Šventinis koncertas Rotušės aikštėje vyks be žiūrovų

COVID-19 pandemija savo sąlygas diktuoja ir kalėdiniams renginiams. Panašu, jog Kauno rotušės aikštę užplūstanti tūkstantinė minia ir pagrindinės miesto eglės įžiebimo laukimas per minią bandant prisiirti kuo arčiau scenos lieka praeityje.

Lapkričio 27 dieną planuojant įžiebti pagrindinę Kauno Kalėdų eglę miesto savivaldybė svarstė du renginio scenarijus.

Vienas jų, kad aikštėje planuojamas šventinis koncertas vyks be žiūrovų, visi norintys jį galės tiesiogiai stebėti televizorių ekranuose.

Jolanta Šmidtienė ir jos kuriamos Kalėdinės dekoracijos.                                         J. Šmidtienės archyvo nuotr.

Kitas galimas scenarijus, pasak šaltinių – labiausiai tikėtinas, kad aikštėje vyksiantį koncertą bus leidžiama stebėti vaikams iš socialiai pažeidžiamų grupių.

Kiek anksčiau kalbėta ir apie trečiąjį variantą – į Rotušės aikštę įleisti galimybių pasus turinčius žiūrovus. Panašu, kad šios idėjos buvo atsisakyta.

Kauno savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė portalui „Delfi" patvirtino, jog po ilgų diskusijų galiausiai nuspręsta į eglės įžiebimo šventę žiūrovų nekviesti.

Pasak savivaldybės atstovės, 17 val. 30 min. Rotušės aikštėje prasidėsiantį šventinį koncertą tiesiogiai transliuos televizija, tad visi norintys jį galės stebėti patogiai įsitaisę savo namuose.

Kauno senamiestis 2021 metų išvakarėse

A. Augonė minėjo, kad įvažiavimai į Rotušės aikštę prieš koncertą bus uždaryti, kaip buvo padaryta pasitinkant 2021-metus.

"Visgi planuojame sudaryti galimybę šventinį koncertą gyvai stebėti vaikams, kurie paprastai to padaryti neturi galimybės", – sakė A. Augonė bei patikslino, jog kalbama apie neįgaliuosius bei socialiai pažeidžiamų grupių atstovus.

Kauno meras tikisi supratimo ir geranoriškumo

Savivaldybės išplatintame pranešime patikslinta, kad koncertą galės matyti per šimtą globojamų ir neįgalių vaikų, kurie bus įleidžiami kartu su globėjais. Miesto meras Visvaldas Matijošaitis viliasi, jog suvaldžius pandemiją ateityje šventės vyks šurmuliuojančioje aikštėje, o šįkart prašo kauniečių supratimo.

„Pastarieji keleri metai privertė ieškoti nestandartinių sprendimų, kad išlaikytume šventinę nuotaiką, bet tuo pačiu ir apsaugotume žmones. Taigi šiemet eglutės įžiebimo renginys keliasi išskirtinai į televizijos ekranus.

Esu tikras, kad tą sausakimšą Rotušės aikštę su didžiule žmonių minia mes tikrai pamatysime ateityje, bet dabar turime paisyti šiandieninių realijų ir laikytis būtinų atsargumo priemonių.

Rotušės aikštėje vyks tik dalis transliacijos filmavimo, o jį pamatyti gyvai kviesime tuos, kuriems iki šiol nėra tekę čia sudalyvauti – negalios paliestus ir globėjų šeimose augančius vaikus. Į uždarą renginio teritoriją jie pateks su specialiais kvietimais.

Tikiu, kad kauniečiai išliks supratingi ir geranoriškai pasiliks namuose bei stebės šventę per TV ekranus. Taip sukursime išskirtinę dovaną vaikams, leisdami saugiai ir jaukiai iš arčiau pasimėgauti muzikos atlikėjų pasirodymais“, – savivaldybės pranešime cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Skaičiuojama, kad į saugomą renginio erdvę susirinks per šimtą vaikų su lydinčiais pedagogais, tėvais bei globėjais.

Miesto žaliaskarę puoš tūkstančiai žalių lempučių

Pagrindinę Kauno eglę, kurios puošimui miestas skyrė 160 tūkst. eurų, šiais metais vėl dekoruoja menininkė Jolanta Šmidtienė su savo komanda.

Ji atskleidė, kad apie 22 metrų aukščio eglė bus suformuota iš natūralių šakų, kurias planuojama tvirtinti prie daugelį metų iš eilės naudojamo metalinio stovo.

Jolanta Šmidtienė ir jos kuriamos Kalėdinės dekoracijos.                                         J. Šmidtienės archyvo nuotr.

„Eglė šiais metais bus labai žalia ir švies žaliai. Nes žemė – žalia planeta, žiūrint iš kosmoso ji primena švytintį brangakmenį – smaragdą. Šiais metais nebus įėjimo į eglės vidų. Pernai jį teko uždaryti dėl pandeminės situacijos, tai šiais metais jo visai atsisakyta“, – sakė J. Šmidtienė.

Nušvitus tūkstančiais žalių lempučių dekoruotai eglei, jos prieigose, Rotušės aikštėje dominuos smaragdinės pievos tema. Pagrindiniais akcentais taps milžiniškos smilgos ir drugeliai.

Kalėdinę pasaką kurianti menininkė minėjo, kad ši dekoravimo tema pasirinkta, nes eglė – tarsi gyvybės medis simbolizuoja pažadėtą amžiną gyvenimą.

Jolanta Šmidtienė ir jos kuriamos Kalėdinės dekoracijos.                                         J. Šmidtienės archyvo nuotr.

Kalėdos – Kristaus atėjimas su amžinojo rojaus pažadu. O kas fiziniame matmenyje yra rojus? Tai labai komfortiška vieta – šilta vasara. Mano nuomone, dalelė rojaus yra visur, tereikia tik ją pamatyti. Juk tai gali būti ir pieva, kurioje atsiguli, matai smilgas bei drugelius“, – sakė J. Šmidtienė.

Šventinę atmosferą kurs ne tik pagrindinė miesto Kalėdų eglė, bet ir 10 stiklinių, geokupolo formos namelių, kuriuose įsikurs prekybininkai. Bus prekiaujama karštais gėrimais ir užkandžiais, o viename namelių vyks edukaciniai užsiėmimai vaikams.

Rankų darbo dekoracijos

Likus kiek daugiau nei savaitei iki Kalėdų eglės įžiebimo, dirbtuvėse – pats pasiruošimo įkarštis. Čia įvairių sričių specialistai ir savanoriai intensyviai kuria dekoracijas.

Eglės puošybos akcentai – drugeliai – gaminami iš lazeriais pjaustyto specialaus organinio, perregimo ir įvairiaspalvio stiklo. Kiekvienas jų bus tvirtinamas prie specialių laikiklių. Šios dekoracijos kurs plazdėjimo ore įspūdį, tarsi supdamos žalią šiltų Kalėdų eglę.

Ypatingo kruopštumo reikalauja ir smilgos, ant kurių taip pat „nutūps“ drugeliai. Jų gamyboje speciali balta faktūra karpoma rankomis ir karšto oro pagalba klijuojama prie plėvele aptrauktų smilgų burbuolių. Taip išgaunamas žiemiškas apsnigto augalo efektas.

„Siekiant įsitikinti, kad net ir paspaudęs šaltukas ar vėjas nesutrukdys džiaugtis šventiniais papuošimais, medžiagų atsparumą tikrinome įvairiomis sąlygomis: stiklas buvo šaldomas šaldytuvuose, išbandomas stipriais oro gūsiais. Neabejojame, kad dekoracijos puikiai atlaikys ir galės būti panaudotos dar ne kartą“, – teigė Kalėdų eglės kompozicijos sumanytoja J. Šmidtienė.

Bendrą įspūdį vaikščiojant po improvizuotą „rojaus sodą“ dar labiau sustiprins Rotušės aikštės apšvietimas. Šiems dekoracijų akcentams taip pat skiriamas ypatingas dėmesys.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)