Japonija

Daugeliui japonų tradicinė Kalėdų vakarienė asocijuojasi su KFC vištiena. Dėl mažyčių japoniškų krosnelių ir sumanios rinkodaros kampanijos, įtikinusios vietinius, kad kepta vištiena yra tradicinis Kalėdų maistas Amerikoje, japonai linkę valgyti iš greitojo maisto užkandinių, rašo wanderlust.co.uk.

Norvegija

Norvegai tiki, kad Kūčių vakaras sutampa su piktųjų dvasių ir raganų atėjimu. Tad logiška, kad norvegai turi tradiciją paslėpti visas šluotas prieš miegą.

Venesuela

Savaitę prieš Kalėdas venesueliečiai kasdien dalyvauja bažnyčios organizuojamose ankstyvo ryto mišiose, dar vadinamose Misa de Aguinaldo. Venesuelos sostinėje į bažnytines pamaldas įprasta keliauti su riedučiais. Iš tiesų, ši tradicija paplito taip stipriai, kad daugelis sostinės kelių yra uždaromi iki 8 val. ryto, kad būtų užtikrintas piliečių saugumas kelyje.

Austrija

Austrijoje šventasis Mikalojus turi piktąjį savo atitikmenį, dar vadinamą Krampus. Šis į demoną panašus padaras turi vieną užduotį: prieš Kalėdas nubausti blogus vaikus. Šios tradicijos metu, gatvėmis klaidžioja velnio kostiumais pasipuošę vyrai, kurie neša grandines ir krepšius. Jie yra skirti ypač blogiems vaikams pagrobti ir nugabenti į pragarą.

Katalonija

Katalonijos vietiniai gyventojai iš rąsto kuria personažą, piešdami ant jo veidą ir duodami jam kepurę. Tada dvi savaites jie „maitina“ jį vaisiais, riešutais ir saldumynais. Kūčių vakarą visa šeima daužo rąstą lazdomis ir dainuoja tradicinę dainą, kuri išvertus reiškia „jei tu nepasituštinsi, aš tave sumušiu lazda“, kol rąstas atiduos visus skanėstus.

Gvatemala

Gvatemaloje švara yra labai svarbi. Vietiniai tiki, kad velnias ir kitos piktosios dvasios gyvena tamsiuose, purvinuose namų kampeliuose.

Todėl savaitę prieš Kalėdas jie šluoja, renka šiukšles, o paskui viską sukrauna į didžiulę krūvą lauke. Galiausiai ant viršaus uždedamas velnio atvaizdas ir viskas padegama.

Tradicija dar kitaip vadinama La Quema del Diablo (liet. velnio deginimu). Gvatemaliečių tradicijos idėja yra sudeginti viską, kas buvo blogai praėjusias metais ir pradėti naujus metus nuo pelenų.

Portugalija

Per „Consoda“ – tradicinę Kalėdų šventę Portugalijoje – šeimos kartais paskiria papildomas vietas prie valgomojo stalo mirusiems giminaičiams.

Manoma, kad tokia praktika užtikrins sėkmę namų ūkiui. Kai kuriose vietose maisto trupiniai lieka ir ant židinio.

Čekija

Kūčių vakarą netekėjusios čekės stovi nugara į duris ir per petį meta batus. Jei batai nusileidžia pirštais į duris, tai reiškia, kad per metus jos susituoks.

Vokietija

Gruodžio 25-osios vakarą vokiečių vaikai už miegamojo durų palieka savo batus. Ryte, jeigu vaikai buvo geri, pabudę ras batus pripildytus saldumynų.

Ispanija

Ispanijoje Naujųjų metų išvakarėse įprasta vilkėti raudonus apatinius. Nedidelis La Font de la Figuera miestelis žengė dar vieną žingsnį: Naujųjų metų išvakarėse rengiamas bėgimas, kai bėgikai vilki tik raudonus apatinius.

Straipsnis parengtas pagal wanderlust.co.uk

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją