Jeigu ir jums vėlų vakarą teks važiuoti Merkinės tiltu per Nemuną iš kairiojo kranto ir nukreipsite žvilgsnį į dešinę, kur tamsoje stūksodavo piliakalnis, galite pagalvoti, kad iš dangaus ant jo nusileido visi žvaigždynai. Bet tai bus tik jūsų automobilių šviesų atspindžiai daugybėje atšvaitų, kuriuos menininkai susmaigstė Merkinės piliakalnio šlaituose gruodžio 7 d. Tądien merkiniškai šventė Vienaragio dieną – 1569 m. gruodžio 7 d. Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas suteikė Merkinei miesto teises ir miesto antspaudą – Vienaragį.

„Traukianti, paslaptinga Merkinė, kurioje gyvena žmonės, vienaragiai, nykštukai ir karaliai! Magiška vieta žemėje – Merkinės piliakalnis, nuo kurios matosi susiliejantys Nemunas ir Merkys, vinguriuojanti Stangės upelė. Virš piliakalnio – Vienaragio žvaigždynas ir dar milijonai dangaus kūnų, atkartojančių istoriją ir pasaulio dvasią“, – intrigavo instaliacijos Piliakalnis žvaigždėse“ kūrėjai.

Vienaragio dienos vakarą, vos sutemus, piliakalnio automobilių stovėjimo aikštelėje, laikydamiesi visų saugaus atstumo reikalavimų, susirinko keletas entuziastų ir atsitiktinių pakeleivių, perskaičiusių apie instaliaciją socialiniuose tinkluose. M. Buržinskas atsinešė visą krūvą žibintuvėlių – kelis išdalino, o likusius tiesiog uždegė, sudėjo į paprastą dzūkišką pintinę ir, nešinas tokiu neįprastu šviesos šaltiniu, užkopė į piliakalnį.

„Instaliacija nebus matoma visą laiką. Kalno paslaptis atsiskleis tik tuomet, jei atsinešite šviesą – žibintuvėlį. Instaliacija pasirodys, kai šviesos blyksnį nukreipsite į kalną. Paliesta šviesos, ji matysis iš bet kurio taško“, – žada menininkai.

Jų sumanymą finansavo Merkinės dvarvietės vystytojas, UAB „Merkinės muilo fabrikas“ vadovas, žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius. Instaliacija „Piliakalnis žvaigždėse“ veiks iki kitų metų sausio 6 d.

Gruodžio 7-ąją Merkinė sulaukė dar vienos netikėtos, su pandemija susijusios dovanos – istorinio Vazos namo balkone viešai išstatyta stebuklingo Merkinės Šv. Roko paveikslo kopija. Merkiniškiai Šv. Rokui dėkingi buvo dar 1710 m., miestui išsigelbėjus nuo maro epidemijos. Tuomet Šv. Roko paveikslas buvo nešamas per miestą, ir tai, pasak žmonių liudijimų, sustabdė mirtinos ligos plitimą.

„Šiandien, susiduriant su naujos pandemijos plitimu, Šv. Rokas vėl tampa ypač aktualus. Merkinės miesto dieną stebuklingo Šv. Roko paveikslo kopija, kurios originalas iki šiol yra Merkinės bažnyčioje, viešai išstatyta istorinio Vazos namo balkone, miesto globai ir apsaugai sustiprinti. Būkime saugūs ir nesirkime“, – pasakojo šios akcijos sumanytojas, Merkinės krašto muziejaus mokslinis darbuotojas Žygimantas Buržinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)