Šiemet lietuviai šventėms puošti namus pradėjo pakankamai anksti, o ir prekybininkai stengiasi pasiūlyti pačių įvairiausių puošmenų bei nedidinti kainų. Nors lietuviams itin patinka tikros eglutės ar bent jų šakos, mėgstantys namuose puošti dirbtinę Kalėdų eglutę tai padaryti gali labai anksti.

Šventėms ruošiasi anksčiau

Pasak IKEA dizaino skyriaus vadovės Eglės Čyvės, ne retas švenčių laukti pradeda jau spalį. „Šiais metais pirkėjai Kalėdų šventėms pradėjo ruoštis anksčiau, dar spalio mėnesį atliktoje apklausoje 35 proc. respondentų minėjo, kad dovanų, šventinio stalo atributų, dekoracijų namams pradės ieškoti anksčiau. Šiuo metu itin populiarus yra dovanų pakavimo popierius, kalėdiniai LED šviestuvai namams, taip pat žvakės, aksesuarai namams. Patys nekantriausi pirkėjai pirmąsias eglutes įsigyja vos tik jos atsiduria lentynose – spalio viduryje. Šiuo metu pirkėjai dažniau negu eglutes renkasi namų dekoracijas, LED šviestuvus, o gruodį krepšeliuose vis dažniau atsidurs kalėdinės eglutės ir jų dekoracijos“, - sakė pašnekovė.

Jai pritarė ir „Kesko Senukai“ atstovė Elona Uckutė, teigdama, kad pirkėjai šiemet eglutes rinktis ėmė anksčiau ir aktyviau, nei pernai: „Prasidėjus lapkričiui, „Senukuose“ šoktelėjo ir eglučių pardavimai – jų nuperkama apie 40 proc. daugiau lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Pastebime, kad itin išaugęs susidomėjimas kuo natūraliau atrodančiomis dirbtinėmis eglutėmis. Viena iš populiariausių – balkšvai žaliomis šakelėmis, panaši į mūsų kraštuose augančią sidabrinę eglę“.

Pasak pašnekovių, nors pirkėjų susidomėjimas dirbtinėmis eglutėmis išaugo, prekybininkai kainų didinti neskuba. Vietoje to, siūlomas platesnis eglučių bei dekoracijų pasirinkimas.

„Šiais metais dirbtinių eglučių pasirinkimas IKEA parduotuvėje dar didesnis negu praėjusiais metais, o kainos išliko tame pačiame lygmenyje kaip pernai. Sau patinkantį ir prieinamą variantą ras kiekvienas, mat kainos prasideda nuo 1,49 euro. Didžiausių eglučių, aukštesnių negu 2 metrai, kaina yra iki 90 eurų. Populiariausios tarp pirkėjų yra tradicinės eglutės, gyventojai renkasi tiek pačius mažiausius medelius, tiek ir didžiuosius, kurių aukštis daugiau nei 2 m. Jas dažniausiai lankytojai įsigyja parduotuvėje“, - kalbėjo E. Čyvė

E. Uckutė taip pat pastebėjo, kad lietuvių širdims, visgi, artimiausios tradicinės, tikrą medį primenančios eglės: „Gamintojai kasmet stengiasi pasiūlyti unikalių modelių, kurie taip pat mėgstami mūsų klientų. Tokių žaliaskarių asortimentas platus: su pušies spygliais, integruotomis lemputėmis, puoštos kankorėžiais, su sniego ar šerkšno efektu. Dažniausiai klientai renkasi 160-180 cm. aukščio eglutes.

Ryškių eglučių kainų pokyčių šiais metais nefiksuojame – kainų lygis panašus kaip 2019-aisiais. Eglučių kainos priklauso nuo aukščio, tipo, šakų tankumo bei kitų papildomų savybių – turime eglučių, kurių šakos dengtos šerkšnu, su mirksinčiomis lemputėmis, kankorėžiais ar skirtingų spalvų šakelėmis“.

Populiarėja aplinkai draugiškos žaliaskarės

Besirenkantys dirbtines eglutes šventėms dažnai savo pasirinkimą aiškina noru saugoti gamtą. Keletą metų tarnaujančios žaliaskarės jau savaime „išgelbsti“ po vieną miško ar medelyno eglutę kasmet. Deja, baigusi savo tarnystę, dirbtinė eglutė nukeliauja į plastiko konteinerį, o neatsakingi gyventojai jomis atsikrato ir kitais, gamtai nedraugiškais būdais. Tačiau augant susidomėjimu gamtosauga, masiškai plintant rūšiavimo ir plastiko mažinimo buityje idėjoms, jos pasiekė ir eglučių gamintojus.

Dizaino skyriaus vadovė E. Čyvė įvardijo, kokios tvarios puošmenos šiemet pasiekė Lietuvos rinką ir kokios alternatyvos siūlomos tiems, kurių namuose nepakanka vietos dviejų metrų ūgio gražuolei.

„Šių metų naujiena yra tvarios kalėdinės eglutės, pagamintos iš tekstilės, medinių lentelių, bambukinių vytelių. Taip pat ir įprastos dirbtinės eglutės yra draugiškesnės aplinkai, pavyzdžiui, savo sudėtyje turi plastiko iš atsinaujinančių šaltinių (iš cukranendrių pagamintas plastikas).
Renkantis eglutes namams pirmiausia reikėtų įvertinti, kiek erdvės eglutei namuose turite. Jeigu namuose vietos nedaug, vertėtų rinktis mažesnį medelį arba įprastos eglutės alternatyvas, pavyzdžiui, tekstlines, pagamintas iš medinių lentelių ir kabinamas ant sienos. Taip jos ir papuoš namus, ir išsaugos erdvę“, - sakė specialistė.

Kaip išsirinkti tinkamą eglutę ir dekoracijas

Internete galima rasti vaizdelių, kai pirkdami gyvą eglutę žmonės tinkamai nepaskaičiuoja ir medelis būna per didelis, ar per mažas pasirinktai patalpai. Tuomet neretai elgiamasi barbariškai ir kapojamos eglučių viršūnės.

Rankantis dirbtinį medelį šios bėdos išvengti lengviau, tačiau pašnekovės tikino, kad visgi labai svarbu žinoti ne tik kokios eglutės norite, bet ir kokio dydžio bei interjero patalpoje ją puošite.
E. Uckutė patarė ne tik, kaip tinkamai išsirinkti, bet ir kaip paruošti medelį, kad jis būtų tokia graži puošmena, kokios ir norėjote: „Klientai eglutes renkasi pagal savo lūkesčius bei skonį, o mes turime kelis patarimus. Renkantis kalėdinę eglutę, svarbu iš anksto numatyti jos vietą – tuomet žinosite, kokio aukščio ji galės būti bei kokį plotą užimti. Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, ar išsirinktame komplekte yra eglutės stovas, o gal jį reikės įsigyti atskirai. Galutinis eglutės vaizdas priklauso ir nuo kliento kruopštumo ją surenkant: pakavimo dėžėje gulėjusios šakos būna šiek tiek suspaustos, tad siekiant norimo efekto, reikia tolygiai išskaidyti kiekvieną šakelę, papurenti spygliukus. „Senukuose“ lapkritį auga ne tik eglučių, bet ir kalėdinių dekoracijų, dovanų pakavimo prekių, kalėdinių vainikų pardavimai“.

Jai antrino ir E. Čyvė, pridurdama, kad šventiškai nuotaikai sukurti svarbios ir kitos detalės bei tinkamai parinktos spalvos.

„Jeigu namuose yra vietos kalėdiniam medeliui, eglutes vertėtų rinktis pagal namų interjero, turimų žaisliukų stilių. Tradiciniai medeliai labiausiai tiks klasikiniame interjere. Tokios eglutės puošiamos klasikiniais žaisliukais, derinamos įvairios jų spalvos: raudona, mėlyna, žalia, auksinė ir kt. Tuo tarpu moderniame, skandinaviškame interjere rekomenduočiau statyti ir puošti modernaus stiliaus medelius. Jie dažniausiai puošiami vienspalviais žaisliukais, o derinama spalvų paletė yra santūresnė.

Kuriant namuose kalėdinę dvasią svarbi ne tik eglutė. Šventinę nuotaiką namuose sukurs LED lemputės, pavyzdžiui, languose kabančios kalėdinės žvaigždės, taip pat girliandos. Namų tekstilė sušildys vis šaltesnius ir tamsesnius vakarus, todėl vertėtų pakeisti dekoratyvinių pagalvėlių užvalkalus, ant sofos patiesti jaukų avikailį. Dar vienas svarbus Kalėdų atributas yra stalas, todėl jau dabar galima pagalvoti apie šventines staltieses, dekoracijas stalui. Pakeitus vieną kitą indą, atnaujinus stalo tekstilę šventinis stalas atrodys naujai ir nenusileis savo svarba kalėdinei eglei“, - teigė IKEA atstovė.

Lietuvoje jau keletą metų didžiuosiuose miestuose nemokamai buvo dalinamos eglių bei pušų šakos, kurias neturintys visos eglutės, puošdavo šventiniam laikotarpiui. Šiemet ši graži tradicija gali būti panaikinta dėl karantino apribojimų, tačiau prekybininkai iš anksto pasirūpino, kad visi norintys turėtų progą įsigyti dirbtinių puošmenų ir pasitiktų šventes spindinčiuose namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)