Vilniuje, Katedros aikštėje, šventinė eglė įžiebta po 20 val. Renginio metu vyko koncertas, pasirodymą keturių metų laikų tema surengė akrobatikos ir šviesos meno trupė iš Italijos.

Kaune, Rotušės aikštėje, Kalėdų eglutės įžiebimo renginys prasidėjo anksčiau - 17 val. 30 min. Jo metu ugnies šou paruošė kojūkininkai.

Abiejuose miestuose Kalėdų eglių įžiebimą vainikuos fejerverkai.

Kauno ir Vilniaus eglutės

Kauno eglutė įžiebiama anksčiau

Šeštadienio vakarą kauniečiai praleido Rotušės aikštėje. Čia pagaliau įžiebta originali miesto eglutė. Susirinkusiuosius žavėjo ne tik pačios eglutės grožis, bet ir įspūdingi pasirodymai, kurie paskelbė apie prasidedanti šventinį šurmulį.

Tiek kauniečiai, tiek miesto svečiai šeštadienio pavakarę rinkosi į pagrindinės miesto eglės įžiebimą. Šiais metais Kauno menininkai stebino neįtikėtinu kūrybiškumu. Rotušės aikštėje „Debesų taku“ į miestą atkeliavo Debesų eglė.

Tai ypatinga eglutė, nes menininkai jau nuo pavasario suko galvas, kaip turėtų atrodyti šių metų Kalėdų eglutė. Po diskusijų ir įvairių medžiagų ieškojimo, nuspręsta, kad eglutė turi priminti debesis, ant kurių yra nutūpę miestą saugojantys angelai.

„Norėjosi, kažkuo vėl nustebinti kauniečius. Gimė mintis sukurti debesį ir padaryti debesų eglę, kuri praplaukiančius debesis pagautų ir pakabintų taip, jog atrodytų lyg eglutė. Žinoma, gyvų eglučių bus aplinkui, o čia bus toks sakralus eglutės simbolis, kuris tarsi simbolizuos tą mažą stebuklą žmonėms. Šiais metais ant eglės sėdi dvylika angelų, kurie nuo viršaus kalba ir saugoja miestą“, - kalbėjo menininkė Jolanta Šmidtienė.

Susirinkusius miestiečius džiugino ne tik pati eglutė, bet ir įstabaus grožio pasirodymai. Šiais metais šventiniu simboliu tapo žibintininkas Norvydas. Šis personažas kartu su fakyrininkais, įvairiais atlikėjais sukūrę nepaprastą šventę į Kauno Rotušės aikštę susirinkusiems svečiams. Šventę vainikavo įspūdingas fejerverkas.

Kauno senamiestis taip pat sužibo šventinėmis spalvomis. Šiais metais viso centro kalėdiniai papuošimai dera prie pargrindinės miesto eglės, tad prieš eglutės įžiebimą, nusidriekė „Senamiesčio vartai“ ir visas šviesos takas, rodantis kelią į Rotušės aikštę.

Vilniuje įžiebta Kalėdų eglė

Šeštadienį vilniečiams ir miesto svečiams oficialiai pranešta – Kalėdos prasideda. Katedros aikštėje buvo įžiebta pagrindinė sostinės ir visos šalies žaliaskarė.

Pažiūrėti į 25 metrų aukščio kalėdinį stebuklą, papuošta blyksinčiomis lemputėmis bei žaisliukais, susirinko šimtai žmonių.

Eglutė jiems paliko skirtingus įspūdžius. Vieni džiaugėsi, kad laikomasi tradicijų ir eglutė kasmet yra panaši į tikrą eglutę, kiti – pavydėjo Kaunui ir tikino pasigendantys originalumo.

Pasigedo originalumo

„Eglė atrodo labai įspūdingai. Džiaugiuosi, kad ji daroma puošiant karkasą šakomis, būtų gaila, jei kasmet prieš Kalėdas reikėtų nukirsti po tokį medį. Man šiųmetė eglutė atrodo daug gražesnė nei praėjusiais metais. Patinka angelų motyvai, dydis. Originalumo visuomet reikia, tačiau iš eglutės, Kalėdų tradicijos, tyčiotis negalima. Aš esu konservatorius, eglės kvapas, spygliai skleidžia tikrą Kalėdų dvasią. Neįsivaizduoju, kaip ją galima pajusti žiūrint į plastikines stiklines“, – Kalėdų eglutę Kaune pašiepė vilnietis Remigijus su iš Radviliškio į eglutės įžiebimą atvykusia pažiūrėti sese Jolanta.

„Eglė turi būti didelė, graži, žalia. Man patinka, kad išlaikomos ir tradicijos, ir įnešama kažkas naujo. Atrodo, eglutė kasmet panaši, o žaisliukai pasikeičia ir vėl naujai viskas suspindi“, – egle grožėjosi vilnietė Regina.

Tačiau šiųmetė eglutė nepatiko į ją atvykusiems pažiūrėti Irmantui ir Ievai.

„Praėjusiais metais ji buvo gražesnė, dabar jau atsibodo, atrodo lygiai taip pat. Kaunas kasmet kažką naujo padaro, o Vilnius, atrodo, nusileidžia. Aišku, eglutė turi būti eglutė, kažko labai naujo nesugalvosi, bet norisi kažko kitokio, originalesnio“, – sakė jie.

Eglė jau įžiebta ir Rotušės aikštėje

Atvykę į eglutės įžiebimą galėjo stebėt ir unikalų italų akrobatinio šokio trupės KITONB pasirodymą „Carillon“, įžiebus eglę dangų nušvietė įspūdingi fejerverkai.

Rotušės aikštėje jau žiba ir antroji Vilniaus miesto eglė.  Šiemet ji papuošta žaislais – muzikos instrumentais ir skirta M. K. Čiurlionio 140 – osioms gimimo metinėms.

„Kalėdos sostinėje“ vilniečius ir miesto svečius džiugina beveik du dešimtmečius ir kiekvienais metais norime nustebinti kuo nors nauju, nematytu, ypatingu. Vilnius – angelų miestas ir čia jie skraido labai žemai, juk visi gražiausi dalykai yra nematomi, neliečiami, jie jaučiami“, – gražių švenčių linkėdamas kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Veiks kalėdinis miestelis, važinės traukinukas

Šventine ir išskirtine naujiena taps vilniečių labai pamėgtas Bernardinų sodas. Šioje visiškai naujoje erdvėje Kalėdų dvasia apsigyvens pirmą kartą. Šventiškai papuoštas šviesos projekcijomis, jis lankytojams duris atvers gruodžio 5 dieną ir kvies puikiai leisti laiką iki sausio 11-osios. Bernardinų sode šventėms atgis karuselė.

Jau nuo gruodžio 1-os pradės veikti ir kalėdinis miestelis. Katedros aikštėje įsikurs 36, Rotušės aikštėje – maždaug tuzinas kalėdinių namelių. Juose bus galima įsigyti įvairiausių gardumynų, skanėstų, kitokių kalėdinių dovanų ir suvenyrų.

Tapusios tradicija 3D pasakos Katedros aikštėje demonstracija šiemet vyks gerokai ilgesnį laikotarpį – ją galima bus pamatyti nuo gruodžio 25  iki gruodžio 31 dienos trijų vakarinių seansų metu – 17.00, 18.15 ir 20.00 val.

Sostinės gatvėmis vėl kursuos ir neatsiejama Kalėdų šventės dalimi tapęs traukinukas, kurio maršrutas drieksis nuo Rotušės aikštės, Pilies gatve, Gedimino prospektu iki Lukiškių  ir suksis atgal tuo pačiu maršrutu. Žiemos pramogų mėgėjų lauks „DNB“ ledo čiuožykla, kuri šį kartą bus užlieta Lukiškių aikštėje ir veiks ištisus du mėnesius – nuo gruodžio 6 iki vasario 6 dienos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1833)