Kauno eglutė sukėlė daug diskusijų

Gruodžio 2 d. Kauno Rotušės aikštėje įžiebta 12 metrų Kalėdų eglė tapo pirmąją egle šalyje, apšviesta aplinkai draugiška elektros energija. Jai pagaminti buvo naudojami kavos tirščiai, surinkti iš Kaune veikiančių įmonių. Kalėdų eglė šiais metais žibėjo violetinėmis, mėlynomis, žaliomis ir margomis spalvomis.

Anot švenčių organizatorių, šiais metais vietoje plastikinių ir blizgančių žaisliukų dizaineriai pasirinko storas virves ir milžiniškus kankorėžius imituojančias dekoracijas.

Iki įžiebimo Kauno rotušės aikštėje praeivių žvilgsnius viliojo ne tik kylantis eglės karkasas, bet ir dar nematytos metalinės konstrukcijos.

„Konstrukcija simbolizuoja daugiabutį namą. Žvelgdami į jo langus iš šalies kauniečiai ir miesto svečiai matys bendrą Kalėdinę dvasią. Vakaro metu ant jos bus rodomos 3D projekcijos“, – anksčiau DELFI pasakojo „Medusa Concert“ vadovas Remigijus Knabikas, organizuojantis Kauno Kalėdų šventę.

Vis dėlto eglutė, apie kurią buvo daug kalbėta iki įžiebimo, susilaukė nemažai neigiamų atsiliepimų, todėl socialiniuose tinkluose buvo pradėta kviesti buvusią Kauno eglučių dizainerę Jolantą Šmidtienę sugrįžti.

Kauno Kalėdų eglutės įžiebimas

Tuo tarpu ši portalui „Kas vyksta Kaune“ plačiau apie eglutės dizainą komentuoti nepanoro.

„Kauno kalėdinę eglutę mačiau, buvau atvažiavusi. Pavaikščiojau, apžiūrėjau, tačiau nelabai norėčiau komentuoti. Geriau pasidžiaugsiu, pavyzdžiui, Santakos parko puošybos elementais. Būtent čia jutau itin pakilią kalėdinę nuotaiką, džiugiai nusiteikusius žmones“, – kalbėjo J. Šmidtienė. Tiesa, paklausta, ar grįžtų kurti Kaunui, menininkė patikino, kad tikrai taip.

Kaunas šiais metais eglutės puošybos darbus patikėjo įmonei „Medusa Concert“, kurios direktorius Remigijus Knabikas DELFI pasakojo, jog per įžiebimą rezultatas buvo ne galutinis ir problemų išvengti nepavyko.

„Pats eglės apšvietimas irgi pirmą dieną nebuvo toks, koks turėjo būti. Jis buvo valdomas iš apšvietėjo pulto. Naktį apšvietimas buvo prijungtas prie programos, kuri specialiai tam skirta. Dabar eglė visai kitaip atrodo – ir sveikinimai, ir fejerverkai ant jos šaudo. Yra 30 skirtingų efektų, šiandien dar 70 efektų bus užkrauta. Apšvietimas stipriai tobulinasi“, – tikino įmonės vadovas.

Kritikuojantiems eglutės dekoracijas R. Knabikas atsakė, jog norėjosi eglę padaryti gražią dienos metu ir išvengti kiniškų papuošalų.

„Idėja buvo padaryti eglę absoliučiai kitokią, kad ji atrodytų kiek galima natūralesne, nenaudojant sintetinių dalykų“, – aiškino R. Knabikas.

Eglutė Alytuje

Vis dėlto J. Šmidtienė ir šiais metais turėjo kur išpildyti savas idėjas – jos darbu džiaugėsi Alytaus miestas.

Nuo gruodžio 2 d. šviečianti eglutė ypatinga tuo, jog galima patekti į jos vidų. Iš išorės eglės šakas dengia baltos spalvos papuošimai ir lemputės, primenančios šerkšną.

Alytaus eglės įžiebimas

Nors akylesni miestiečiai pastebėjo, kad šiųmetinė Alytaus eglutė panaši į 2010 metais buvusią Kauno eglutę, J. Šmidtienė tvirtina, jog šiais metais eglutės nepuošia nė viena pirkta dekoracija – viskas buvo pagaminta specialiai miestui. Anot jos, eglės puošimo darbus atliko 10 žmonių, kurie dirbo visą savaitę.

„Ta eglutė panaši tuo, kad irgi įeinama į vidų ir atlikta ta pačia technika – šerkšnu. Tačiau visi žaislai ir kompozicija yra padaryti specialiai Alytui. Pagaminti bumbulai, fontanas. Bet technika ta pati, ji panaši. Ir angelas yra viršūnėje“, – DELFI anksčiau sakė J. Šmidtienė.

Ji sako, kad puošiant Kalėdų eglę nieko naujo nesugalvosi – vis tiek kažkas bus panašiai padaręs anksčiau. Juolab, miesto savivaldybė mielai priėmė menininkės idėją ir neprieštaravo dėl panašumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)