Veiks ir Kalėdų senelio rezidencija

Kauno Rotušės aikštėje nušvitus šiųmetei Kalėdų eglei miestas pradėjo gyventi naujuoju, didžiųjų metų švenčių laukimo ritmu.

Kalėdų miesteliu virtusioje Senamiesčio širdyje stovi 10 kupolo formos namelių, tad pasigėrėti Kauno žaliaskare atėję kauniečiai ir miesto svečiai juose galės įsigyti užkandžių bei šiltų gėrimų. Viename namelių įsikurs Kalėdų senelio rezidencija, tad mažieji lankytojai turės kur palikti jam adresuotus savo laiškus.


Visgi pandeminė situacija diktuoja savas taisykles: užeiti į namelių vidų bus galima, tačiau juose užsibūti – ne.
Kauno eglė, įžiebimas

Tai toli gražu ne vienintelis ribojimas, kurį sąlygoja aukštas sergamumo COVID-19 infekcija atvejų skaičius. Dėl to atsisakyta idėjos pačioje eglės konstrukcijoje įrengti erdvę, savotišką namelį, kaip būdavo iki šiol.

Jau 13 metų pagrindinę Kauno eglę puošianti menininkė Jolanta Šmidtienė sakė, jog pernai šią erdvę dėl grėsmingos epideminės situacijos teko uždaryti, tad šiemet nuspręsta jos visai neįrengti.

Rojaus sodo atmosferą kuria drugiai ir smilgos

Šįkart kauniečius ir miesto svečius džiuginanti apie 22 metrų aukščio žaliaskarė suformuota iš natūralių eglės šakų, kurios pritvirtintos prie ne vienerius metus iš eilės naudojamo metalinio stovo.

Kauno eglė

Eglės puošyboje dominuoja tūkstančiai žalių ir baltų lempučių, pats medis dekoruotas iš plastiko lazeriu meistriškai išpjaustytais spalvingais drugiais bei smilgomis. Anot idėjos autorės J. Šmidtienės, tai simbolizuoja rojaus sodą, magišką jo pievą, kurioje auga smilgos ir skraido drugiai...

„Šį kartą Kalėdų eglė bei Rotušės aikštė primins stebuklingą rojaus sodą. Idėja gimė netikėtai, galvojant apie šventės esmę – Kristaus gimimą, kuris pirmiausia asocijuojasi su pažadėtuoju sodu. Jis dažnai įsivaizduojamas kaip paslaptinga, spalvinga ir šilta oazė.

Norėjosi žmonėms priminti, kad iš tiesų rojus yra akimirka žemėje, kuomet galime atsikvėpti, pajusti ramybę – lyg gulint pievoje vasarą ir stebint pro mus praskrendančius drugelius. Kurdama galvojau, koks rojus įkristi į smilgų pievą. Tai ir kilo idėja, o kodėl tas medis negali būti lietuviško rojaus sodas, rojaus pieva“, – pasakojo eglutės kūrėja.

J. Šmidtienė sako, kad vasariški eglės papuošimai asocijuojasi su šiluma, nes žmonės yra sušalę ne tik dėl oro, bet ir dėl antrus metus besitęsiančios situacijos.

Menininkė žadėjo, kad tiek pati Kauno eglė, tiek ir dangiško sodo motyvais papuošta bei kompoziciškai sujungta Rotušės aikštė taps puikia vieta čia apsilankiusiems nusifotografuoti.


Koncertas ir eglės įžiebimas – užtvertoje aikštėje

Epideminė situacija nulėmė ir tai, jog Kauno miesto savivaldybė šįkart nusprendė nekviesti miestiečių į Rotušės aikštę, į pagrindinės miesto Kalėdų eglės įžiebimą ir šventinį koncertą. Kauniečiai ir miesto svečiai raginti likti savo namuose, koncertą stebėti televizijos ekranuose.

Praėjusiais metais į Rotušės aikštę kauniečiai taip pat nebuvo kviečiami, o tiesiogiai televizijos transliuotas koncertas be žiūrovų vyko tuščioje „Žalgirio“ arenoje. Pati eglė tąkart įžiebta be jokių ceremonijų, milžiniškas medis tyloje tiesiog nušvito magiškomis šviesomis.

Šįkart nuspręsta pasielgti kiek kitaip – prie miesto eglės sumontuota scena, kurioje pasirodo atlikėjai, o renginį „gyvai“ gali stebėti specialiai pakviesti neįgalūs ir globojami vaikai.

„Pastarieji keleri metai privertė ieškoti nestandartinių sprendimų, kad išlaikytume šventinę nuotaiką, bet tuo pačiu ir apsaugotume žmones. Taigi šiemet eglutės įžiebimo renginys keliasi išskirtinai į televizijos ekranus”, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno Rotušės aikštė prieš Kalėdų eglės įžiebimą

Kauno savivaldybės vadovas vylėsi, kad sausakimšą Rotušės aikštę su didžiule žmonių minia tikrai pamatysime ateityje, tačiau dabar būtina paisyti šiandieninių realijų ir laikytis būtinų atsargumo priemonių.

„Rotušės aikštėje vyks tik dalis transliacijos filmavimo, o jį pamatyti gyvai kviesime tuos, kuriems iki šiol nėra tekę čia sudalyvauti – negalios paliestus ir globėjų šeimose augančius vaikus. Į uždarą renginio teritoriją jie pateks su specialiais kvietimais. Tikiu, kad kauniečiai išliks supratingi ir geranoriškai pasiliks namuose bei stebės šventę per TV ekranus. Taip sukursime išskirtinę dovaną vaikams, leisdami saugiai ir jaukiai iš arčiau pasimėgauti muzikos atlikėjų pasirodymais“, – minėjo Kauno meras V. Matijošaitis.

Užtvėrus gatves tikisi kauniečių supratingumo

Iki renginio pradžios likus kelioms valandoms buvo uždaryti į Rotušės aikštę vedančias gatves, prie užtvarų budi ir privačių saugos tarnybų darbuotojai. Vidun patekti galėjo tik tie, kurie turi renginio organizatorių išduotus leidimus.

Baigiama puošti Kauno eglė

Rotušės aikštė ir joje stovinti pagrindinė miesto eglė užtveriama jau antrą kartą. Sprendimas ją uždaryti buvo priimtas baigiantis 2020 metams, nenorėta, kad paskutinę metų dieną prie eglutės tradiciškai susibūrus minioms kauniečių sergamumas COVID-19 infekcija pasiektų kritinę ribą.

Tąkart kauniečiai pademonstravo supratingumą bei pilietiškumą. Nebuvo užfiksuota jokių bandymų patekti į užtvertą aikštę, tik vienas, kitas atvyko įsiamžinti prie pirmąkart miesto istorijoje iškilusių tvorų.

Kauno Rotušės aikštė prieš Kalėdų eglės įžiebimą

Policijos pareigūnai viliasi, kad ir šiais metais kauniečiai bei miesto svečiai pademonstruos supratingumą.

„Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, kaip ir kasmet, miestiečius ir miesto svečius džiuginančio renginio metu užtikrins viešąją tvarką ir eismo saugumą centrinėje miesto dalyje – senamiestyje.
Kauno Rotušės aikštė prieš Kalėdų eglės įžiebimą

Renginio organizatoriai taip pat yra įpareigoti užtikrinti saugumą renginio metu. Todėl neabejojame, kad tiek miestiečiai, tiek ir miesto svečiai galės jaustis saugiai, tačiau, nepaisant to, raginame šį šventinį renginį, kaip ir pernai, stebėti per televizoriaus ekranus namuose, nesibūriuoti aplink ir pasirinkti kitą datą, kuomet bus atvykstama apžiūrėti šios miesto puošmenos“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)