Eglės įžiebimas – be žmonių minios ir koncerto Rotušės aikštėje

Kauno senamiesčio širdyje, Rotušės aikštėje, pagrindinė miesto Kalėdų eglė pirmą kartą įžiebta be gausios žiūrovų minios ir čia pat vykstančio koncerto.

Dėl koronaviruso pandemijos kalėdinių renginių nuspręsta neatsisakyti, tačiau juos perkelti į virtualią erdvę. Šventinis koncertas be žiūrovų vyksta „Žalgirio“ arenoje, jį bei eglės įžiebimo akcentus tiesiogiai transliuoja televizija. Kitus renginius galima tiesiogiai stebėti portale Delfi.

Aplankyti pagrindinę miesto eglę kauniečiai ir miesto svečiai raginami paisant karantino reikalavimų, dėvėti kaukes, laikytis saugaus atstumo, nesibūriuoti. Skirtingai nei ankstesniais metais, eglės prieigose tvarkos užtikrinimui pasitelkta kur kas daugiau savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų bei apsaugininkų. Žmonių skaičiaus aikštėje riboti nežadama, tačiau jie galės būriuotis ne daugiau, kaip po penkis.

Kauno policijos atstovai minėjo, kad pareigūnai stebės vaizdo kamerų transliuojamą vaizdą, pastebėjus nesaugų elgesį, įspėti reikalavimų nesilaikančių žmonių bus pasiųsti patruliai.

Kauniečiai ir miesto svečiai debesis ir saldumynus primenančiais akcentais papuošta egle galės gėrėtis iki sausio 6 dienos. Žmonės raginami elgtis atsakingai, laikytis karantino reikalavimų ir nesibūriuoti.

Nepaisant raginimų neiti į Rotušės aikštę, o šventinę programą stebėti nuotoliniu būdu, čia susirinko apie du šimtus žmonių. Visgi, dauguma jų paisė prašymų nesibūriuoti, vaikščiojo po kelis, laikėsi atstumų.

Palaikyti tvarkos į Rotušės aikštę atvyko keli policijos ekipažai, jiems talkina privačios saugos tarnybos darbuotojai, savivaldybės viešosios tvarkos prievaizdai.

Eglė – aukštesnė nei pernai


Šiais metais Kauno eglė ir visa Rotušės aikštė papuošta saldumynus primenančiomis dekoracijomis. Jos pagamintos iš ekologiškos, netoksiškos medžiagos – izolono. Žadama, kad eglė įspūdingai atrodys ne tik prietemoje, ar tamsoje, bet ir dieną.

„Žiūri į dangų ir matai debesis, kurie tau kažką primena. Tai – cukrinį avinėlį, širdelę ar cukraus vatą, ar, galų gale – pyragėlį. Idėja buvo šiuos debesis nuleisti arčiau žemės. Tarp šių debesų, tarp svajonių vaikščiodami, tyliame laukime ir viltyje mes ir laukiame gražių Kalėdų“, – pasakojo 12 metus iš eilės Kauno eglę puošianti menininkė Jolanta Šmidtienė.

Iš atskirų šakų sukomponuota eglė sumontuota ant to paties metalinio karkaso, kuris buvo naudojamas ir praėjusiais metais puošiant įspūdingo grožio „kosminę“ eglę.

Šiais metais eglė atrodo kiek aukštesnė, nes jos viršūnę puošia ne tradicinė žvaigždė, bet 3 metrų aukščio senovinį kupolą primenantis elementas. Tad bendras pagrindinės Kauno eglės aukštis siekia apie 25 metrus.

Šventinėmis spalvomis nutvisko ne tik pati eglė, bet ir pati miesto rotušė bei aikštė. Medžiuose sumontuoti šimtai lempučių, papuošti bei apšviesti pastatų fasadai kuria savitą, švenčių laukimo atmosferą.

Vyrauja rami švenčių laukimo atmosfera

Į Kauno eglutės vidų, kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet galima užeiti. Ten laukia staigmena – iš cukraus pastatytas miesto maketas. Pasak sumanymo autorės J. Šmidtienės, kauniečiai galės atpažinti iš cukraus kubelių pastatytus žinomų miesto pastatų maketus, architektūrinius, urbanistinius elementus.

Kalbėdama apie eglės ir Rotušės aikštės puošimo koncepciją, sumanymo autorė akcentavo, kad šiais metais atsisakoma spalvų ir triukšmo kakofonijos, tarsi grįžtama į vaikystę.

„Kūrėme ramaus Kalėdų laukimo nuotaiką. Ne tą holivudinę, mums įprastą, skambančią ir spalvingą. Tai yra daugiau susikaupimo, laukimo ir vilties nuotaika“, – sakė J. Šmidtienė.

Menininkė prisiminė šiemet prisiminusi anksčiau taikytus, teigiamų įvertinimų sulaukusius savo sumanymus. M. Valančiaus gatvėje ji su komanda parengusi laukiančių avinėlių instaliaciją, kurią labai pamilo kauniečiai.

„Manęs vis klausdavo, kada tie avinėliai sugrįš. Tai štai, jie sugrįžo“, – sakė menininkė.

Rotušės aikštės papuošimas Kauno savivaldybei kainavo apie 59 tūkst. eurų, eglutė – 78 tūkst. eurų, šventinis koncertas – apie 60 tūkst. eurų.

Dekoracijas pagamino triskart greičiau

Kauno eglę puošianti menininkė J. Šmidtienė minėjo, kad koronaviruso pandemija pakoregavo ir visą darbų eigą. Viską teko organizuoti taip, kad žmonės dirbtų mažesnėmis grupėmis, kad vienam komandos nariui susirgus, nereikėtų stabdyti pradėtų darbų.

„Dirbome pagal labai griežtą grafiką, stengėmės niekur per daug nevažinėti. Turėjome tiekėjus, kurie saugiai viską atveždavo. Ši tvarka ir lietuviško žodžio laikymasis šio to išmokė, nebuvo taip, kad kažko nespėtume.

Dirbo daug menininkų, šiuos darbus buvo galima padaryti per 3 mėnesius, tačiau mes juos atlikome per vieną mėnesį“, – sakė J. Šmidtienė.

Kurti šventinę atmosferą pakvietė ir verslininkus

Šiųmetis Kalėdų laukimo periodas Kaune išsiskiria ne tik konservatyvia eglės ir pačios aikštės puošyba, bet ir tuo, kad nebėra tradicinės mugės – namelių, kuriuose galima paragauti saldumynų, atsigerti karštų gėrimų.

Šalia aikštės įsikūrę restoranai bei kavinės sulaukė savivaldybės raginimo prisidėti kuriant šventinę atmosferą, ne tik papuošti fasadus, bet ir saugiai prekiauti maistu bei gėrimais. Pasak savivaldybės atstovų, visi verslininkai geranoriškai priėmė šį kvietimą ir ketina pasinaudoti galimybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)