Užsitęsęs ruduo J. Janušauskienei itin parankus – moteris ir šią savaitę dar prekiauja šviežiomis voveraitėmis ir žaliuokėmis ties Merkine, prie Vilniaus – Druskininkų kelio. Bet šįkart ieškojau Janinos pasikalbėti visai ne apie grybus, nes, artėjant didžiosioms žiemos šventėms, labiausiai knieti sužinoti, kokių orų galime tikėtis per Kalėdas ir Naujuosius metus. Mat J. Janušauskienė pagal gamtos ženklus – stebėdama, kaip keičiasi medžiai, elgiasi paukščiai ir žvėrys – gan tiksliai numatė ar tiesiog pataikė atspėti šios vasaros ir rudens orus. O ne kartą įsitikinęs, kad jos prognozės pasitvirtina, vis iš naujo sugrįžtu pasikalbėti apie orus.

„Atšals staiga, bet dar negaliu pasakyti, ar per pačias Kalėdas, ar laikotarpiu tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Dar skruzdės vaikšto, tai kurį laiką ruduo tęsis. Tikroji žiema prasidės sausį ir bus marga, kaip ir ruduo buvo margas“, – sakė J. Janušauskienė.

Pasak marcinkoniškės, Naujuosius metus tikrai sutiksime su sniegu. O paskui kaitaliosis stiproki atšalimai su atlydžiais. „Sniego bus, bet dar daugiau bus šlapdribų – žmonėms nepatiks“, – teigė Janina.

Nors tikrieji meteorologai praneša atšalimą jau po kelių dienų, dzūkė įsitikinusi, kad jis nebus stiprus, o po jo gruodį dar tęsis labiau rudeniui, o ne žiemai būdingi orai. J. Janušauskienė pasakojo pastebėjusi miške sprogstančius šaltekšnio pumpurus. Dzūkijos miškams vis dar trūksta drėgmės, daugiau lietaus teko tik rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjį, o nuo bobų vasaros jo nepakanka, todėl ir žaliuokės dygo prasčiau, negu kasmet.

Paklausta, ar kitąmet galim tikėtis ankstyvo pavasario, Janina sakė, kad žiema užsitęs. „Prasitęsė vasara, visas rugsėjis buvo kaip vasaros mėnuo, tikra žiema prasidės sausį, tai taip ir tikėkimės, kad sausis, vasaris ir kovas bus žiemos mėnesiai. O 2020 m. pavasaris bus trumpas, bet gražus“, – dalijosi spėjimais J. Janušauskienė.

Grybaulios kaimo vienkiemyje, 11 vaikų šeimoje gimusi ir augusi moteris pasakojo nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. Vaikystėje pradėjo stebėti gamtos ženklus ir mokėsi suprasti, ką jie reiškia. Paskui pradėjo užsirašinėti, kada po įšalo atsileido žemė, pražydo žibutės, kada pirma šilauogė, puriena, kada pabudo skruzdėlynas. Dievo dovaną suprasti gamtos ženklus turėjo Janinos tėvas, bet ir ji šiuo gebėjimu apdovanota, tik neskuba kiekvienam išduoti visų gamtos paslapčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)