Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kiemelis šešerius metus iš eilės kalėdiniu laikotarpiu tapdavo viena iš patraukliausių miesto erdvių, nes įvairios įmonės ir bendruomenės jame pristatydavo savo sukurtas originalias eglutes. Šiemet, septintąjį kartą, „Kalėdų eglučių kiemelis“ bus kuriamas kiek kitaip.

„Nesinorėjo dėl pandeminės situacijos ir karantino atsisakyti gražios ir klaipėdiečių mėgstamos tradicijos, tad sugalvojome kitą būdą organizuoti „Kalėdų eglučių kiemelį“. Klaipėdiečių bendruomenes, organizacijas ir įmones kviečiame puošti eglutes savo kiemuose ar kitose erdvėse, jas fotografuoti, filmuoti ir vaizdus siųsti el. paštu I. Simonaitytės bibliotekai.

Mes sukursime specialią „Kalėdų eglučių kiemelio“ platformą internete ir joje pristatysime kalėdinių eglučių virtualią ekspoziciją. Gruodžio 16-31 dienomis jos lankytojai internetiniu balsavimu rinks gražiausią eglutę. Daugiausiai balsų surinkusių trijų eglučių kūrėjus apdovanosime“, - sakė Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė Laura Juchnevič.

Pasak pašnekovės, šiais metais „Kalėdų eglučių kiemelis“ pirmą kartą bus tematinis. Jo tema - „Tvarios Kalėdos“. Bibliotekininkai kviečia konkurso dalyvius atkreipti dėmesį į aplinkosaugą, didelio vartojimo ir tvarumo problematiką. „Puošdami eglutes stenkitės naudoti perdirbamas žaliavas, vengti putplasčio, plastiko. Saugokime gamtą kartu!“ - ragino bibliotekos vadovė.

Pašnekovė pasidžiaugė, kad dar nepaskelbus apie „Kalėdų eglučių kiemelį“ biblioteka jau sulaukė daugiau kaip dešimties norinčiųjų jame dalyvauti užklausų.

„Praėjusiais metais dėl gražiausios eglutės vardo varžėsi trys dešimtys konkurso dalyvių. Tikimės, kad šiemet, išsiplėtus renginio geografijai, jų bus dar daugiau“, - sakė L. Juchnevič ir pridūrė, kad bibliotekininkai parengs specialų „Kalėdų eglučių kiemelio“ žemėlapį, kuris padės klaipėdiečiams ir miesto svečiams individualiai aplankyti eglutes ir pasidžiaugti jomis gyvai.

Dalyvavimo tvarka

1. Bendruomenės kviečiamos registruotis elektroniniu būdu iki gruodžio 11 d. ir nurodyti: tikslų organizacijos pavadinimą, adresą, kur stovės papuošta eglutė, atsakingo asmens vardą ir jo kontaktus.

2. Bendruomenės turi papuošti eglutę vadovaudamosi tvarumo ir ekologijos principais. Papuošta eglutė turi stovėti lauke, kad ją galėtų matyti pro šalį einantys miesto gyventojai ir svečiai.

3. Iki gruodžio 11 d. bendruomenės el. paštu (renginiai@klavb.lt) turi atsiųsti: papuoštos eglutės nuotraukas (iki 5 vnt.), papuoštos eglutės vaizdo įrašą (iki 5 s), savo bendruomenės ir papuoštos eglutės pristatymą (tekstas ir / ar vaizdo įrašas iki 3 min.). Bendruomenės, kurios atsiųs vaizdo įrašą, bus papildomai viešinamos bibliotekos socialinių tinklų paskyrose).

4. Nuo gruodžio 14 d. bus viešinamas internetinis eglučių albumas ir žemėlapis, pristatomos dalyvaujančios bendruomenės.

5. Gruodžio 16-31 d. vyks elektroninis balsavimas, kurio metu bus renkamos trys gražiausiai papuoštos eglutės.

6. Sausio 6 d. bus skelbiami ir apdovanojami nugalėtojai.