Kaip pasakojo radijo stoties sumanytojas Vaidas Pilkauskas, ši idėja unikali, Lietuvoje būtent toks projektas dar niekada nebuvo įgyvendintas. Yra buvę, kai prie fontanų galima mokamai užsisakyti mėgstamą dainą, tačiau portale „Kas vyksta Kaune“ valdomas radijas, grojantis prie eglutės - visiškai nemokama bendruomeniška paslauga, kuri tikimasi, prie šeštadienį įžiebtos Kauno eglutės sukurs tikrą šventinę nuotaiką.

„Juk dažnai žmonės ateina prie eglutės, pasidaro asmenukę, prie miesto puošmenos pabuvę porą minučių apsisuka ir traukia savais keliais. Mano idėja - skatinti žaliaskarės lankytojus ilgiau pabūti šventiniam šurmuly, mat susikaupus užsakymams, norimos dainos teks luktelėti. Žinomų muzikantų atliekami hitai kuria šventinę aurą, tad leisti laiką prie eglės bus dar smagiau. Be to, Kauno Kalėdų radijuje skambės ne tik dainos, bet ir pranešimai apie miesto renginius, žinomų kauniečių sveikinimai - tai yra interaktyvi radijo stotis. - pasakojo V. Pilkauskas.

Portale „Kas vyksta Kaune“ yra sukurta speciali Kauno Kalėdų radijo rubrika, pasiekiama adresu kaledos.kasvyksta.lt. Ten pateikiamas daugiau nei 100 puikiai žinomų lietuviškų ir užsienietiškų dainų sąrašas, kurį iš dalies sudarė patys kauniečiai. Dainų sąrašą artėjant šventėms planuojama gerokai pailginti. Užsakyti kūrinį visai paprasta - tereikia iš sąrašo pasirinkti dainą, paspausti varnelę ir patvirtinti užsakymą dar kartą paspaudus varnelę.

„Sudarinėjant sąrašą vienbalsiai nugalėjo Egidijaus Sipavičiaus „Krenta sniegas“. Tai, ko gero, bus Kauno eglutės hitas. Kadangi gyvename krepšinio sostinėje, pridėjome Arinos „Kad būtų „Žalgiris“, skambės ir Ievos Zasimauskaitės kūryba. Smagu, kad turime kauniečių atlikėjų, kurie ne tik kuria kokybišką muziką, bet ir atstovauja Lietuvai pasaulyje“, - komentavo V. Pilkauskas.

Kadangi prie eglutės dažnai einame ne po vieną, o su draugų kompanija ar artimaisiais, „Kas vyksta Kaune“ įkūrėjas atskleidė nedidelę gudrybę, kaip mėgstamos dainos sulaukti greičiau. Kiekvienas savo mobiliuosiuose telefonuose turi nueiti į Kauno Kalėdų radijo puslapį ir maždaug tuo pačiu metu užsakyti tą patį kūrinį.

Grojaraštis generuojamas realiu laiku - kažkuriai dainai surinkus daugiau užsakymų, eilėje ji kyla į viršų, tarkime, prieš dešimt dainų, kurios užsakytos tik po kartą. „Užsakymų tikimės sulaukti tikrai daug, tad skatiname neužpykti, jeigu teks palaukti, o minėtu būdu mėgstamas kūrinys nuskambės greičiau“, - kalbėjo V. Pilkauskas.

Rotušės aikštėje radijo stotis gros nuo 10 iki 23 val., o užsakymai bus priimami nuo 11 iki 22 val. Tiesa, tam tikromis dienomis, pavyzdžiui, gruodžio 24 d., užsakymų nebus galima pateikti - tada gros klasikinės Kūčių kompozicijos. Kauno Kalėdų radijas kauniečiams transliuos iki Trijų karalių (sausio 6 d.). Radijo stotis šventiniame miestelyje bus išjungiama nakties metu ir kai aikštėje vyks renginiai. Radijo stotis visą parą transliuojama ir internetu, jos galima klausyti portale „Kas vyksta Kaune“.

„Pats apie penkerius metus dirbau įvairiose radijo stotyse. Ten SMS žinute galėdavai siųsti užsakymo kodą, muzikinis kūrinys būdavo automatiškai įtraukiamas į grojaraštį ir sugrojamas. Ši stočių praktika įkvėpė sukurti ir Kauno Kalėdų radiją, tačiau jis įvilktas į gerokai patogesnį rūbą“, - prie idėjos ištakų sugrįžo V. Pilkauskas.

Kadangi naujienų portalui tokį projektą techniškai įgyvendinti būtų sudėtinga, „Kas vyksta Kaune“ kalėdinės radijo stoties projektą įgyvendino kartu su patikimais partneriais. Inovatyvią idėją palaikė įžiebimo šventę organizuojanti Kauno miesto savivaldybė ir Kauno kultūros centras, o Kauno miesto muziejus suteikė galimybes radijo stotį laikinai įkurdinti miesto širdyje - Rotušėje.

„Manau, šitokios kalėdinės eglutės su muzikiniu fonu kitais metais galėtų dar labiau išpopuliarėti, iniciatyva susidomės kiti miestai, ir gerąją patirtį bus galima pritaikyti vykdant analogiškus projektus“, - entuziazmo nestokojo „Kas vyksta Kaune“ vadovas, pridurdamas, kad galbūt tai - pirmoji ir vienintelė Kalėdų eglutė pasaulyje, turinti savo radijo stotį, kurią gali kurti kiekvienas.

Kauno Kalėdų radijas buvo paleistas iškart po eglutės įžiebimo renginio - ši garbė teko Andriui Žiurauskui su Ievai Zasimauskaitei, nuo scenos kauniečius sveikino ir portalo „Kas vyksta Kaune“ vadovas V. Pilkauskas, palinkėjęs kauniečiams gražių artėjančių švenčių laukimo ir pristatęs naują radijo stotį.

Pačią eglutės įžiebimo šventę organizavo Kauno kultūros centras, su kuriuo informacinis renginio partneris „Kas vyksta Kaune“ ir įgyvendino Kauno Kalėdų radijo projektą.