Psichologai pataria kurti realius pažadus ir paskutinę metų naktį pirmiausiai perskaityti prieš metus darytą sąrašą. Jei didžioji punktų dalis liko neįgyvendinta, svarbu suvokti to priežastis, o ne mechaniškai „2013 gruodžio 31“ perrašyti į šių metų datą.

Specialistai vis dar nesutaria, ar tokia metų pradžia yra labai efektyvi. Daugelis žmonių, pamatę, kaip prastai sekėsi su ankstesniais pažadais, praranda motyvaciją kažko siekti šiemet. Kitus, priešingai, tokia nesėkmė tik įkvepia. Dėl vieno dalyko visgi aišku – kuo sąrašas trumpesnis, tuo geriau. Be to, raidėmis primarginto lapo nekiškite į butelį, o jo simboliškai nemeskite į upę. Daug naudingiau šį sąrašą būtų pakabinti ten, kur už jo visad užkliūtų akys. Pavyzdžiui, ant šaldytuvo.

Gal padės ir faktas, kad Jūsų sau keliami uždaviniai nėra labai išskirtiniai ir unikalūs – daugelį žmonių kankina tas pats noras mesti rūkyti, sulieknėti, daugiau aukoti labdarai ar mažiau keiktis. Vietoje labai konkrečių norų, tokių kaip „pirkti mažiau batų“, baltą lapo plotą naudokite saviugdai. Pavyzdžiui, sugalvokite tris savybes, kurių norite atsisakyti ar kurias norite įgyti. Nekantrumą keiskite ramybe, godumą – dosnumu, o pyktį – atjauta. Tokių uždavinių rezultatus bus sunkiau apčiuopti, tačiau net menkiausias teigiamas postūmis duotų didesnį pasitenkinimą nei sutaupyti keli litai.

Geru pavyzdžiu, kuriant Naujųjų metų pažadus, galima laikyti socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėją Mark'ą Zuckerberg'ą. Nors šiųmetis jo pažadas dar nepasiekė viešumos, tačiau sprendžiant iš ankstesnių metų, vyriškis pažadų kartelę kelia išties aukštai.

2009 m. turtuolis nusprendė radikaliai pakeisti savo įvaizdį ir megztukus bei maikutes pakeitė marškiniais bei kaklaraiščiu. 2010-aiais M. Zuckerberg'as atsidavė mandarinų kalbai, kurios mokėjimas naudingas ne tik verslo pasaulyje, tačiau ir bendraujant su jo išrinktosios šeima.

2011 m. socialinių tinklų karalius pasižadėjo tapti vegetaru ir mėsą valgyti tik tuo atveju, jei gyvūnas krito nuo jo paties rankų.

2012 m. jis ėmėsi programavimo, kurį buvo šiek tiek apleidęs šias užduotis perduodamas savo pavaldiniams.

Galiausiai, praėjusiais metais milijardierius nusprendė kasdien sutikti žmogų, kuris nedirbtų „Facebook“ korporacijoje. Vėliau jis sakė, kad praplėsti savo kasdienių pažinčių ratą buvo lengviau, nei tikėtasi. Tiesa, gal tam pasitarnavo ir jo pavardė – kas nesutiktų pabendrauti su tokiu žmogumi kaip garsusis M. Zuckerberg'as?

Jei tokių pažadų gali laikytis jis, negi negalime mes?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)