„Klaipėda švęs tikrai išradingai. Ją sveikins Vilnius ir iš Vilniaus linkėjimus siųs „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, iš Kauno – Linas Adomaitis su puikiu palinkėjimu, Neringa – būsima kultūros sostinė, iš kur Šeiko šokio teatro nuostabus siurrealistinis pasirodymas irgi atskries į Klaipėdą. Klaipėdą mes pristatome kaip būsimą kitų metų jaunimo sostinę, čia visus pasveikins Monika Liu“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Rūta Steponavičienė.

Visą programą numatyta transliuoti virtualiai. „Šiaurinės žvaigždės“ instaliaciją bus galima išvysti ir gyvai, tad organizatoriai išduoda, kad Teatro aikštėje, prie eglutės, įžiebimo šventė nebus tokia įspūdinga. Į virtualią erdvę perkeltas renginys vyks šeštadienį. Transliacija internetu numatyta 17 valandą, tad jei bus norinčių Kalėdų eglės įžiebimą išvysti gyvai, teks atsisakyti koncerto. Be to, policija budės aikštėje ir primins žmonėms būriavimosi taisykles, kurios iki penktadienio gali tapti dar griežtesnės.

Policijos pareigūnai neslepia, kad jei jų neišvysite gatvėje, tai nereiškia, kad nesate stebimi, – miesto aikštė stebima vaizdo kameromis, tad į pažeidimus ranka numoti neverta.

Staigmeną ruošiantis šviesų virtuozas Arvydas Buinauskas klaipėdiečiams ir miesto svečiams ruošia spindinčią staigmeną, sako, kad nori išlaikyti paslaptį iki paskutinių minučių. Iki sausio 6 dienos „Šiaurinės žvaigždės“ instaliacija bus matoma, tad ją išvysti galima ne tik eglutės įžiebimo dieną.

„Klaipėdos žvaigždėrakčiai“ idėjos bendraautorė ir projekto kuratorė Inga Norkūnienė sako, kad šventiniu laikotarpiu kviečiama pakelti akis į dangaus skliautą, mat šiais metais apie miesto istoriją, žymius čia gyvenusius ir dirbusius žmones pasakos žvaigždės.

„Bus galima susikurti savo žvaigždyną, – atskleidžia I. Norkūnienė. – Internetinėje svetainėje bus galima keliauti istoriniu maršrutu. Parinkome 12 žymiausių Klaipėdos vietų, jos jums atrakins tokius vartus, kokių, greičiausiai, nežinote.“

Kokios Kalėdos be Kalėdų giesmės? Apie tai organizatoriai sako taip pat pagalvoję. „Dulidu“ teatro kūrėja, spektaklio „Kalėdų giesmė“ scenarijaus autorė ir režisierė Kamilė Kondrotaitė ir aktorius Liudas Vyšniauskas parengė vaizdo spektaklį, kuris nufilmuotas senajame „Viktorijos“ viešbutyje, „Baltojo žirgo“ salėje. Pasakojimas pritaikytas šiems laikams, tad aktorius juokauja, kad jaukiu židiniu gali tapti ir kompiuteris.

O štai Kalėdinis bėgimas tradiciją išlaikys – nors pandemija palietė visus renginius, „Gerosios žvaigždės bėgimas“ nebus atšauktas.

Akcijos „Gerosios žvaigždės bėgimas – padovanok senjorams Kalėdas!“ sumanytoja Lietuvos verslo kolegijos doc. dr. Genovaitė Avižonienė sako, kad ilgametė tradicija bus išlaikyta.

„Bėgimas įvyks, šiemet jis bus virtualus kaip ir daugelis bėgimų, kurie jau vyksta Lietuvoje. Norime surinkti pinigėlių maltiečiams, kiekvienas dalyvaujantis gali paaukoti. Bus ir kaukių nominacijos – renkama gražiausia kaukė naujamete tematika. Galbūt daugiau klaipėdiečių pajus tą dvasią, nes kiekvienas šiais metais bėgs, kur norės, tik reikės nufilmuoti ir parodyti bėgimo laiką. Šia informacija pasidalijome plačiai visoje Lietuvoje, manau, sulauksime nemažo kiekio dalyvių. Mūsų tikslas – surinkti kuo daugiau lėšų. Planuojama gruodžio 12–13 dienomis prie kolegijos dalyti karštą kavą ir arbatą, padėsime aukų dėžutę saugiu atstumu“, – pasakoja G. Avižonienė.

Kalėdinių mugių lankytojai šiais metais neliks nusivylę. Nors gausybės kioskų nebus, trys prekybininkų nameliai Teatro aikštėje lauks šventinių saldumynų mėgėjų. Tiesa, organizatoriai atskleidžia, kad šiais metais karšto vyno kioskuose nerasite, tad skanauti galima bus tik sulčių ar šildytis kitais karštais nealkoholiniais gėrimais.

Prie eglutės pasivaikščioti norintys žmonės kviečiami tai daryti atsakingai. Dviejų kilometrų lempučių girlianda apipinta natūrali eglutė Teatro aikštę puoš iki Trijų Karalių šventės.

Klaipėdiečių užauginta eglė praėjusią savaitę į Teatro aikštę atkeliavo lydima Kalėdų senio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)