Šventė be datos

„Kad ir kaip gaila, dabar pandeminė situacija ne pati geriausia, pavojus sveikatai lieka didelis, tad nusprendėme šiemet atsisakyti kalėdinės eglės įžiebimo šventės. Nors karantino nėra, reikia vengti susibūrimų, renginių ir gyvo kontaktavimo“, – teigia miesto Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Asta Čeponienė.

Tačiau nepaisant pandeminių kliūčių, Laisvės aikštėje tradicinė eglė vis tiek nušvis jau kitą savaitgalį. Kurią konkrečiai dieną ir valandą Aukštaitijos sostinė paskelbs Kalėdų laukimo pradžią, nebus pranešta.

„Pernai nebuvo oficialaus eglės įžiebimo ir raginome žmones jį stebėti iš namų. Bet paskelbę renginio tikslų laiką, neišvengėme susibūrimų – panevėžiečiai vis tiek ėjo prie eglutės pamatyti šventės“, – sako A. Čeponienė.

Be gyvų pasirodymų

Šiemet panevėžiečiams pranešama tik tiek, kad šventinis laikotarpis Panevėžyje startuos paskutinį lapkričio savaitgalį.

Pasak A. Čeponienės, niekas nežinos, kada bus paspaustas kalėdinės eglės įžiebimo mygtukas.

Šalia jos Laisvės aikštėje stovės didelis ekranas, pakeisiantis anksčiau buvusius gyvus pasirodymus scenoje.

„Šiemet nebus jokio gyvo sveikinimo, gyvų giesmių, dainų. Viskas bus transliuojama ekrane. Jame miestą artėjant Kalėdoms sveikins ir meras“, – sako Kultūros skyriaus vedėja.

Kalėdos Panevėžyje

Šiemet eglės įžiebimo virtualią šventę organizuoja Panevėžio teatras „Menas“. Jis parengė edukacinę programą kalėdiniam laikotarpiui.

„Bendradarbiaudamas su dramaturgais, teatras žada labai gražią pasaką specialiai Panevėžiui. Šiemet Kalėdas pasitinkame su pasakų motyvais“, – priduria A. Čeponienė.

Anot jos, ateinantį savaitgalį rengiamasi ne tik įžiebti eglę, bet ir panevėžiečiams ruošiama nedidelė staigmena. Tačiau ir jos vedėja neatskleidžia.

„Nors varžo pandeminė situacija, bet tikimės, kad panevėžiečiai pajus Kalėdų dvasią ir lauks šios gražios šventės“, – sako Savivaldybės atstovė.

Miestas jau puošiamas

„Svajokime ir raskime savo stebuklą. Pasaka ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems“, – šiųmetę Panevėžio Kalėdų temą pristatė Panevėžio savivaldybės dizaineris Arvydas Narkevičius.

Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi įmonė „Lumidėja“ jau pradėjo puošti Laisvės aikštę ir centrines gatves. Ant medžių jau siūbuoja balti burbulai.

O pati eglė, 9 m pločio ir 18 metrų aukščio, iš gyvų eglišakių bus pradėta konstruoti ateinantį sekmadienį ir baigta puošti lapkričio 25-ąją.

Kaip ir kasmet, bus papuoštas J. Basanavičiaus gatvės tiltas, atkarpa iki Vilniaus gatvės, jos dalis iki Klaipėdos g., taip pat Klaipėdos g. pradžia, Respublikos, Vasario 16-osios, Elektros gatvės ir Laisvės aikštė. Kalėdiniai akcentai atsiras Santuokų rūmų prieigose, nušvis Laisvės a. fontanas.

Šiųmetę puošybą laimėtojams sufleruoja Savivaldybės konkurse pateikta idėja sukurti pasaką ne tik vaikams pagal Justynos Vansovič žiemos ir Kalėdų pasakojimą „Stebuklo beieškant“.

Savivaldybė svarsto prie eglės transliuoti ir pačią įgarsintą pasaką.

Su Panevėžio kalėdine egle šįmet planuojama atsisveikinti sausio 16-ąją.

Rajono Kalėdos – Krekenavoje

Panevėžio rajonas dar svarsto, kada įžiebti savąją Kalėdų eglę. Ji stovės Krekenavoje. Kartu su eglės įžiebimu planuojamas ir atnaujinto kultūros centro atidarymas.

Nors dar spalio pradžioje Krekenavoje „išaugo“ persodinta suaugusi eglė, vis dėlto, pasak seniūno Vaido Kaušakio, ją saugant šįmet naujokė nebus puošiama. Tam rasta eglutė Žibartoniuose. Čia anksčiau žmonės buvo gausiai prisisodinę sidabrinių žaliaskarių, o dabar jos jau atgyveno savo amžių – reikia nupjauti, nes kelia pavojų statiniams.

„Jau ne pirma Kalėdų eglė iš Žibartonių. Ir visada Krekenava puošia tik gyvą sidabrinę eglutę – esame išlepę“, – juokiasi seniūnas.

Iš tiesų toks pasirinkimas, anot jo, labai parankus žmonėms ir seniūnijai: nupjovus seną medį, tampa saugiau, o jis dar turi progą kurį laiką džiuginti.