsolę ir dėl to tarpusavyje konkuruoja. Žinoma, juos labai paveikia ir reklamos. Kaip bebūtų gaila, tėvai taip pat palaiko šį vaikų norą ir bando su jais užmegzti santykius per materiją, o ne per bendravimą. Tiesa, tai yra bendra tendencija. Materialumą dabar įgavo ne tik santykiai tarp tėvų ir vaikų, bet ir tarp daugelio suaugusių žmonių“, – pastebėjo psichologė.

Geriausia dovana – kartu praleistas laikas

Paprašyta palyginti, kodėl prieš 20 metų vaikai džiaugdavosi gavę saują riešutų, o dabar negavę išsvajoto kompiuterio puola į ašaras, ji patikino, kad taip yra ne tik dėl to, kad skiriasi vaikų vertybės, bet ir dėl to, kad šiuo metu vaikams didesnį poveikį daro aplinka.

„Anksčiau nebuvo tokios didelės daiktų įvairovės. Paprasčiausiai nebuvo, ko norėti. Tarybiniais laikais žmonės turėjo tai, kad nieko neturėjo“, – šyptelėjo specialistė.

Anot jos, tų laikų žmonės materialiai buvo labai nuskriausti, jiems daug ko trūko, tad kai atsirado galimybė turėti daugiau, visi puolė tuo naudotis. O norą pirkti ir turėti kuo daugiau daiktų jie perdavė ir savo vaikams.

Paklausta, ką daryti, kad negavę brangių daiktų vaikai nepultų į ašaras, psichologė patikino, kad svarbiausia – kalbėtis su vaiku.

„Žinoma, galima vaikui dovanoti ir kompiuterį ar planšetę, bet kur kas geriau parodyti, kaip gali džiuginti artimi santykiai su tėvais, buvimas kartu. Mažiems vaikams žaislai yra patrauklūs, tačiau taip pat jiems svarbu ir santykis su tėvais. Jei vaikas gavęs Kalėdų dovaną nusiminė ir pradėjo verkti, svarbiausia yra su juo pasikalbėti, padėti suprasti, kad suaugusieji jį supranta, tėvai žino, kaip jis jaučiasi. Kai vaikas supras, kad suaugusieji atspindi jo jausmus, jis nurims“, – patikino psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (762)